Borůvkové knedlíky
Budeme potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 30 g čerstvého droždí
- půl lžičky soli
- 1 lžíce cukr krupice
- 500 g borůvek
- zdobení podle toho, co máte rádi: borůvky, tvaroh, zakysaná smetana, máslo…

Postup:
Do vlažného (ne horkého) mléka rozdrobíme droždí, zamícháme s cukrem, lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut odpočívat.
Mezitím si odvážíme do mísy mouku, po okrajích osolíme, přidáme vajíčko, uprostřed mouky uděláme důlek a vlejeme vzešlý kvásek. Vymísíme v nelepivé těsto, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme hodinu kynout.
Poté roztáhneme na válu na silnou placku, rozdělíme na dílky, plníme borůvkami a tvarujeme knedlíky. Ještě je přikryjeme potravinářskou folií a necháme je 20 minut odpočívat.

Do hrnce dáme na dno cca 5 cm vody, přivedeme k varu a vložíme napařovací vložku. Potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme s odstupy knedlíky. Přikryjeme poklicí a takto vaříme knedlíky v páře 8-15 minut, dle velikosti (nebo ve vroucí vodě cca 12 minut, v půlce otočit). V průběhu vaření nezvedáme poklici.
Poté vyjmeme a ihned propícháme špejlí a potřeme rozpuštěným máslem, aby neosychaly.
Servírujeme s čím máme rádi, já jsem v mezičase v rendlíku udělala rozvar z mražených lesních borůvek, nahoru jsem pak nadrobila tvaroh a ozdobila zbylými borůvkami. Skvělá je k nim i zakysaná smetana.
Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.