Liberci výsledkově nevyšel první „ostrý" zápas pod novými kouči Jiřím Kotrbou a Josefem Csaplárem a přes opravdu solidní výkon zůstal v tabulce první fotbalové ligy dál předposlední. Náročná záchranářská mise tedy začala v sobotu U Nisy komplikací, domácí porážkou s pražskou Slavií 1:3.

„Žádný gól jsme bohužel nepřidali. Je to škoda, protože příležitostí jsme k tomu měli dost. Teď se ukáže, jak silný je každý hráč…" 
Jiří Kotrba, trenér Liberce

Duel 17. kola rozhodl Milan Škoda, který mezi pátou a 38. minutou vstřelil svůj premiérový hattrick v soutěži a s jedenácti brankami se dotáhl na nejlepšího kanonýra tohoto ročníku Libora Doška. Za Slovan dal gól Slovák Michal Obročník. Slavia v lize posedmé za sebou neprohrála a posunula se na šesté místo.

„V první půli naše hra snesla parametry. Mužstvo šlo za vítězstvím a jsem rád, že jsme zúročili zimní přípravu. Věřím, že nám to zvedlo sebevědomí a nakopne nás to do dalších zápasů," řekl na tiskové konferenci trenér Slavie Miroslav Beránek.

Slovan začal aktivně, ale v páté minutě ze své první vážnější akce nečekaně udeřila Slavia. Po chybě v domácí defenzivě přihrál Kenija před branku Škodovi a nejlepší týmový kanonýr zblízka doklepl míč do sítě. „Myslím, že na sebevědomí obou týmů se podepsalo, že jsme v podstatě první protiútok úspěšně zakončili gólem," podotkl Beránek.

Liberec po inkasovaném gólu pokračoval dál v aktivní hře, častěji držel míč a proti Pavelkově ráně musel zasahovat Hrubeš. Severočeši ale propadali v obraně a nebezpečnější byla z rychlých brejků Slavia.

Při úniku dva na jednoho neprošla Škodova přihrávka, stejný hráč poté zakončoval hlavou a brankář Kolář musel na zem. V 25. minutě ovšem bylo srovnáno. Za vápnem napřáhl Obročník a přesnou přízemní střelou zaznamenal svůj první gól v české lize.

Pohledný fotbal se hrál i v dalších minutách a Slavia těžila z hrubek v domácí obraně. Hrubý ještě nepropálil obranný val, ale v 35. minutě už Pražané slavili. Zmrhal na hranici malého vápna posunul na špatně pokrytého Škodu a ten se podruhé v zápase prosadil zblízka.

Za dvě minuty ztrestal 29letý kanonýr průchodnou libereckou defenzivu potřetí, když se obtočil a s pomocí tyče zvýšil na 3:1. Premiérový ligový hattrick zvládl v rozmezí 33 minut, do rekordu měl ale ještě daleko. V roce 1994 se bývalý sparťan Horst Siegl trefil třikrát během osmi minut.

„Bylo štěstí, že jsem vždy byl ve správnou chvíli na správném místě. Musím pochválit krajní záložníky, kteří to fantasticky vymysleli," pochvaloval si Škoda. „Poslední hattrick jsem dal někdy v dorostu, nebo v béčku. Nějaké penízky do kasy to budou, asi to bude dost," usmál se.

Naopak liberecký kouč byl z inkasovaných branek rozmrzelý. „Dali jsme si prakticky sami velice laciné góly za stavu, kdy jsme vyrovnali a kdy jsme měli asi i víc ze hry. Měl jsem pocit, že jsme podlehli takové euforii a moc otevřeli hru. Ze dvou brejků jsme během dvou minut udělali 1:3 a to proti soupeři jako Slavia je opravdu velký handicap," řekl Kotrba.

Škoda na začátku druhé půle mohl přidat dokonce čtvrtý zásah, ale proti byl brankář Kolář.

Liberec se ještě snažil zápas zdramatizovat, v 55. minutě překonal Hrubeše Šural, jenže radost mu zkazil odmávaný ofsajd.

ČÍSLO DNE 6103. 
Přesně tolik platících diváků navštívilo U Nisy „jarní" premiéru první fotbalové ligy Liberec Slavia (1:3).

Domácímu útočníkovi zřejmě nebyl gól souzený, protože deset minut před koncem tečoval podle rozhodčích míč do sítě znovu z ofsajdu. V závěru už se Slavia ubránila i při Pavelkově hlavičce a šanci Ndiayeho, který trestuhodně přestřelil. „Těžko se to hodnotí, přesně takhle jsme do jara nechtěli vstoupit," litoval liberecký Pavelka.

„Ve druhé půli jsme měli ještě větší převahu než v první. Bohužel jsme nedali žádný gól, takže jsme nemohli myslet ani na bod. Je to škoda, protože příležitostí jsme k tomu měli dost. Teď se ukáže, jak silný je každý hráč," pravil trenér Kotrba.

„Jsem snad Messi?" smál se Škoda po prvním hattricku v lize

Liberec - Přestože se slávistický fotbalista Milan Škoda v sobotu v Liberci ve 166. ligovém utkání kariéry dočkal prvního hattricku, už prý odehrál povedenější zápasy. S jedenácti trefami v sezoně se dotáhl na nejlepšího střelce soutěže Libora Doška ze Slovácka, ale stále mu ještě schází dost branek k osobnímu cíli, který si dal před začátkem tohoto ročníku.

„Gólově to byl asi nejpovedenější zápas za Slavii, ale myslím, že herně jsem odehrál i lepší. Jen jsem nedal tolik gólů," řekl po zápase novinářům Škoda. „Poslední hattrick jsem dal někdy v dorostu, nebo v béčku. Je to dlouho. Nějaké penízky do kasy to budou, asi to bude dost," dodal s úsměvem devětadvacetiletý útočník.

Hned v prvním jarním utkání navázal na povedený podzim, během nějž nastřílel v lize osm branek.

„Jsem rád, že jsem nějaké góly dal. Vím, že jsem se dostal k Liboru Doškovi, ale důležitější je pro mě v tuhle chvíli to, že jsme vyhráli," pochvaloval si Škoda.

Tři góly nastřílel Liberci v rozmezí 33 minut první půle a všechny si byly poměrně podobné, protože padly z hranice malého vápna. „Bylo to spíš štěstí, že jsem vždy byl ve správnou chvíli na správném místě. Určitě to šlo i nedat, třeba druhý gól to bylo na stejnou nohu. Musím pochválit krajní záložníky, kteří to fantasticky vymysleli," ocenil Škoda spoluhráče.

Měl šance i na to, aby se trefil víckrát. „Celkově jsme všichni měli těch šancí hodně. Robert Hrubý, mě pak vychytal v druhé půli gólman. Mohlo jich být víc, ale tři góly jsou taky dost," podotkl.

Před sezonou si dal cíl na počet branek, k tajné metě mu prý ale stále dost schází. „Ale dalších jedenáct to určitě není. Jsem snad Messi nebo co?" smál se Škoda.

Trenér Miroslav Beránek nebyl překvapený, že si jeho elitní útočník přenesl podzimní formu i do jara. „Už zimní příprava to naznačovala, není to náhoda. Spoluhráči mu vytvořili příležitosti, on je dokázal proměnit a ještě měl nějaké další šance," prohlásil Beránek.

Škodovi možná pomohlo i to, že se inspiroval jedním z bundesligových střelců, zřejmě kanonýrem Wolfsburgu Basem Dostem. „Díval se na jednoho hráče z bundesligy, dneska se do těch situací dostával podobně jako on. Mohl dát také čtyři góly," řekl kouč Beránek.