K té první došlo před více než šesti a půl lety, v listopadu 2006 v Poháru UEFA. A soupeřem Slovanu byl také klub z největšího švýcarského města, jenže se jednalo o městského rivala dnešního protivníka Libereckých o Grasshopper Curych.

Bylo to utkání pětičlenné skupiny Poháru UEFA, v níž se tehdy hrálo systémem každý s každým jen jednou se dvěma soupeři doma a se dvěma venku. Nešlo tedy o klasický vyřazovací zápas, žádná odveta v Curychu se potom nekonala.

Slovan byl tehdy mistrem republiky, ale v předkole Champions League těsně vypadl se Spartakem Moskva. V následném vyřazovacím dvojzápase o postup do základní skupiny Poháru UEFA zdolal dvěma výhrami Crvenou zvezdu Bělehrad a mohl se těšit na čtyři atraktivní duely s dalšími evropskými protivníky. Tím třetím byly právě zmíněné curyšské „Luční kobylky", jak zní překlad názvu Grasshopper.

Liberečtí nevstupovali do zápasu vůbec v pohodě. Po slibném ligovém startu totiž přišla nepříznivá série, obnášející tři remízy (se Zlínem, Spartou a Mladou Boleslaví) a porážku 0:3 v Teplicích.

Do toho se „přimotalo" nečekané vyřazení z Českého poháru doma od Českých Budějovic a především debakl v Poháru UEFA v portugalské Braze. Tam Slovan prohrál 0:4, což je spolu se zápasem v Dortmundu 2002 (stejný výsledek) dodnes nejvyšší porážka Liberce v historii jeho účinkování v evropských pohárech.

Před duelem s Grasshopper Curych tedy panovala v klubu zjevná nervozita a trenér Vítězslav Lavička vymýšlel, jak na švýcarského protivníka, aby černou sérii uťal.

Před 6 670 diváky v chladném večeru na stadionu U Nisy rozehřál atmosféru už v 6. minutě Blažek, který dokopl špičkou kopačky centr Pudila, a bylo to 1:0.

Jenže mezinárodně zkušenější soupeř, dirigovaný výtečným bulharským středopolařem Balakovem, už po dvou minutách vyrovnal zásluhou Schweglerovy branky po rohovém kopu.

Slovan však také nečekal na odpověď dlouho. Kapitán mužstva Zápotočný v 20. minutě po Papouškově přiklepnutí znovu dostal domácí tým do vedení 2:1.

Zlomový moment zápasu nastal v 67. minutě. Papoušek napálil míč z přímého kopu z 30 metrů a rána prošla mezi nohama nešťastného brankáře Coltortiho do sítě na 3:1!

Zmar kobylek završil v 89. Frejlach na 4:1.

Autor třetího gólu Petr Papoušek, dnes trenér libereckého mladšího dorostu U17, vzpomíná: „Na ten zápas si dodnes pamatuju a vzpomínám na něj moc rád. Vybavuje se mi, že jsme byli jasně lepší a užili jsme si to. Ten svůj gól jsem přes zeď ani neviděl a jen podle řevu jsem tehdy usoudil, že ten balon je asi v síti."

Výhra mužstvo povzbudila, ale na postup ze skupiny nakonec nestačila. K němu by musel Liberec vyhrát v závěrečném utkání v nizozemském Alkmaaru, kde v prosinci 2006 po dramatickém průběhu „jen" remizoval 2:2.

Zápas s Grasshopper Curych byl zatím posledním utkáním, které Slovan odehrál doma v základní skupině evropského poháru. Letos má šanci znovu po sedmi letech.