Ať už čtvrteční zápas v Soluni skončí postupem či nikoli, nikdy na něj fotbalisté Liberce nezapomenou. Severočeši budou v závěrečném vystoupení v základní skupině Evropské ligy čelit nejen hráčům PAOK Soluň, ale také jejich mimořádně horkokrevným příznivcům. Atmosféra na stadionu pro necelých 29 tisíc lidí s příznačným názvem Hrobka patří k nejdivočejším v Evropě a hosté se musí připravit, že na ně mohou z hlediště létat nejrůznější předměty. Několik zápasů se už v Soluni kvůli řádění chuligánů nedohrálo.

„Naši asistenti byli na prvním utkání skupinys Fiorentinou a říkali, že tam létalo vše možné. V 80. minutě domácí hráč neproměnil velkou šanci a nějaký táta tam začal rozčíleně mlátit do svého syna, který seděl vedle. Odnáší to tam všichni okolo," řekl liberecký kouč Jindřich Trpišovský.
V březnu se kvůli výtržnostem fanoušků nedohrál zápas domácího pohárus Olympiakosem Pireus.V utkání proti stejnému soupeři došlo k násilnostem i o dva roky dříve, kdy jeden z příznivců PAOK zasypal hostující lavičku několika kilogramy ančoviček. Před čtyřmi lety se zase fanoušci soluňského celku porvalis příznivci Rapidu Vídeň, po nichž létaly třeba cihly.

Liberečtí se ale na pekelnou kulisu těší. „Koukal jsem na nějaké šoty ze zápasů a bude to zajímavé. Ale je to jedině dobře. Pak se vám hned lépe hraje. Není to jako v Česku, kde přijdou třeba dva tisíce fanoušků. Asi si musíme dát trošku pozor při standardkách nebo rozích, aby něco nepřilétlo, ale to člověk kvůli té atmosféře oželí," řekl záložník Jan Sýkora.

„Rozhodně se těším. Pro tohle se fotbal hraje. Dřív jsem na podobnou atmosféru koukal v televizi a teď si ji budu moci zkusit na vlastní kůži. Před největší kulisou jsem zatím hrál asi za jednadvacítku v Jekatěrinburgu, kde bylo asi 25 tisíc diváků, a atmosféra byla skvělá," doplnil další středopolař Egon Vůch.

Severočeši už před divokou kulisou hráli vloniv Evropské lize na půdě Hajduku Split, kde zvítězili 1:0. „Přirovnal bych to k Hajduku, ten stadion mi přijde podobný. Je to takový ten v uvozovkách starobylý stadion. Na Hajduku byla atletická dráha, tady taky hlediště není úplně u hrací plochy, je tu takový pás. Horší to spíš budou mít ti naši hráči, kteří nebudouv nominaci a skončí na tribuně," uvedl Trpišovský.

Pokud se domácím nedaří, může se kulisa na stadionu vedle moře obrátit proti nim. „Jsou svým způsobem takoví bouřliváci, to by nám mohlo pomoci. U nás po každém doteku rozhazovali rukama, chtěli pískat fauly. Když jim rozhodčí občas něco nepískne, mohlo by jim trochu rupnout v kouli. Třeba by šli do deseti a rázem by vše hrálo pro nás," přemítal Vůch.

Zatímco na Fiorentinu přišlo 21 tisíc diváků, na druhý domácí zápas s Karabachem jen něco přes 11 tisíc. „Věřím, že když jde o postup, bude plno. Věříme tomu, že ve čtvrtek nebudeme v hrobce na pohřbu, ale na svatbě," dodal s úsměvem Trpišovský, jehož tým potřebuje k postupu ze skupiny vyhrát a zároveň doufat, že Karabach doma podlehne Fiorentině. 

Soluň požene proti Liberci i slavný kněz "Papa PAOK" se světlicí v ruce

Fotbalisté PAOK Soluň budou mít proti Liberci v hledišti mezi horkokrevnými příznivci i jednoho velmi netradičního fanouška. Řecký celek požene vpřed také populární pravoslavný kněz Christos Mitsios, kterému nikdo neřekne jinak než "Papa PAOK".

Jeho černá sutana a prošedivělý plnovous působí mezi skalními chuligány jaksi nepatřičně a sedmapadesátiletý Mitsios je právě proto nejslavnějším fanouškem soluňského klubu. Na tribuně má své stálé místo, odkud energicky podporuje svůj oblíbený tým. Kolem krku má omotanou černobílou šálu v barvách klubu a klidně mává i zapálenou světlicí. "Neočekáváme, že bude na Liberec úplně plno, ale Papa PAOK samozřejmě na zápas dorazí. Nemůže chybět," řekl s úsměvem jeden ze zaměstnanců soluňského klubu.

Otec Mitsios se vedle fandění také stará o nejtvrdší jádro fanoušků. Nejproblémovějším příznivcům pomáhá s drogovou závislostí, obstarává jim jídlo a vede je i duchovně. "Velmi často právě tihle vyvrhelové žijí podle lepších hodnot než takzvaní slušní lidé," prohlásil v minulosti Mitsios.

V Soluni se těší takové podpoře, že když ho někdo spatří na ulici, začne skandovat jeho jméno a klidně se kvůli tomu zastaví již tak hustá doprava.
Mitsiosovi v minulosti církev kvůli tomu, že odmítl přestat fandit, zakázala vykonávání kněžské funkce. Příznivci však na sociální síti uspořádali kampaň, ke které se přidalo osmnáct tisíc lidí, a "Papa PAOK" mohl jako kněz pokračovat.