Místo na plovárně se koupali fotbalisti ve vlastním potu. Liberecký ligový Slovan odehrál sudetské derby s Neugersdorfem, který postoupil do německé 5. ligy. Tým mocně prošpikovaný českými hráči, mezi nimiž jsou Jiří Šisler, Jiří Liška, Jan Flachbart a další. Trenér Jaroslav Šilhavý vyzkoušel 18 borců, ale jen jednoho gólmana Ondřeje Koláře. Zbyněk Hauzr převzal roli dvojky a Bojčuk, který byl v Liberci z Lípy je již v Mostě.

Neugersdorf byl proti ligistům odvážnější i aktivnější a třikrát v úvodu nepřesně střílel. Hostům jakoby se ve vedru moc nechtělo běhat, náznak šance měl Šural a měli více rohových kopů.

Slovanu chyběla v záložní řadě větší kreativita a nějaká ta pořádná myšlenka pro ofenzivu. První střelu vypustil Rabušic až ve 27. minutě a pak se hrálo více na půlce soupeře. Přesto měl více práce v bráně mladý Kolář, ale nebylo to nic akutního. Ve 38. poslal centr Šural přesně na Hadaščoka, jenže ten zblízka přestřelil. Trenéru Šilhavému chyběl u jeho hráčů větší pohyb a nasazení.

Liberec: Kolář - Coufal (46. Kušnír), Kováč (46. Hušek), Pokorný (46. Kelič), Frýdek (82. Rybalka) - Šural (70. Kobie Morris), Pavelka, Rybalka (46. Sackey), Obročník (70. Frimmel), Hadaščok (70. Rabušic) Rabušic (46. Szabo). Trenér: Jaroslav Šilhavý.

Po přestávce začal Liberec podstatně lépe, ale nápor po pár minutách vyšuměl. Němci se pokoušeli o častější střelbu, dobrý byl pokus Lišky a také trestný kop Šislera měl parametry skončit v síti.

Zato Libereckým chyběl v závěru akcí nápad a lepší myšlenka. První ostrou ránu vyslal Rabušic v 72. minutě a od té doby to vypadalo, že Liberec přece jen zvítězí.

Předvedl několik rychlých útoků, které táhl po straně zejména Kušnír, jenže koncovka nevyšla nikomu. Ani „Rambovi", jehož hlavička lízla tyč. Poslední šanci pak zazdil u tyče Rybalka.

Trenér Šilhavý byl zklamaný

Žitava „Byl jsem nespokojený se vším. Především jsem překvapený, že se naši hráči nedokázali vyrovnat se sluníčkem," potvrdil liberecký trenér po plichtovém zápase s Neugersdorfem.

„Bylo vedro a oni tomu podlehli. Proto jsme byli poločas bez pohybu, neběhali jsme. Hráli jsme pomalu a soupeř se stačil vždy zformovat. Ve druhém poločase jsme si nějaké šance vytvořili, ale když člověk moc a moc chce, tak to většinou nevyjde. Zápas byl o gólu. Hned zpočátku jsme měli dvě velké šance Šuralem a Hadaščokem. Kdybychom je proměnili, hned by vše vypadalo jinak. Nedělám z toho paniku, ale jsem zklamaný. Soupeř byl na úrovni naší třetí ligy se zkušenými borci z Čech. Dokud měli šťávu tak s námi dokázali hrát," hodnotil Šilhavý, kterého zklamal i přístup některých hráčů.

Ondřej Kolář měl na hostování ve Varnsdorfu velkou smůlu

Liberec Smolný půlrok zažil ve Varnsdorfu mladý gólman fotbalového Slovanu Liberec a momentální jednička při zranění Přemysla Kováře Ondřej Kolář. „V zápase jsem si šel pro balón a soupeř mě přitom kopl do hlavy. Od té doby se to se mnou nějak táhlo a nebylo to prostě ono," nerad vzpomíná brankář, kterého stále pobolívají záda, ačkoliv je to již pěkných pár měsíců.

„Pomalu se dávám do kupy a věřím, že to bude lepší a lepší," dodává. Odchytal tak za dospělé (na jaře byl věkem ještě dorostenec) pouhý jeden zápas. „Takže jsem chytal jen za varnsdorfský dorost ve druhé lize a jsem rád, že jsem tam pomohl porazit postupující Jablonec. Jako jediní. Aspoň že jsem mohl chytat za dorost, nechtělo se mi jen sedět. Trenér U19 mně vyhověl, a já byl za to rád, protože každé odchytané utkání je pro gólmana důležité. Teď se vracím do Liberce a uvidím, jak to bude dál s mými šancemi si zachytat. Přéma Kovář je nyní zraněný, ale věřím, že se dá brzy dohromady. Já budu dělat vše pro to, abych se do ligového kádru dostal," dodává brankář, jemuž odpadla konkurence, když do Mostu odešel na hostování Bojčuk, který působil v juniorce Slovanu a třetiligové České Lípě.

Szabo odehrál druhý poločas

Žitava S číslem 21 v oranžovém dresu Slovanu Liberec vyběhl do druhého poločasu utkání s Neugersdorfem čerstvě získaný útočník Lukáš Szabo. V zimě ho Slovan zkoušel a líbil se. Proto byl nyní získán z druholigové Šaly, kde dohrál sezonu. K podzimním osmi gólům přidal na jaře jen dva.

„V zimě jsem byl v Liberci na zkoušce, zaujal jsem a dále mě sledoval, takže se vše nakonec dotáhlo na přestup," potvrdil slovenský reprezentant do 21 let. Oproti osmi gólům na podzim ale dva na jaře ve slovenské soutěži nejsou žádná sláva. „Měl jsem natržený vaz v kotníku, a proto jsem sedm zápasů vynechal. Navíc jsem měl i reprezentační povinnosti v jednadvacítce, takže i kvůli tomu jsem tolik utkání ve druhé lize neměl," vysvětlil forvard, který i ve slovenské U21 hraje hrotového útočníka. „Jak kdy. Někdy hrajeme na jednoho útočníka, jindy na dva. Jsem spíš rychlý, brejkový hráč, nejsem žádný bijec. Chtěl bych se samozřejmě dostat do sestavy a pomoc chlapcům v poháru i lize," řekl útočník, který si v Evropském poháru přeje narazit na průchodnějšího soupeře, například z Lichtenštejnska. „Ale je to jedno. Koho nám los přidělí, musíme se s tím smířit a postoupit," uzavřel Szabo.