Pod Ještědem je veselo. Liberečtí fotbalisté jsou zase o něco blíž k vytouženému postupu do základní skupiny Evropské ligy.

Slovan na dlouhé cestě do hlavní fáze pohárové soutěže přešel s námahou přes prvního protivníka, kterým byl patnáctinásobným lotyšský šampion Skonto Riga.

Severočeši po porážce 1:2 v prvním zápase zvládli včera dramatickou odvetu na svém stadionu U Nisy. K postupu do 3. předkola, do kterého se zapojí už i Jablonec, jim přitom stačil jediný gól. Dalším vyzyvatelem bude FC Curych.

„Byly to nervy až do konce, ale jsem rád, že jsme to zvládli a jdeme dál. Chceme dojít co nejdál," zvolal liberecký trenér Jaroslav Šilhavý.

Liberec po výhře 1:0 oslavoval dva hrdiny střelce Delargeho a brankáře Kováře. Agilní Konžan zařídil jedinou branku utkání, když se už ve 14. minutě prosadil netradičně hlavou. O deset minut později se velkou měrou přičinil o postup Kovář, který zneškodnil pokutový kop. Kdo ví, jak by Severočeši dopadli, kdyby Lotyši srovnali na 1:1. Právě takový výsledek by jim stačil k vyřazení Liberce…

Odvetné utkání 2. předkola fotbalové Evropské ligy:

Liberec - Skonto Riga 1:0 (1:0)Branka: 14. Delarge. Rozhodčí: Johnsen Midthjell, Engan (všichni Nor.). ŽK: Kelič, Kušnír, Rybalka, Kalitvincev Šabala, Rugins, Mingazov, Laizans. Diváci: 5707. První zápas: 1:2, postoupil Liberec. Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Frýdek - Hušek, Rybalka (72. Šural) Delarge, Pavelka, Kalitvincev (90. Fleišman) Rabušic (80. Sackey). Riga: Grybauskas - Gabovs, Rode, Bulvitis, Osipovs (83. Klimiašvili) Mingazov, Laizans, Fertovs (84. Blanks), Sinelnikovs (39. Rugins) Šabala -Karašauskas.

„Bylo to strašný nervy," oddechl si liberecký kapitán Radoslav Kováč. „Dali jsme rychlý gól, ale bohužel jsme nepřidali další. Zaplaťpánbůh soupeř z penalty nevyrovnal. Druhý poločas byl ustrašený a až do konce jsme se báli o výsledek. Jsem rád za postup, ale musíme se zlepšit."

Liberec, který se v Evropě nedostal do základní skupiny od sezony 2006/07, tak napodobil Plzeň, která v kvalifikaci o Ligu mistrů přešla přes Železničar Sarajevo. Ze hry venku už je Sparta, která ve 2. předkole Evropské ligy nestačila na švédský Häcken.