Start první ligy se blíží, fotbalisté ladí před ostrým rozjezdem v polovině února formu. Liberec už je na soustředí ve Španělsku a má za sebou první přípravný zápas, Jablonec dokončil účinkování v tuzemské Tipsport lize a rovněž se vydá za teplem – do Portugalska.

Slovan v úvodním utkání už druhého zahraničního kempu po famózním výkonu ve druhém poločase, kdy obrátil nepříznivé skóre z 0:2 na 3:2, porazil slavný maďarský klub Ferencváros Budapešť 3:2.

„S úřadujícím maďarským mistrem to byla výborná konfrontace a kvalitní utkání po všech směrech. Nastoupili jsme v zátěži a přesto dokázali hrát aktivně a agresivně," hodnotil spokojený Jindřich Trpišovský, trenér FC Slovan Liberec.

Hvězdou utkání byl nováček Martin Graiciar, zimní posila z Plzně, který dvě branky vstřelil a vybojoval penaltu. Tu následně proměnil Egon Vůch. Teprve 17letý forvard, jenž naskočil jako střídající hráč v 57. minutě, se ukázal!

„Graiciar? Dobrý žolík, kéž by to dokázal častěji, pochvala veliká. Připomněl mi začátky Pulkraba, který se uvedl podobně." „Jsem rád, že jsme tuhle důležitou prověrku otočili, což ze stavu 0:2 na 3:2 není tak časté. Více než výsledek je pro mě přesto důležitější projev hráčů, který byl, až na nějaké momenty a pasáže v prvním poločase, vydařený," uvedl kouč.

Po podzimu třináctý celek tabulky musí skládat prakticky nový tým. Jedenáct hráčů odešlo, jiní přicházejí. „Dnes se mi přes dva inkasované góly líbila stoperská dvojice Kúdela – Karafiát. Rozuměli si a hráli velice dobře," dodal Trpišovský.

Další zápas sehraje liberecká parta už v úterý, kdy se poměří s třetím celkem rakouské ligy Šturmem Štýrský Hradec (16:00).
Jablonečtí fotbalisté v závěrečném zápase Tipsport ligy porazili Hradec Králové 3:1, na Vyšehradě nastoupily i čerstvé posily Jaroslav Zelený, Sigurdur Egill Lárusson i Jakub Považanec.

„Zatím se jeví dobře. Zelený nám dal ve dvou zápasech dva góly. Považanec bude taky platný, Diviš dával branky v předchozích zápasech. Poprvé jsme viděli Lárussona. Pohybově je na tom dobře, soubojově to ještě ale není ono, potřebuje se trochu sžít s týmem, chce to čas," řekl před portugalskou misí jablonecký trenér Zdeněk Klucký s tím, že výsledek nepřeceňuje.

Fotbalisté ladí formu na ligové jaro…

Fotbalová Tipsport liga – o umístění:
FK Jablonec – Hradec Králové 3:1 (3:0).
Branky: 7. a 39. Doležal, 21. Zelený – 49. Zorvan.
Jablonec: I. poločas: Hrubý – Masopust, Pernica, Hübschman, Zelený – Kubista, Trávník – Diviš, Mehanovič, Lárusson – Doležal. II. poločas: Valeš – Jankovič, Beneš, Hübschman, Zelený (61. Hanousek) – Jiráček, Pospíšil – Masopust, Považanec, Lárusson – Doležal (61. Mihálik).
Příprava:
Slovan Liberec – Ferencváros Budapešť 3:2 (0:1). Branky: 66. a 80. Graiciar, 79. Vůch z pen. – 41. Moutari, 48. Böde.
Sestava Liberce: Hladký – Piško (57. Ekpai), Kúdela, Karafiát, Kerbr – Bartl (60. Micovčák), Machuča (68. Bosančič), Obročník (81. Machuča), Šulc (60. Bartošák) – Baroš, Voltr (57. Graiciar).