Nejen že nenechal ambiciózního protivníka dohnat svůj tříbodový náskok v tabulce 1. ligy, naopak dokázal udržet pouhou tříbodovou ztrátu na vedoucí Spartu a z druhého místa nadále útočí na titul.

Boleslavští v prvních 20 minutách nečekaně aktivní hrou dostali Slovan do útlumu. Poté se ale Liberec probral a měl v krátkém sledu tři velké šance. V 21. zahrozil střelou Váchy, s níž si poradil brankář Miller, po chvíli neproměnil po Štajnerově přihrávce svou šanci Rabušic. V 23. měl po Šuralově pasu gól na noze Štajner, jinak těsně osobně bráněný Bosňanem Ščukem. V tomto případě zůstal volný, nicméně Miller byl na jeho ránu připraven.

V 30. minutě pak otevřeli skóre hosté. Střela Zahustela byla zblokována, na následnou dorážku Kúdely však domácí gólman Bičík neměl nárok 0:1. Byl to čtvrtý gól Zdeňka Kúdely ve čtvrtém jarním utkání!

Slovan přemohla křeč

Po změně stran se Slovan pokoušel o ofenzivu, ale k výraznější příležitosti to nevedlo. Skóre narůstalo jen na kontě kopaných rohů. Naopak na druhé straně v 69. minutě hlavička Zahustela zamířila jen těsně mimo liberecké šibenice.

Snaha Liberce v dalším průběhu už byla hodně křečovitá, jeho hráči často zbytečně ztráceli míče, kombinace nebyly tak samozřejmé a lehké, na jakou jsou místní fanoušci zvyklí. Nepomohla ani tři střídání.

Čtěte také: K obratu zavelel gólem Theodor Gebre Selassie

V 78. promarnil šanci v jednoznačné pozici Rabušic po přesné přihrávce exbrněnského spoluhráče Šurala. V závěru Liberec přestal myslet na zadní kolečka, po odvráceném rohu se ocitl ve velké příležitosti Mareš, jehož lob Bičík vystihl a Kúdela následně mířil z úhlu do tyče.

V atmosféře beznaděje přišel v pětiminutovém nastavení obrat, jaký naposledy ve sledovaných zápasech předvedl Manchester United ve finále Ligy mistrů 1999 v Madridu proti Bayernu Mnichov. Z 0:1 v nastaveném čase na 2:1.

Z beznaděje euforie

V Liberci se zrodil tak, že Boleslavští dvakrát nepohlídali odražený míč po soubojích v pokutovém území. V 92. minutě se střelou z 18 metrů k tyči trefil Gebre Selassie, v 94. podobným způsobem střídající Srb Bosančić. U druhého gólu hrála při hře Boleslavi zjevně roli frustrace z předchozího vyrovnání.

„Po takovém zkratu nenacházím slov,“ přiznal trenér Mladé Boleslavi Miroslav Koubek. „Musím uznat, že Liberec byl v prvním poločase lepší a my jsem měli štěstí, když jsme šli do vedení po autovém vhazování. V druhé půli se potvrdil můj předpoklad, že Liberci budou docházet síly a my jsme měli proměnit některou ze svých šancí. Z toho, co se stalo na konci, jsme hodně zklamaní.“

Liberecký kouč Jaroslav Šilhavý zářil: „Nevzdali jsme to a naše úsilí se vyplatilo, i když už to vypadalo zle. Měli jsme štěstí, že jsme v druhé půli, kdy jsme otevřeli hru, přežili několik příležitostí Boleslavi, ale z celkového pohledu se domnívám, že naše vítězství bylo zasloužené. I když, opakuji, nakonec šťastné. Když se vám v posledních minutách podaří otočit zápas se soupeřem, který vám v tabulce dýchá na záda, je to krásné.“

Statistika zápasu: střely na branku 8:5, mimo 3:3, rohy 11:3, fauly 2:10, ŽK 0:5, ofsajdy 3:3.