Nepříjemné překvapení připravili v 9. kole 1. fotbalové ligy svým příznivců fotbalisté Slovanu Liberec. Na domácím stadionu U Nisy prohráli naprosto nečekaně s nováčkem Duklou Praha 1:2.

Dukla přitom do tohoto zápasu nevstřelila na soupeřových hřištích ani jeden gól!

Kromě prohry zarazila i skutečnost, že Pražané Slovan v druhém poločase jednoznačně přehrávali a zvítězili zcela zaslouženě.

Jejich trenér Luboš Kozel tak mohl slavit vcelku triumfální návrat na sever Čech. V minulých letech odsud byl dvakrát vyhozen nejprve ho na postu hlavního kouče v Jablonci nahradil František Komňacký, poté si ho vybral za asistenta do Liberce Ladislav Škorpil, ale když na podzim 2009 vedení Slovanu předčasně ukončilo smlouvu Škorpilovi, museli se pakovat i jeho asistenti včetně Kozla.

Luboš Kozel měl samozřejmě po nečekané výhře v sobotu obrovskou radost: „Získali jsme tři zlaté body na hřišti silného soupeře. Ve skrytu duše jsem doufal, že bychom mohli odehrát vyrovnanou partii. Zpočátku jsme ale kazili rozehrávku a také jsme inkasovali po kolmé přihrávce za obranu. A kdyby Štajner přidal druhý gól Liberce, asi bychom skóre těžko obraceli. Naštěstí Honza Vorel dokázal vykopnout míč z lajny a udržel nás ve hře. Od té situace jsme si začali více věřit a najednou jsme ucítili šanci, že bychom mohli také vstřelit gól,“ líčil Kozel.

Zápas měl naprosto podivuhodný průběh. V první půlhodině byl totiž jasně lepší Liberec a děj se pro něj vyvíjel ideálně.

První střela na bránu přišla v 10. minutě, kdy Breznaníkovu jedovku gólman Rada vyboxoval do bezpečí. O tři minuty později už ale hosté kapitulovali. Štajner našel uličkou naběhnuvšího Rilkeho, který z pravé strany nedal přízemní ranou Radovi šanci - 1:0.

Byl to první gól Emila Rilkeho po jeho přestupu do Liberce ze Žiliny. „Jsem rád, že jsem dal toho góla, pro mě je to z prohraného utkání aspoň takové menší pozitivum do dalších zápasů za Slovan, abych ty góly zase začal dávat. Ale samozřejmě mě hrozně mrzí, že ten můj gól body proti Dukle nepřinesl,“ litoval hráč, který se poprvé představil publiku u Nisy v libereckém dresu.

Slovan i nadále hýřil aktivitou. V akci byl zejména Rabušic, který však ve dvou slibných příležitostech podklouzl. Ve 21. minutě skončil málem v síti Breznaníkův tečovaný centr. Rada však míč na poslední chvíli vytáhl na roh.

O dvě minuty později přišla již zmíněná další tutovka Liberce. Vácha vysunul Štajnera, který v pokutovém území přehodil hostujícího gólmana, ale balon na brankové čáře vykopl vrátivšíse Vorel.

Pražané postupně začali vyrovnávat hru a ve 32. minutě si vypracovali dvě velké šance. Nejprve Bičík zlikvidoval ránu Hanouska, aby posléze vyrazil i nebezpečnou střelu Vrzala. Hra se poté rozkouskovala a další zajímavá situace přišla až ke konci poločasu, kdy Štajner opět výstavní uličkou vyslal do šance Rilkeho, který Radu přeloboval, míč si ale cestu mezi tři tyče nenašel a skončil těsně vedle branky.

Dukla si aktivitu ze závěru první půle přenesla i do druhého poločasu. „Myslím, že jsme byli lepším týmem. Donutili jsme soupeře ustoupit z jeho hry a zápas jsme otočili, čehož si nesmírně vážím,“ kvitoval obrat trenér Pražanů Kozel.

Slovan přestal běhat, nedařilo se mu. Hráči hledali takřka v každé situaci Štajnera, protože jinak nebyli schopni najít nápad k nebezpečné akci. Jenže Jiří Štajner neměl svůj den, a když se nedaří jemu, tak je to zkrátka na hře celého týmu hrozně znát.

Nedočkaví fanoušci Liberce začali být nespokojení, že Slovan nepřidal i další góly, a pískotem mu to dávali najevo. Brzy na tom ale byl domácí celek ještě hůř, protože po ideálním centru Bergra Gedeon lízl míč hlavou a vyrovnal.

Velké šance pak nedali Rilke (75.) a Gebreselassie (82.) a přišel trest. Lietava v 84. využil nájezd tří hráčů Dukly proti osamocenému Polákovi a rozhodl 1:2.

Domácí trenér Jaroslav Šilhavý jen těžko vydýchával prohru v utkání, které měli jeho hráči rozehrané na jisté vítězství.

„Jenže za to, co hráči předvedli v druhém poločase, si jiný výsledek ani nezasloužíme. Začali jsme dobře, po brance jsme měli i další šance a asi si mysleli, že se soupeř porazí sám. Dukla ale hrála velmi dobře a nám se to nepodařilo zvrátit ani střídáním, protože Hadaščok se rychle zranil.“

Statistika zápasu: střely na branku 5:6, mimo 8:7, rohy 4:3, fauly 9:15, ofsajdy 1:3.