Mezi víkendovými zápasy první fotbalové ligy je jasným šlágrem derby Sparty a Slavie. Vedle souboje pražských „S“ bude pozornost fanoušků věnována také druhému Liberci, který ztrácí tři body na vedoucí Spartu a doma přivítá trápící se Bohemians 1905.

Liberec v úvodním středečním čtvrtfinále domácího poháru remizoval 1:1 v Teplicích, kde jeho hráči skórovali po sedmi letech a 880 minutách hry. V lize pak Slovan prohrál jediné z posledních 12 utkání. „Jsme v dobré formě a to chceme potvrdit a vyhrát, abychom se drželi v kontaktu se Spartou. Je vidět, že v táboru soupeře se po změně trenéra dějí pozitivní věci. Jejich motivace je veliká a potřebují vyhrát,“ uvedl kouč Liberce Jaroslav Šilhavý.

Bohemians nevyhráli dvanáct zápasů a jejich výsledkovou krizi zatím nezažehnal ani nový trenér Jozef Weber. „Kdyby se udělala tabulka posledních 10 kol, tak jsme předposlední. To je realita. Liberec je velice kvalitní a kompaktní tým a pokud chceme uspět, hráči musí podat maximální výkon,“ řekl bývalý asistent Jablonce.

Fanoušci Liberce mohou využít nabídky klubu. Kdo si koupí vstupenku na dnešní zápas s Bohemkou a prokáže se jí na pokladně číslo 7, dostane zdarma lístek na středeční odvetu čtvrtfinále Poháru České pošty proti Teplicím.

Slovan Liberec (2.) - Bohemians 1905 (13.)

Výkop: sobota 24. března, 16.00, stadion U Nisy. Rozhodčí: Adámek - Chytil, Slavík. Bilance: 2111-5-5 30:18. Poslední zápas: 1:1.

Předpokládané sestavy: Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Karišik, Nezmar, Breznaník - Šural, Vácha, Janů, Bosančič -  Štajner - Rabušic. Bohemians 1905: Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Cseh, Žižka - Moravec, Budínský, Abraham, Borek, Bartek  - Vyhnal.

Absence: Krystan (zranění), Fleišman, Vácha (nejistý start) Nikl (zranění), Nešpor (trest za ČK). Disciplinární ohrožení: Vácha (7 ŽK), Breznaník, Štajner (oba 3 ŽK) Cseh, Borek (oba 3 ŽK). Nejlepší střelci: Štajner (12) - Bartek (4).

V pohárovém utkání proti Českým Budějovicím uhrál remízu také pátý Jablonec, který čeká na vítězství už pět soutěžních utkání. Baumit bude chtít nelichotivou sérii přerušit na hřišti poslední Viktorie Žižkov. Trenér Severočechů František Komňacký varuje před podceněním outsidera, jenž po deseti porážkách vydřel bezbrankovou remízu v Teplicích.

„Naše postavení v tabulce a ambice nám velí, abychom na Žižkově hráli na vítězství, takže chci, aby mužstvo s tímhle vědomím do utkání nastoupilo.

Kouč Žižkova Roman Nádvorník doufá, že jeho svěřencům se podaří poprvé od října vyhrát. „Výkonnost jde každý zápas nahoru a doufám, že to potvrdíme v zápase s Jabloncem a zlomíme to na tři body.“

Viktoria Žižkov (16.)  - Baumit Jablonec (5.).

Výkop: neděle 25. března, 17.00 (Sport2). Rozhodčí: Franěk - Blažej, Urban. Bilance: 25 7-9-9 20:32. Poslední zápas: 1:3.

Předpokládané sestavy: Žižkov: Ticháček - Bartl, Lafrance, Kropík, Slodowy - Sivrić, Valenta, Sloboda, Hílek, Milosavljev - Bálek. Jablonec: Špit - Eliáš, Zábojník, Beneš, Jablonský - Kopic, Loučka, Piták, Jarolím, Kovařík - Lafata. Absence: Šťastný (zranění), Kalod, Čermák, Folwarczny (všichni rekonvalescence), Bartl, Valenta (4 ŽK) - Kocourek, Vukovič, Novák (všichni zranění), P. Pavlík (nejistý start).´Disciplinární ohrožení: Jarolím (3 ŽK) Šťastný (7 ŽK), Procházka, Hílek, Milosavljev (všichni 3 ŽK).

Nejlepší střelci: Lafrance (2) - Lafata (20).