Fotbaloví rozhodčí jsou snad jediní, kdo se v následující sezóně může těšit na přilepšení. Od krajů se jim totiž zvedají paušály a na okresních úrovních je tento skok více než citelný.

Oproti současným odměnám jsou ty nové o desítky procent vyšší, což může způsobit v rozpočtech klubů komplikace. Hlavní sudí si
v okresním přeboru nově přijde na 500 Kč, přičemž doposud dostal 300 Kč, jeho asistenti si pak polepší z původních dvou set o stovku. V nejnižší III. třídě si pak nově vydělá 400 Kč. K navýšení došlo samozřejmě i u soutěží mládeže, nicméně tyto náklady na sebe bere fotbalová asociace, takže u této kategorie to kluby až tolik nepocítí.
Ačkoliv tedy čeká na muže „v černém" po finanční stránce značné zlepšení, jejich počet na okresní úrovni není zrovna komfortní. „Samozřejmě bychom uvítali větší počet rozhodčích, ale musíme zatím pracovat s tím, co máme k dispozici. Nicméně každý člověk navíc, který bude mít
o pískání zájem, by se určitě hodil. Důležitá je hlavně chuť, nikoliv však vidina výdělku," říká Michal Horáček, jenž má v komisi OFS Liberec na starosti obsazovací úsek.

„Avšak i přes nelehkou situaci v minulých sezónách jsme všechna utkání až na jednu výjimku dokázali obsadit. Tím ale neříkám, že nové lidi nepotřebujeme, protože se blíží nevyhnutelně generační obměna, kdy je dost lidem přes šedesát. Čas se zastavit nedá,
a tak musíme myslet dopředu a počítat s tím, že v blízké budoucnosti nastane doba, kdy se budeme muset obejít bez nich. Zápasů je pořád na počet rozhodčích více než dost, takže noví zájemci se nebudou muset bát, že zůstanou nevyužiti," doplňuje Horáček.

Ano, je tomu skutečně tak. Soutěží, které bude muset obsadit okresní fotbalový svaz, je relativně dost. Co se týče dospělých, tak tu jsou dvě III. třídy a okresní přebor. A mládež? Kromě mladších i starších žáků pod OFS Liberec hraje i dorost. „K tomu přidejme ještě přípravky a vyjde z toho zápasů za jeden víkend více než dost, což někdy bývá skutečně problém vše obsadit. Není tak výjimkou, že někteří rozhodčí musí řídit i pět zápasů za víkend. Komise rozhodčích proto uvítá každého nového adepta, který by měl o tuto nelehkou pozici zájem," dodává Horáček.

Okresní soutěže začínají
v půlce srpna, na jeho začátku by měl pak být seminář rozhodčích, kterého by se měli zúčastnit i případní nováčci. Zájemci o funkci fotbalových rozhodčích se mohou hlásit na sekretariátu OFS Liberec (palác Syner v Liberci) svazu u Riny Havlíčkové (telefon: 777 033 655, mail: info@ofsliberec.cz) nebo přímo u komise rozhodčích a jejího předsedy Zdeňka Nádeníka (telefon: 737 805 355, mail: nadas06@seznam.cz).

NOVÉ TARIFY Okresní přebor dospělých – hlavní rozhodčí: 500 Kč, asistent rozhodčího: 300 Kč. III. třída mužů – hlavní rozhodčí: 400 Kč, asistent: 250 Kč. OP dorostu – hlavní: 300 Kč, asistent: 200 Kč. OP žáků – hlavní: 250 Kč, asistent: 150 Kč. U všech těchto soutěží přísluší rozhodčímu při použití vlastního motorového vozidla ještě cestovné.