V západní skupině je převaha mužstev z Liberecka. Mezi první pěticí se nacházejí Bílá, Bílý Kostel, Bulovka a VTJ Rapid Liberec B. Bez větších problémů jistě budou v Hrádku a Nové Vsi a snad i v Rozstání. Nejhůře na tom je po pádu z I. A třídy Raspenava, která se slabými dvěma body pomalu míří do okresu. Ale ani v Raspenavě přes zimu nespali, mají nový výbor a přišli i noví hráči.

FK Bílá. Klub zahájil přípravu „již" v druhé půlce února. Hráči absolvovali jeden trénink týdně, plus přípravný zápas. „Poslední utkání jsme bohužel nesehráli z důvodu zhoršeného počasí a obavy o nachlazení starších hráčů v mužstvu. Takže do sezony nastoupíme bez závěrečné generálky," říká majitel klubu Martin Ludvík. Mužstvo nastoupí do druhé části sezony v téměř stejném složení jako na podzim. Pouze Vlach ukončil hostování (Ruprechtice), Jiránkovi skončil disciplinární trest a na pozici brankáře posílil Ondřej Kočí z Mukařova. „Cíle si žádné nedáváme, pouze udržet pohodu, zdraví a klid v mužstvu," dodává Ludvík.

Tatran Bílý Kostel. Příprava kvalitního nováčka začala koncem ledna. Sehrál přípravu, v níž porazil Frýdlant A, Stráž n. N. A, remizoval s polskými Markocicemi a prohrál s Hrádkem, na turnaji v Hrádku skončil druhý. „Áčko zůstalo komplet pohromadě, žádný nový hráč nepřišel, pouze bude postupně doplňováno našimi dorostenci nebo hráči z B mužstva. Trenéry zůstali tak jako v podzimní části Libor Janáček a Josef Černý. Jelikož se nám podzimní část soutěže vydařila, chceme se pohybovat do 3. místa," říká místopředseda Libor Janeček. „Jedním z jarních úkolů bude vylepšit stav našeho travnatého hřiště. Tato rekonstrukce proběhne ve spolupráci s firmou EUROVIA, která by měla koncem května začít s drenážemi trávníku, tak, abychom v podzimní část sezony neměli problém s vodou, která se držela na povrchu hřiště. Celková atmosféra v klubu je dobrá a už se nemůžeme dočkat startu jarní části," doplnil Janeček informace.

Sokol Bulovka. Na postu trenéra zůstává Karel Pantůček. „Jemu v činnosti budou pomáhat i Jan Jukl a Marek Fanta, kteří si práci v mužstvu rozdělili tak, aby se úroveň tréninkové práce v kladném smyslu odrazila ve sportovních výsledcích," sdělil předseda Petr Dušek. Zimní příprava spočívala zejména v posilování fyzické připravenosti hráčů, došlo i k několika přátelským zápasům s mužstvy z okolí. O výsledky ani tak nešlo,spíše šlo o obnovení fotbalových návyků u hráčů. „Snad se neobnovily návyky spíše negativní, to nám však ukáže jaro jako takové. Kádr jsme posílili o M. Hýbla na hostování, do svého mateřského klubu se vrátil Sochor. Základním cílem pro jaro je udržet se v soutěži a doslova překlepat do jejího závěru i s tím málem peněz, co máme," dodal Dušek.

VTJ Rapid Liberec B. Kvůli problémům v divizním áčku se řada hráčů béčka posunula o level výš. Trenér Jan Halama má zpátky Rudolfa Bártu (Gass) a po dvou letech se k fotbalu vrací Jan Martínek. V přípravě hrálo vojsko turnaj v Hrádku a naposledy si zastřílelo proti Vesci, kterému vstřelilo ke dvaceti brankám. „Jako nováček budeme po změnách v kádru rádi za horní polovinu tabulky," říká tajemník Jaroslav Tůma.

Slovan Hrádek B. Stejný kádr, jen z Chrastavy přichází výměnou za Petra Lichtnera Jakub Holec. Přípravu mělo béčko již tradičně zpestřenou domácím turnajem, ve kterém se umístilo čtvrté se sedmi body. Turnaj vyhrálo družstvo Václavic (16 bodů) před druhým Bílým Kostelem (14) a třetí Chrastavou B (10). Dalšími účastníky turnaje byla Chotyně, Nová Ves a VTJ Rapid U19. Zápasy béčka na turnaji: Chotyně 5:1 (Farský 2, Vinš, Svoboda, Badi), VTJ Rapid U19 1:2 (Prokorát), Nová Ves 10:3, Bílý Kostel 1:8 (Holeček), Chrastava B 1:1, Václavice 1:4. V přípravě béčko podlehlo Osečné 3:6.

FK Nová Ves. Podzimní výměna gólmanů Kosař Kverka pokračuje v opačném gardu, takže Kosař je zpět v Chrastavě a Kverka zase ve Vsi. Největším oslabením kádru trenéra Pavla Bartůňka je odchod Abraháma do Doubí. Nepodařilo se také přivést Tomáše Holuba z Oldřichova, kam naopak zamířil jeho bratr Martin. Ves hrála na turnaji v Hrádku, kde skončila předposlední a naposledy v generálce remizovala v Doubí 1:1. „Tým bude doplňován o Kropáčka a Žáka z našeho béčka, protože kádr není moc četný. Budeme rádi s umístěním do 10. místa," potvrdil tajemník Lubomír Adam.

Sokol Rozstání. V lednu začali trenéři Jiří Mužák a Jiří Rybář s přípravou v českodubské hale a pak na umělé trávě v Dubu. Zde sehráli zápasy: Horní Lhota 0:10, Stráž n. N. 4:3, Semily B 2:2, Lučany 3:3, Jenišovice 5:4, Pěnčín (III. třída) 4:2 a v poháru vyřadili Doubí 1:0. „Máme stejný kádr a měli bychom být v horní polovině tabulky," říká sekretář klubu Ladislav Sluka.

SK Raspenava. Po podzimní části se změnil kompletně výbor, který si zvolil předsedu Petra Havla. Do zimní přípravy nastoupil i nový trenér Boris Sýkora. Hráčský kádr opustil Martin Koudelka (přestup Višňová), hostování se změnilo v přestup u Jakuba Resla ze Stráže n. N., odtud přestoupil i Libor Hiler, který se v přípravě zranil a bude chybět v prvních kolech. Z hostování v Hejnicích se vrátil Martin Zeman. V přípravě Raspenava odehrála pět zápasů, ve kterých trenér zkoušel různé herní varianty. Výsledky: Markocice 3:2, Hejnice B 4:5, Dětřichov 1:3, Višňová B 5:0, Nové Město 4:1. „Vzhledem k postavení a bodovému zisku v tabulce se budeme chtít poprat o body z každého zápasu," uvedl místopředseda Lukáš Mleziva.

FK Krásná Studánka. Do Grosspostwitz v NSR odešel Bína, z Doubí se vrátil Toman. Trenér Miroslav Kocour zadal pravidelnou a kvalitní přípravu od ledna na UMT U Nisy. V přípravném zápase ve Frýdlantě prohra 0:6 po dobré hře, ale špatném výsledku a tréninkový zápas s Hejnicemi na 60 minut s výsledkem 5:5. „Chceme vyhrávat a držet se v tabulce co nejvýše," potvrdil předseda FK Lukáš Palán.

Sokol Ruprechtice. Celek hrajícího trenéra Zbyňka Rampáčka opustil Piršel (Hejnice) a Dědič (Vratislavice). Naopak přišli Koudelka (Semily) a Vlach (Bílá Český Dub). V přípravě zaznamenaly Ruprechtice výsledky: Hejnice 3:1, Rynoltice 2:3, Stráž 4:1 a 5:2, polské Markocice 8:2. V kádru je několik slibně vypadajících dorostenců. „Chceme se scházet v plném počtu, vyhrávat a držet se v tabulce co nejvýše," potvrdil předseda Michal Viktora.

SK Hodkovice. Trenér Milan Bouška zaregistroval dva slovenské hráče, ale spíš budou pro potřeby rezervy. V přípravě prohrály Hodkovice s Libišany 0:5 a remizovaly 2:2 s Novou Vsí. „Vše je při starém, nikdo neodešel, ani nepřišel. Chceme soutěž udržet," říká trenér nováčka.