Na slušně obsazený aktiv se nedostavily pouze Gasservis a Víska.

Právě skončený ročník 2013/2014 byl prvním celistvým pod novým výkonným výborem zvoleným v únoru roku 2013. Výbor v čele s Emilem Ubiasem se zaměřuje především na podporu mládežnických družstev, a to především formou finanční podpory při cestování ve společných, liberecko-jabloneckých okresních přeborech, a to především díky získaným grantům z krajského úřadu a procentuální spoluúčasti OFS.

„Podporu již pravidelně žádáme na soustředění výběrů OFS a mládežnické kempy. Každému klubu, jehož hráč se ocitne ve výběru, pak na konci sezóny věnujeme míč. Prostředky sháníme nejenom prostřednictvím grantů (kraj, Město Liberec), ale i osobními dary, sponzorskou výpomocí, ale pomáhá nám i Dopravní podnik (DPMLJ). Výběry jsme navíc v rámci spolupráce s LKFS vybavili zcela novými dresy Nike.

Pro příští sezónu jsme se rozhodli podpořit i týmy, které pravidelně hrají naše soutěže dospělých," říká Ubias.

Z libereckého okresu se rekrutovali vítězové krajských soutěží krajským přeborníkem se stala Višňová, v I. A třídě Chrastava a v I. B třídě Bílý Kostel. Okresním přeborníkem se stala zaslouženě Osečná, a do přeboru postoupila kromě vítězných Pěnčína a Hejnic B také rezerva Chrastavy, která se stala historicky prvním vítězem baráže druhých týmů ze III. tříd. Mimochodem úspěšnost tohoto kroku je jistě dána i 150 diváky, kteří se na tento dramatický souboj s béčkem Stráže přišli do Krásné Studánky podívat.

S touto motivační variantou postupu do přeboru se počítá i do budoucna. Chystají se historicky první soutěžní turnaje veteránů a v soutěžích dospělých se zavádí možnost pěti střídání.

„Pro sezónu 2014/2015 byl získán titulárního sponzor pro Okresní přebor dospělých, kterým budou Sportovni-pomucky.cz. Na závěr sezóny se tak může vítěz přeboru těšit na sadu nových dresů v hodnotě 10 tisíc korun, druhý v pořadí získá možnost zakoupení sportovních potřeb v hodnotě 5000 a třetí pak v hodnotě 2500 Kč," uvádí předseda OFS.

OFS Liberec pak každému klubu u dospělých v průběhu sezóny dodá také potřebné sportovní pomůcky (např. brankářské rukavice, stulpny) nebo vybraný zdravotnický materiál.

„Podařilo se podruhé za sebou prosadit kofinancování jednoho klubu z okresu v akci Zelený trávník (Rozstání a Bílý Kostel). V rámci programu IV. MŠMT se v loňském roce přerozdělovalo z celkové částky 100 tisíc i původně vrácených 50 tisíc z prostředků mezi další oprávněné žadatele v okrese a letos se mezi tři žadatele dělila částka ještě o 30% vyšší. V průběhu jara 2014 byla také na FAČR schválena žádost Tatranu Jablonné o podporu na výstavbu minihřiště s umělým povrchem. S úspěchem se setkal také premiérově pořádaný Grassroots Day pro přípravkové hráče škol ve Frýdlantském výběžku.

Snížili jsme roční náklady na provoz kanceláře a cestovné komisí, které v případě potřeby zasedají elektronicky. Prostředky získané ze svazu se vracejí zpátky do oddílů," uzavírá Ubias.

Vítězové jednotlivých soutěží dospělých a mládeže převzali ocenění a míče. OP dospělých: Osečná, III. třída Jih: Pěnčín, III. třída Sever: Hejnice B. OP dorostu: Stráž n. N., OP starších žáků: Doubí, OP mladších žáků: Harrachov.

Nový ročník 2014/15 začne v dospělých 16. srpna 2. kolem, stejně jako obě III. třídy. O týden později (23. srpna) zahajují dorosty 3. kolem a 30. srpna starší a mladší žáci druhým kolem. Okresní pohár zahajuje 9. srpna a do dnešního dne měly oddíly možnost se ještě dodatečně přihlásit. Dnes totiž proběhne losování.

Okresní přebor s přidělenými čísly:

1 Raspenava, 2 Pěnčín, 3 Jindřichovice, 4 Chrastava B, 5 Jablonné, 6 Krásná Studánka B, 7 Višňová B, 8 Nová Ves, 9 Frýdlant B, 10 Hejnice B, 11 Gasservis Liberec, 12 Nové Město, 13 Dětřichov, 14 Vratislavice.

Novými jsou Raspenava (sestup z I. B třídy), Nová Ves (opustila I. B třídu) Pěnčín (vítěz III. třídy Jih), Hejnice B (vítěz III. třídy Sever), Chrastava B (vítěz baráže III. třídy). Nenajdeme zde Osečnou (postup), Doubí B (skončilo), Horní Řasnici a Hlavici (sestup). Nová Ves B ukončila činnost v průběhu soutěže.

III. třída Jih:

1 Český Dub, 2 Vesec, 3 Rozstání B, 4 Mníšek, 5 Bílý Kostel B, 6 Machnín, 7 Hlavice, 8 Chotyně, 9 Rynoltice B, 10 Stráž B, 11 Žibřidice, 12 Hrádek C. Novými celky jsou Hlavice (sestup z OP) a FK Mníšek (zcela nový).

III. třída Sever:

1 Krásný Les, 2 Jokers Frýdlant, 3 Kunratice, 4 Habartice, 5 Nové Město B, 6 Bílý Potok, 7 Pertoltice, 8 volný los, 9 Dolní Řasnice, 10 Horní Řasnice, 11 Oldřichov, 12 Raspenava B, 13 Víska, 14 Bulovka B.

Nově zde bude po sestupu z OP působit Horní Řasnice.