Do rodného Prostějova se nevrátil, protože zapustil kořeny v Liberci, kde v domku pod Ještědem žije s přítelkyní Simonou a synem Jakubem. Fotbal neopustil, protože je vedoucím družstva juniorky Slovanu Liberec a asistentem trenéra v německém Neugersdorfu. Pětatřicetiletý bývalý záložník má z Liberce do "Nojgáče" kousek - 50 km, několik let tam hrával spolu se Štajnerem, Nezmarem a Šislerem a nyní se dva roky pohybuje na trenérské lavičce.

„Trénoval jsem tam pod Manfredem Weidnerem a poté, co achilovka stále zlobila, jsem se posunul na pozici jeho asistenta. Pak jsem pokračoval jako asistent trenéra Brazilce Vrangela Da Silvy, ale spojitost s hráčem Wesley Da Silvou, který byl ve Slovanu není. Je to jako u nás jméno Novák," říká Liška. Trénovat s Brazilcem Jiřího bavilo, o to větší bylo překvapení, když byl Brazilec v průběhu podzimu odvolán. „Překvapilo nás to všechny, i hráče. Ale majitel má vyšší cíle, proto ho odvolal. Chtěl, abych pokračoval u týmu a navíc ke staronovému trenérovi Weidnerovi přišel další asistent Ladislav Šorm," přibližuje změny v závěru podzimu.

Neugersdorf, který patří v Sasku mezi čtyři top mužstva (Lipsko, Drážďany a Bautzen) přezimuje na 13. místě. „To je pro nás hodně špatné umístění. Proto také bude příprava náročná a náročná bude i celá jarní část, která začíná již 12. února. V Německu se hraje na podzim co nejdéle a na jaře začíná co nejdříve, aby nebyly dlouhé přestávky a stále se hrálo," tvrdí asistent, v jehož mužstvu je sedm Čechů, mezi nimi exliberečtí Matula a Dittrich, Vachoušek z Teplic, Loučka z Jablonce. „Je to tak třetina z 22členného kádru. Koncepce je - kvalitní Češi a mladí domácí fotbalisti," uvádí. Neugersdorf hraje Regionalligu, což je čtvrtá nejvyšší soutěž (celkem je 5 skupin) a těší se přízni diváků. Zejména když je derby s Bautzenem.

„Ten je nejblíž, ale máme většinou zájezdy 400 km dlouhé. Diváci chodí. nejvíce jich bylo kolem tři a půl tisíce na pohár, ale také jen 200. To bylo v zimě, za sněžení a my hráli na umělce. Za úspěchy se v klubu počítají dva postupy a finál Saského poháru. Právě v poháru jsme nyní mezi čtyřmi nejlepšími a tajným cílem je ho vyhrát," přiznává Liška, který s mužstvem trénuje pětkrát v týdnu!

„Snažíme se v rámci možností dělat fotbal na profesionální úrovni a být nároční na hráče," říká. Jiří Liška je také funkcionářem na OFS Liberec. Co by z německého fotbalu přejal do toho českého? „Potýkáme se na okresní úrovni s hráči, kteří hrají jak za áčko, tak i za béčko. V Německu kdo nastoupí za A tým, dalších minimálně osm dnů nesmí nastoupit za béčko. A poslední tři kola v soutěži nikdo ze soupisky áčka nemůže nastoupit za béčko. Problém by se tak vyřešil a soutěže by byly regulérnější," uzavírá Liška.