Hosty poslal do vedení po čtvrthodině Jakub Hora, ještě do půle ale srovnal Ondřej Kušnír a v 78. minutě svým premiérovým gólem v české lize rozhodl Ukrajinec Sergej Rybalka. Na obě branky Slovanu přihrál Jiří Štajner, který ani dnes nezlomil čekání na 100. gól v nejvyšších soutěžích a zatím se tak nedočkal vstupu do Klubu ligových kanonýrů. V 90. minutě přidal třetí gól domácích bek Jiří Fleišman.

Úřadující mistr porazil Dynamo počtvrté za sebou a drží jarní neporazitelnost, dál ale zůstává sedmý. Jihočeši čekají na výhru už pět kol a jsou stále na předposlední, sestupové příčce.

Liberec v úvodních dvou kolech neinkasoval, proti Budějovicím ale vzala jeho série bez obdržené branky rychle za své. Slovan nezačal proti outsiderovi nijak přesvědčivě a špatný vstup do zápasu se mu vymstil už po čtvrthodině.

Hostující Hora překvapil střelou do středu branky brankáře Kováře, který tak poprvé v libereckém dresu inkasoval. Hora si připsal první trefu v dresu Jihočechů a zároveň po 444 minutách ukončil českobudějovické čekání na ligovou branku. Dynamo dalo Liberci gól po třech utkáních.
Hosté ožili a Kovář vzápětí s námahou vytáhl na roh Řezníčkovu střelu. Pak znovu zkoušel štěstí ranou z dálky Hora, ale minul stejně jako vzápětí jeho spoluhráč Rýdel. Jihočechy přišly nevyužité možnosti draho. Štajner chytrou kolmicí rozehrál přímý kop do běhu Kušnírovi a domácí bek z úhlu propálil Daňka. Byla to jeho první ligová trefa v dresu Slovanu od letního přestupu ze Sparty.

Severočeši po vyrovnání zvýšili tlak a hostující obrana několikrát odvracela nebezpečí na poslední chvíli. Po přestávce se ale nápor domácího týmu vinou řady nepřesností postupně rozplynul.

Až po příchodu střídajících Delargeho a Pavelky Severočeši přidali, do velkých šancí se však dlouho nemohli protlačit. Když už se zdálo, že Liberec hostující defenzivu neprolomí, vymyslel další ze svých kolmic Štajner. Šural vrátil míč před branku a Rybalka rozhodl. V závěru pak ještě přidal "pojistku" Fleišman.

Jiří Štajner stý gól do brány neposlal

Liberecký kouč Jaroslav Šilhavý připustil, že se výhra nad Českými Budějovicemi nerodila vůbec lehce. "Před zápasem jsem slyšel hlasy, že dáme Budějkám tři góly, že to bude jednoznačné, když hrají o záchranu. Ale já jsem si to nemyslel. Hráli velice dobře a organizovaně. Bylo to pro nás obrovsky těžké utkání," řekl Šilhavý na tiskové konferenci.

Důležité podle něj bylo, že jeho svěřenci dokázali ještě do poločasu odpovědět na vedoucí gól Dynama. "Prospali jsme začátek, a když jsme inkasovali, motivace Budějovic se ještě stupňovala. Naštěstí jsme ještě do půle srovnali a dostali jsme se do zápasu," uvedl Šilhavý, který před angažmá v Liberci vedl právě tým dnešního soupeře.

Potěšilo ho, že Liberečtí dokázali otočit skóre. "Druhý poločas byla naše hra lepší. Dostali jsme se do vedení a závěru přidali pojišťující gól. Myslím, že diváci viděli na těžkém terénu napínavé utkání. To, že hráči otočili výsledek, vnímám jako signál, že síla týmu narůstá," dodal kouč, jehož tým v prvních třech jarních zápasech nastřádal sedm bodů z devíti možných.

Českobudějovický trenér Pavol Švantner si posteskl, že hosté i přes dobrý úvod nakonec odjeli s prázdnou. "Věděli jsme, že Liberec je kombinačně silné mužstvo. Snažili jsme se jeho hru eliminovat a vstřelili vedoucí branku, což nám psychicky

Dynamo podle něj v druhé půli inkasovalo podobný gól jako v minulém kole doma proti Spartě. "Už jsme věřili, že bychom mohli ten bod ukopat. Dařilo se nám eliminovat hru Liberce zhuštěným blokem až do osudné 78. minuty, kdy jsme dostali gól po centru ze strany. Bylo to něco podobného jako se Spartou. Ani poctivý výkon nám kýžené body opět nepřinesl," litoval Švantner.