„Před losem se mě majitel klubu ptal, koho bych si nepřál. Řekl jsem, že Larnaku. Je to nejtěžší možný soupeř z té pětice, co přicházela v úvahu," řekl Trpišovský pro klubový web. „Larnaka v předkole vyřadila Spartak Moskva. Dokonce dokázala vyhrát 1:0 na jeho hřišti," dodal.

Ačkoli jde o kyperský klub, má silnou španělskou enklávu. „Není to kyperský tým, ale španělsko-brazilský. V základní sestavě hraje osm španělských hráčů, kteří hráli ve Španělsku první ligu, a dva Brazilci. Je to nesmírně silný soupeř," míní Trpišovský.

Situaci mu komplikuje i fakt, že se o Larnace těžko shánějí informace. „Ještě nehrají soutěž, takže se nám budou aktuální informace dávat dohromady těžko. Budeme muset vycházet pouze z předkol, která už odehráli," dodal liberecký kouč.

Liberec byl jako jediný z českých klubů mezi nasazenými a měl výběr z pěti soupeřů. Vedle AEK Larnaka mohl dostat Trondheim, Dinamo Tbilisi, Vojvodinu Novi Sad nebo Beitar Jeruzalém.

První utkání se odehraje 18. srpna, odvety jsou pak na pořadu o týden později. Slovan by měl začít venku.

AEK Larnaka
Rok založení: 1994.
Klubové barvy: zelená a žlutá.
Web: www.aek.com.cy.
Největší úspěchy: 1x vítěz kyperského poháru (2004), 2x kyperský vicemistr (2015, 2016).
Stadion: AEK Arena (kapacita 8000 diváků).
Trenér: Imanol Idiakez.
Současné opory: André Alves (Braz.), Ivan Tričkovski (Č. Hora), Joan Tomás, David Catala, Tete (všichni Šp.), Konstantinos Charalambidis.
Zápasy proti českým (čs.) týmům v evropských pohárech:
2011/12, 3. předkolo EL: AEK Larnaka - M. Boleslav 3:0 a 2:2.

Ostatní: klub vznikl v roce 1994 sloučením dvou týmů EPA Larnaka a Pezoporikos; domácí zápasy hraje na novém stadionu AEK Larnaka, otevřeném před touto sezonou; v logu klubu je řecký válečný hrdina Kimón, který v 5. století před Kristem zemřel při obraně Larnaky proti Peršanům; největším úspěchem klubu je postup do hlavní fáze Evropské ligy v sezoně 2011/12, ve 3. předkole tehdy vyřadil Mladou Boleslav; v kyperské lize skončil v posledních dvou sezonách druhý; tým je z poloviny složený ze Španělů včetně trenéra Idiakeze a sportovního ředitele, v týmu jsou také Brazilec, dva Makedonci a Černohorec; ve 3. předkole Larnaka vyřadila Spartak Moskva po výsledcích 1:1 a 1:0.