Fotbalisté Jablonce zvítězili v sobotu v osmém kole první ligy brankou kanonýra Lafaty nad Slováckem 1:0. Severočeši ukončili nelichotivou sérii a poprvé v ligové soutěži po deseti zápasech zdolali Slovácko na jeho hřišti.Celý první poločas měli neplodnou územní převahu domácí, po změně stran už diktoval tempo aktivnější Jablonec. Po třech vítězstvích pod vedením kouče Habance, který v den utkání oslavil 43. narozeniny, Slovácko poprvé prohrálo.

Domácí fotbalisté se v dešti na kluzkém trávníku pohybovali jistěji a dostali soupeře pod tlak, do gólových šancí ale jejich snaha nevedla.

Nakopávané míče nefungovaly

Neujalo se ani nakopávání dlouhých míčů z hloubi pole na útočníky Doška s Kovářem. Všechny pokusy pochytali jablonečtí zadáci do ofsajdové pasti. Jen za první poločas takto hosté zastavili jedenáct útočných akcí, na jejich brankáře Valeše nemířila ani jedna přímá střela.

Jablonec sázel na rychlé protiútoky, ale troskotal na nepřesné kombinaci. Ofenzivním pokusům dostat míč na jediného útočníka Lafatu chyběla přesnější přihrávka.

I bez potrestaného kapitána Trousila byla domácí obrana jistá, akce středem hřiště s přehledem likvidovali stopeři Daníček s Mezlíkem. Tři ojedinělé střely mířily do náruče brankáře Melichárka.

V brance Jablonce do druhého poločasu nahradil Špit zraněného Valeše, na opačné straně hřiště začal v hustém lijáku ukazovat své kvality Lafata.

Melichárek zasahoval

V 54. minutě musel Melichárek dvakrát v rychlém sledu zakročit proti jeho akcím: nejprve vyrazil ránu pod břevno a vzápětí zlikvidoval i jeho hlavičku.

Do třetice už ale Melichárek kapituloval, poté co v 57. minutě po přihrávce Beneše dorazil Lafata takřka z brankové míč do sítě.

Po vedoucím gólu se hra Jablonce výrazně změnila. Středová řada začala hrát aktivněji a zpřesnila kombinaci. Slovácko v závěrečné čtvrthodině ještě vsadilo na ofenzivní hru a do vyložené gólové šance se dostal minutu před koncem Kerbr, ale netrefil branku.

Trenér Slovácka Svatopluk Habanec přiznal, že si představoval oslavu narozenin jinak. „Neslavím sice žádné kulatiny, ale narozeniny mi to pokazilo. Nějaký bodík jsem chtěl," řekl Habanec s hořkým úsměvem.

Zápas měl podle něj dva zcela rozdílné poločasy. Litoval, že v tom prvním, který patřil jeho týmu, skončil tlak Slovácka jen pološancemi. „Netrefili jsme branku. A soupeř nás po dvou vyložených šancích, které neproměnil, potrestal. Asi by zápasu slušela remíza. Jablonec má ale kvalitu a ukazuje svou sílu," řekl Habanec a konstatoval, že jeho týmu v obraně chyběl potrestaný kapitán Trousil v roli organizátora hry.

Uznale se vyjádřil o střelci soupeře Lafatovi, který zápas rozhodl. „Na něj se pořádně nachystat nedá. Čich na šance má daný už od kolébky. Ze čtyř centrů ho třikrát najde balon. Respektive jinak, on si ho dokáže vyhledat. Soupeř na to hrál. Ale při inkasované brance jsme udělali chybu jinde. Nepohlídali jsme si Beneše, který Lafatovi nahrál," uvedl Habanec.

Kotal byl rád

Trenér Jablonce Václav Kotal byl za historicky první ligové vítězství Jablonce na hřišti Slovácka rád, pro něj samotného to ale premiéra nebyla. „Vyhrál jsem tu loni 3:0 s Hradcem Králové," připomněl Kotal.

Uznal, že v prvním poločase mělo Slovácko výraznou převahu. „Ztráceli jsme v přechodové fázi lehce míče, a tím jsme se dostávali pod tlak. Měli jsme štěstí, že domácí netrefovali branku. Naše obrana pracovala spolehlivě," uvedl Kotal.

Po změně stran se průběh zápasu otočil.

„Náš výkon se rapidně zlepšil, dokázali jsme udržet míč v útočné fázi. Dostávali se do šancí a třetí z nich jsme využili. Vyhrál šťastnější tým, protože Slovácko mohlo v závěru vyrovnat," zhodnotil zápas kouč hostů.