Zajímavou konfrontaci nabídlo včera regionální derby v Juniorské fotbalové lize. Na Městském stadionu se střetly týmy Slovanu Liberec a Baumitu Jablonec do 21 let. Rušný zápas rozhodla jediná branka a Jablonec vyhrál 1:0.

Liberec jun.

Jablonec jun. 0:1 (0:0)

Ve vyrovnaném utkání dohrávaly oba týmy o deseti. Už v 20. minutě byl vyloučen jablonecký obránce Šidlo, když těsně před vápnem sejmul unikajícího Musiola. V 50. se síly vyrovnaly, rozhodčí dal červenou kartu libereckému Kmoníčkovi za faul na rovněž unikajícího hráče, ale ještě na liberecké útočné polovině. O minutu později rozhodl po individuální akci Linka, který se z 15 metrů trefil přesně k tyči.

První šanci měli v 8. minutě Liberečtí. Musiol pálil a jeho první ránu brankář Fendrich zpacifikoval, druhá šla nad branku. V 15. měli domácí štěstí při tečované střele Helma, která skončila rohovým kopem. Po vyloučení jabloneckého Šidla v 20. minutě nebylo nijak znát, že Liberec hraje přesilovku. Jeho nákopy dopředu nebyly k ničemu. Až v 40. minutě přebral Musiol zády k brance přihrávku, obtočil se kolem obránce, ale Fendrich při jeho střeleckém pokusu dobře vykryl prostor.

Brzy po přestávce se síly vyrovnaly kvůli vyloučení Kmoníčka, poté dal Jablonec gól a měl ještě další příležitosti. V 64. předvedl parádní akci Helm, dostal se před brankáře Koláře, ale ve finále zamířil vedle branky.

O tři minuty později měl po další lahůdce Helma tutovku Just, jenže vystřelil nad libereckou branku.

Akce Slovanu byly poněkud jalové. Liberečtí hráči sice měli více střeleckých pokusů, ale ty byly většinou z neškodné vzdálenosti, ne příliš tvrdé a pro gólmana Fendricha pohodlně chytatelné.

Navíc byli domácí občas poněkud zbrklí. Například v 70. minutě, kdy šel Liberec do přečíslení, Drobílek však příležitost uspěchal ukvapenou střelou mimo.

Velkou šanci na vyrovnání ale Slovan přece jen měl, nicméně „zazdil" ji rozhodčí Vlasjuk. V 88. minutě byl při průniku zřetelně faulován střídající Lukes. Sudí už už sahal po píšťalce, ovšem když zjistil, že zákrok se odehrál uvnitř pokutového území, raději ji nechal zticha. A potom dal ještě Lukesovi žlutou kartu za rozhození rukama, což posoudil jako nesportovní chování…

„Příčina dnešní porážky je stejná, jako v minulém kole na Dukle, a to nemohoucnost v koncovce," hodnotil trenér Liberce Jiří Chytrý. „Třicet metrů od branky špatně řešíme finální, ale i předfinální přihrávku. Musíme na tom zapracovat."

Jablonecký kouč Roman Skuhravý mínil: „V prvních dvaceti minutách byli Liberečtí aktivnější, my jsme byli nejistí na míči. Paradoxně se náš tým semknul po vyloučení, všichni hráči začali být koncentrovanější. V druhé půli jsme měli tři vyložené šance, Liberec neměl nic, a proto myslím, že jsme vyhráli zaslouženě."

Zápas sledoval v hledišti libereckého Městského stadionu mimo jiné také Petr Kouba, bývalý reprezentační brankář, který momentálně působí v realizačním týmu české reprezentační jednadvacítky. Uvidíme, zda si někoho vybral pro doporučení hlavnímu trenérovi ČR „21" Dovalilovi.

Branka: 51. Linka. Rozhodčí: Vlasjuk. ŽK: Dydowicz, Kmoníček, Lukes Pavlata. ČK: 50. Kmoníček 20. Šidlo. Diváků: 210. Statistiky zápasu: střely na branku 10:4, mimo 6:8, rohy 8:7, fauly 11:12, ofsajdy 4:2. Slovan Liberec: Kolář Kmoníček, Trnka (59. Černý), Tóth, Beníšek Daniel, Soběslav Vasilko, Dydowicz (68. Jánošík), Drobílek Musiol (81. Lukes). Baumit Jablonec: Fendrich Landovský, Vaněček (90+3. Tichý), Šidlo, Vaníček Pavlata Helm (73. Skwarczek), Just (86. Kozel), Linka (81. Jurča), Štemberk (63. Vodička) Vukovič.