Nově zřízená soutěž pro mladé hráče do 21 let (roč. 1992 a mladší) má jistě svoji kvalitu, navíc není až tolik důležité hrát na výsledek, protože je to soutěž zaměřená na výchovu hráčů pro profesionální fotbal. „Je to velmi kvalitní soutěž pro mladé hráče v tomto věku, v níž je konfrontace s tím nejlepším, co tady v republice je. Přináší ofenzivní fotbaly bez tlaku na výsledky. Cením si pozitivního přístupu klubů a trenérů, kteří ctili právě toto pravidlo. Padalo hodně branek, oproti staršímu dorostu jsem tam vnímal větší akcent na útočnou fázi hry a individuální činnosti," tvrdí trenér Slovanu Jiří Chytrý. Ten v podzimní soutěži vystřídal celkem 33 hráčů.

Z nich však jedenáct již neuvidí. Kolář a Soběslav jsou ve Varnsdorfu, Daniel v Myjavě, Musiol v Mostě, Tóth zraněn, odešli Butěnin, Morozenko, Karamatič, Kaniški, Půček, Živčic.

Liberec posunul do juniorky deset stále ještě dorostenců (roč. 1994, dva jsou dokonce 1995), úplně novým hráčem pro jaro je pouze Tomáš Komenda z Moravského Berouna. „Máme hodně mladý mančaft, když na podzim v zápasech nastupovala polovina hráčů ročníku 1994, někteří dokonce ročníku 1995. Ve Slovanu razíme tu cestu, že se v juniorce objevují ti nejlepší mladí hráči, kteří do ní věkem patří. Klasický servis B týmů, jaký se dříve dělal, přebírá třetiligová Česká Lípa," řekl trenér.

Liberecká juniorka bude tak na jaře ještě více mladá než byla na podzim. „Věříme tomu, že dorost je i bez těchto hráčů schopen svoji soutěž zvládnout a navíc ho budeme sledovat, aby nevyvstaly problémy. Obecně se dá říci, že náš kádr juniorky bude mít 18 hráčů a dva gólmany, a z ligového kádru plus dva hráče jak kdy," podotýká.

Přípravu zahájila juniorka 3. ledna, pouze na hřištích a soustředění měla prvně bez lyží v Heřmanicích, k tomu sehrála šest přípravných zápasů (tři se II. ligou, se III. ligou, s divizí a s juniorkou Jablonce). „Přípravu hodnotím velmi pozitivně a s tímto modelem přípravy jsem byl spokojený. Měli jsme v ní těžké zápasy, v nichž jsme dokázali být rovnocenným a zdatným soupeřem. A všechna utkání nám hodně dala. Kluci rostou tréninky, ale tréninkové úsilí musí pak zúročit v těžkých zápasech, nabíráním zkušeností. Proto jsme také zvolili tento model přípravy," podotkl Chytrý.

A ambice do další práce? „V létě posunout nějaké kluky nahoru, buď ve Slovanu nebo do profesionálního fotbalu. Juniorka je takový odrazový můstek do profi fotbalu. Přestože není až takový tlak na výsledky, budeme chtít samozřejmě vyhrávat. Chceme, aby kluci hráli aktivně, ofenzivně, týmově a v soutěži co nejvýše," dodal trenér juniorky.

Takže se pojďme dnes hodinu po obědě podívat na liberecké talenty do Doubí.