V očích některých se zračily otázky nad výsledkem duelu nebo možná i nad odpovědí, jak to bude dál s jabloneckým prvoligovým fotbalem.

DEBATY U KLOBÁSY

Několik fanoušků si u stánků pochutnávalo na pivu a klobásce. Na otázku, co si myslí o současné kauze týkající se osobnosti nejen jabloneckého fotbalu, Miroslava Pelty a jaký by měla dopad na místní fotbal, se trojice, z nichž dva dorazili až z České Lípy shodla na tom, že na místní fotbal by to určitě mělo negativní dopad. Ovšem svorně všichni uvedli, že ještě není v kauze nic jasné a že fotbal na Střelnici by se určitě hrál dál.

FK Jablonec - Viktoria Plzeň 2:2.
FOTO: Poprvé bez Pelty. Jablonec s mistrem z Plzně urval remízu

Až do začátku zápasu byly ochozy poloprázdné. S úvodním hvizdem rozhodčího Jana Jílka se hlavní tribuna zaplnila ze dvou třetin, na protějším béčku fanoušci obsadili třetinu sedadel. Sektor pro fanoušky hostujícího mužstva byl ale plný. A taky byl náležitě slyšet.

Těsně před vedoucím gólem soupeře se nesl z úst plzeňských fandů popěvek: „Míra Pelta, Míra Pelta, Míra Pelta už je v teplákách. Ale jen velmi krátce. A jablonečtí diváci nehnuli ani brvou. Nereagovali.

PLZEŇÁCI PROVOKOVALI MARNĚ

Když Plzeň zvýšila skóre na O:2, neslo se krátce stadionem „Míra Pelta už jí z ešusu." Možná fandové Viktorie Plzeň doufali, že místní k něčemu vyprovokují. Párkrát se ozvalo v ochozu domácích fandů „Pelta ven!" Taky krátce, ale důrazně, ovšem jen jako odpověď na výkřiky Plzeňských. Rozumět oběma stranám příliš nebylo a ostatní návštěvníci věnovali pozornost tomu, co se odehrává na trávníku než pokřikům z jedné či z druhé strany.

Poločasová pauza se nesla v klidném duchu. U stánků postávali diváci, debatovali nad průběhem zápasu, ve kterém zatím domácí prohrávali rozdílem dvou branek. Kuřáci v hloučku řešili, jak to bude vypadat, až si nebudou smět na fotbale s pivkem v ruce zapálit cigaretu.

Kauza, která v těchto dnech rozvlnila fotbalové vody a nad kterou se bezpochyby zamysleli všichni příznivci kopané, se neřešila. Nebo tak, aby to nikdo neslyšel.

Do druhé půle nastoupili Jablonečtí s jasným cílem, otočit výsledek zápasu ve svůj prospěch. Z jabloneckého kotle se ozýval buben a povzbuzování zelenobílých hlavně v momentě, kdy měli na kopačkách gól. A pár takových jich měli.

V 57. minutě domácí ochozy ale zaburácely. To když Martin Doležal snížil na 1:2. V jednom z předzápasových rozhovorů pro Jablonecký deník uvedl výkonný ředitel FK Jablonec Petr Flodrman, že teď mohou hráči Miroslavu Peltovi udělat radost jen tím, že nad Plzní vyhrajou. Možná, že tak to cítil v tomto momentu nejen Martin Doležal, ale celé mužstvo.

Obvodní soud pro Prahu 1 uvalil 5. května vazbu na přesedu Fotbalové asociace Miroslava Peltu kvůli údajnému zneužití dotací z MŠMT.
Pelta a Kratochvílová zůstanou ve vazbě

A probrali se i fanoušci. Najednou „přitvrdili muziku" a tlačili svůj mančaft k plzeňské bráně. A ne marně. A v 62. minutě dal Jablonec vyrovnávací gól. A navíc opět v podání Martina Doležala.

Do konce zápasu zbývalo pětadvacet minut a příznivci týmu trenéra Zdeňka Kluckého se vší slušností a v mezích všech pravidel tlačili Jablonecké k dalšímu gólu. „Zelená, bílá, zelená, bílá znělo Střelnicí stadionem čím dál hlasitěji. A Plzeňské už tolik slyšet nebylo.

KLUCI, DĚKUJEM!

Šance na výhru umocnil rozhodčí, když zápas prodloužil o tři minuty. A v těch neměli domácí od vítězné branky daleko. Po závěrečném hvizdu se jablonečtí diváci právem radovali. „Kluci hráli dobře," hlavně ten druhý poločas byl dobrý," znělo na hlavní tribuně.

A když Martin Doležal absolvoval televizní rozhovor, naběhla Kluckého jedenáctka na hrací plochu. A dočkala se pořádného potlesku. „Kluci, děkujem," znělo z kotle fanoušků dostatečně dlouho a tentokrát pořádně hlasitě, aby hráči přešli od jedné tribuny ke druhé a na velkém bílém transparentu připomenuli svým příznivcům, že je zvou na derby do Liberce. A i oni potleskem poděkovali tribunám za přízeň a podporu, kterou museli hráči během zápasu pocítit a slyšet.

V klidu se pak fanoušci, pod dohledem policie a bezpečnostní agentury, vytráceli. Ve skupinkách, které nás míjely, se hovořilo jen o průběhu zápasu. A jak jinak, než pochvalně.

Miroslav Pelta
"Valná hromada by se po kauze Pelta měla odložit," řekl litoměřický šéf Bania

ANKETA MEZI FANOUŠKY FK JABLONEC:

Co říkáte na kauzu zneužívání sportovních dotací?

Petr Linhart z Jablonce

Petr Linhart.Zdroj: Deník/Petr Zbranek

O té kauze nikdo zatím moc neví, tak si o tom moc ani já zatím nemyslím. Ale podle mne, jedním slovem, zlý. Myslím, že to bude mít dopad nejen na jablonecký fotbal, ale pro celý Jablonec. Jsem naštvaný. Byl to podle mne lobing. Ale ten je na celém světě. Takže bychom museli být zavření všichni. Každý někdy loboval. V každém případě to nebude jednoduché.

Pavel Krásný z Maršovic u Jablonce
Pavel Krásný.Zdroj: Deník/Petr Zbranek

Žádné velké informace o tom, co se děje a co ne, nikdo zatím nemá. Pro Jablonec i pro celý okres to bude špatné, jestli to dopadne tak, jak si asi představuje státní nádvladní. Pro jablonecký okres je to určitě špatný. Peníze sehnat uměl, to ví každý.

Luboš Šrejma, bývalý sekretář fotbalového týmu LIAZ Jablonec
Luboš Šrejma.Zdroj: Deník/Petr Zbranek

Jestli to bude mít dopady, tak pak to souvisí taky s finančními prostředky do klubu. Pokud by se nějaké vážné obvinění dokázalo pro Miroslava Peltu tak…Pokud jsou v představenstvu lidi, kteří převezmou jeho úkoly a zodpovědnost, tak by to šlo. Ale vůbec si nedovedu představit, že by se pan Pelta do klubu nevrátil. Pokud jeho právník uvádí, že pouze loboval, tak si myslím, že je to v pořádku.

Jiří Zemler, jablonecká brankářská legenda
Jiří Zemler.Zdroj: Deník/Petr Zbranek

Všechno mě to v dobrém slova smyslu zajímá. I když na Mirka byla uvalená vazba, ještě nemůže nikdo říct, že to nemůže skončit přijatelně. Jestliže se neobohacoval on sám ve svůj vlastní, osobní prospěch, tak je to jednoznačné, tak by měl být třeba potrestaný jen částečně, ale ne tolik, aby to odnesl jablonecký fotbal. Ale myslím, že tady jsou další špičkoví lidi, kteří tu káru potáhnou dál.