Kromě mistrovských ligových fotbalových soutěží 2013/14 je rozlosován také nový ročník Poháru České pošty, v němž je obhájcem trofeje FK Baumit Jablonec.

Druhá nejvýznamnější fotbalová soutěž v České republice odstartuje již v polovině července. V neděli 14. 7. je úřední termín předkola, o týden později se hraje 1. kolo.

Většina prvoligových celků vstoupí do PČP v druhém kole 21. srpna, ale týmy z našeho regionu, Slovan Liberec a Baumit Jablonec nad Nisou, se představí až v zářijovém třetím kole (25. 9.), stejně jako další dva čeští účastníci evropských pohárů Viktoria Plzeň a Sparta Praha.

Do předkola jsou z Libereckého kraje nalosována čtyři divizní mužstva a střetnou se mezi sebou. VTJ Rapid Liberec nastoupí 14. července proti Novému Boru a Sokol Jablonec nad Jizerou proti Pěnčínu-Turnovu. Postupující kluby narazí v 1. kole 21. července na Varnsdorf (VTJ Rapid nebo Nový Bor) a Letohrad (Jablonec n. Jiz. nebo Pěnčín-Turnov).

Pokud by VTJ Rapid či Nový Bor proklouzly přes druholigový Varnsdorf až do druhého kola, přivítaly by ve středu 21. srpna na svém hřišti prvoligové Teplice.

Na postupujícího z tria Jablonec nad Jizerou/ Pěnčín-Turnov/ Letohrad čeká v 2. kole lepší z dvojice Náchod/ FK Pardubice.

A jací jsou potenciální soupeři elitních týmů z Libereckého kraje ve 3. kole? Protivník Baumitu Jablonec vzejde ze sedmi možných východočeských alternativ. Nejprve hrají v předkole Olympia Hradec Králové s Dvorem Králové nad Labem a Živanice s Ústím nad Orlicí.

Vítězové těchto duelů se utkají mezi sebou v prvním kole a v druhém postupující celek narazí na nejlepšího z trojice Dobrovice/ Nová Paka/ FC Hradec Králové.

Obhájce Poháru České pošty Baumit Jablonec n. Nis. tedy pravděpodobně pojede ve 3. kole pod hradecká „lízátka" na stadion klubu FC Hradec Králové, který letos sestoupil z 1. Gambrinus ligy.

Na Slovan Liberec nejspíš čeká v 3. kole cesta do Prahy. Jeho soupeřem totiž bude nejúspěšnější tým z kvarteta Horní Měcholupy/ Vyšehrad/ Kunice/ Viktoria Žižkov.

Pokud by Jablonec n. N. a Liberec postoupily do 4. kola, tedy osmifinále, což se všeobecně předpokládá, střetly by se v říjnových termínech 5. a 30. 10. v případě postupu favoritů dvoukolově s moravskými soupeři: Slovan Liberec se Zbrojovkou Brno a Baumit Jablonec s Baníkem Ostrava. Závěrečná kola Poháru České pošty jsou na programu až na jaře 2014.