Jen šest utkání se odehrálo ve víkendovém kole fotbalového přeboru Liberecka. Béčko Krásné Studánky se na jaře již podruhé nesešlo v potřebném množství, k utkání do Pěnčína vůbec neodjelo a má na svém kontě další kontumaci. Kleslo na poslední místo v tabulce a je otázkou, jestli vůbec dohraje soutěž…

Zítra přebor pokračuje dohrávkou 18. kola Hejnice B Frýdlant B (17.30 hodin).

Vratislavice - Chrastava B 1:1 (1:0)

Navzdory hrbolatému terénu se hrál solidní fotbal, ovšem oboustranně spíše ze zabezpečených obran a bez většího počtu nebezpečných situací. Hrálo se důrazně, ale bez zákeřností, obě žluté karty byly uděleny za protesty. Hosté byli v prvním poločase v podstatě bez šancí, domácí příležitosti často končily ukopnutím si balonu kvůli nerovnému terénu (Žabka, Abdumannabov). Až v 36. minutě se zablýskalo. Po centru zprava posunul Klíma míč na Preisslera, který technickou zakončil přesně k zadní tyči 1:0 pro Vratislavice. Také v první desetiminutovce druhé půle byli aktivnější domácí, ale poté jako by přestali hrát a aktivita se na čtvrt hodiny přesunula na chrastavské kopačky. Vedla ke čtyřem slibným šancím, když při dvou zasahoval na poslední chvíli na brankové čáře brankář Jirák. Poté domácí sice vyrovnali hru, ale hosté v 81. vyrovnali skóre. Po faulu na polovině hřiště následoval dlouhý trestný kop až do vratislavického vápna, tam došlo k nedorozumění stoperů a balon se dostal k volnému Jahodovi, který z 11 metrů nezaváhal 1:1. V závěru domácí ještě mocně tlačili, ale už výhru na svou stranu nestrhli navzdory obrovské šanci v 88. minutě: Dědič po úniku přeloboval gólmana a míč šel do břevna, od něj se odrazil k Opatřilovi, který trefil opět břevno (!) a poslední dorážka z hlavy Dědiče mířila nad branku…

Branky: 36. Preissler 81. Jahoda. Rozhodčí: Kříž st., ŽK: 0:2, 70 diváků. Vratislavice: Jirák Stolín, Krejčík, Bergr, Čermák Sandleiter (47. Opatřil), Preissler, Žabka, Holubec (75. Dědič) Klíma, Abdumannabov (69. Hlava). Chrastava: Kverka Močárko (46. Krága), Glaser, Rieger, Šipula Sochor, J. Doležal (78. Franěk), Vávra, Václavík (46. R. Doležal 57. Pokorný) Jahoda, Procházka.

Jindřichovice - Jablonné 1:4 (1:1)

Solidní návštěvu přilákalo do jindřichovického hlediště nejen hezké počasí, ale hlavně první domácí start seriálového Jarmila herce Ladislava Hampla, který přišel nedávno do jindřichovického týmu. Hampl nastoupil od začátku a hned v 10. minutě stál u zrodu vedoucí branky přihrál Koutskému, jehož střelu vyrazil brankář před sebe a Řádek umístil míč k tyči. O pět minut později měl Hampl další šanci, ale odskočil mu balon. V 16. následoval průnik hostů do domácí obrany, proti stoprocentní šanci Černého výtečně zasáhl gólman Rezler, ale proti dorážce Hetvera byl bezmocný 1:1. Jablonné bylo v dalším průběhu poločasu nebezpečnější a Rezler musel čelit třem nebezpečným situacím. V úvodu druhé půle pálili hosté po standardní situaci a po Rezlerově vyražení dokázal Černý umístit míč k tyči na 1:2. Poté se domácí nadechli k náporu a mimo jiné předvedli tři hrozivé přímé kopy v podání Noska. Jednou míč skončil těsně nad břevnem, dvakrát si poradil gólman Holub. V 74. minutě vystřídal Noska Přibyl a stal se smutným hrdinou závěru zápasu. Hned po dvou minutách pobytu na hřišti si totiž dal vlastní gól a smolný den završil v 84., kdy promáchl při odkopu a Hetver pohodlně skóroval na konečných 1:4…

Výhra hostů je přesto zasloužená, prokázali svou dobrou formu a diváci viděli oboustranně kvalitní zápas, který měl však jednu černou kaňku. Tou bylo podle prezidenta jindřichovického klubu Petra Formana chování vedoucího hostů Holuba: „Po celý zápas z neznámých důvodů vulgárně hlasitě všechny okolo urážel, zejména domácí hráče, ale i rozhodčí a další přítomné, a pokazil všem hezký zážitek," popisoval rozhořčeně Forman. „Já dělám fotbal dlouho a vím že se tam občas slovně zajiskří, ale tohle bylo skutečně nechutné. Ten člověk by měl okamžitě přestat pracovat ve fotbale, protože takoví lidé akorát otravují ovzduší. A hlavně by se vůbec neměl dostat k žáčkům. Docela se divím, že ho rozhodčí nedal vyvést."

Branky: 10. Řádek 16. a 84. Hetver, 48. Černý, 76. vlastní (Přibyl). Rozhodčí: Felgr, ŽK: 1:1, 142 diváků. Jindřichovice: Rezler Nosek (74. Přibyl), Dlouhý, Forman, Petrovič Kopecký, Tichý, Koutský, Knapp (80. Masár) Řádek, Hampl (46. Soukup). Jablonné: Holub Nešvera, M. Šimon, Velecký, Pál Pavlas, Ptáček, Opršal, Černý Hetver, V. Šimon.

Dětřichov - Nová Ves 3:1 (1:1)

Hosté začali aktivněji, ale ze svého tlaku nic nevytěžili a naopak na druhé straně Koťátko vysunul Davida Ráže, který unikl obráncům a svou šanci využil ve vedoucí gól Dětřichova. V 32. po faulu na Smolu v pokutovém území nařídil rozhodčí penaltu ve prospěch Nové Vsi, kterou proměnil Lanc 1:1. Od 35. hráli hosté o deseti po kuriózní příhodě. Lukáš Adam byl střídán a při odchodu si ještě na hrací ploše svlékl dres, což rozhodčí posoudil jako nesportovní chování. Ukázal Adamovi žlutou kartu a protože tento hráč již jednu měl z předchozího průběhu za faul, následovala červená. Zkoprnělí Novoveští tedy přišli o hráče, ani nevěděli jak. Adam odešel do kabin, ale přichystaný náhradník musel zůstat na lavičce… Navíc hned v úvodu druhého poločasu hosté inkasovali, když jejich rozehrávku hned po výkopu vystihl Koťátko, utekl všem a překonal brankáře Marka 2:1. Navzdory oslabení v dalším průběhu Nová Ves hrozila, hrálo se častěji na polovině domácích, ale vyloženou stoprocentní šanci si hosté nevypracovali. V závěru otevřeli hru ve snaze vyrovnat a do rozhozené obrany po dlouhém odkopu vnikl David Ráž, který definitivně rozhodl 3:1.

Branky: 23. a 90(+2). D. Ráž, 46. Koťátko 32. Lanc z pen. Rozhodčí: Kvítek, ŽK: 5:4, ČK: 35. Luk. Adam (NV), 40 diváků. Dětřichov: Válek Vízner. Mičunovič, Netolický st., Albert (46. Netolický ml.) M. Ráž, Lachman, Vágner, Patrman Koťátko, D. Ráž. Nová Ves: Marek Didi, Bartůněk, Lanc, Jansta Luk. Adam, Mrijaj (46. Malaga), Novotný, Vávra Smola, Trojan.

Nové Město - Frýdlant B 1:2 (0:2)

Omlazený tým hostů byl fyzicky lepší, běhavější, a měl od začátku převahu. Domácí se snažili kontrovat brejky. Do vedení šel Frýdlant v 33. minutě zásluhou Severýna. Za stavu 0:1 mělo Nové Město solidní možnost vyrovnat, když Jalovičár uvolnil V. Černého, který přehodil gólmana, ale těsně i branku. V závěru poločasu potom přidal Peml druhý gól hostů. Po změně stran se průběh hry příliš nezměnil, ale Frýdlantští už své šance nevyužili. Ty největší Stejskal, který se ocitl sám před Kocourkem, ale nepřekonal ho, stejně jako Stýbal po hrubce Bruského, po níž opět zachránil brankář Nového Města. Domácím se nakonec podařilo v závěru zápas zdramatizovat. V 83. našla Kaderova kolmá přihrávka Šindlera, který si poradil a snížil na 1:2. Autor gólu měl pak v 89. velkou příležitost srovnat, když byl sám před gólmanem, avšak trefil ho do nohou. Výhra Frýdlantu je ale vzhledem k celkovému průběhu utkání zasloužená.

Branky: 83. Šindler 33. Severýn, 41. Peml. Rozhodčí: Rejf, ŽK: 4:0, 50 diváků. Nové Město: Kocourek Plaček, Žlebek, V. Černý, Kadera Jalovičár (46. Likavec), Bruský, Šindler, David Kolenkár, Bartoš. Frýdlant B: Němec Peml, Ponc, Záruba, Vocásek Stránský (55. Vrána), Mir. Stýbal (80. Tauš), Severýn, Stejskal (75. Marek) Lopuszynski, Šlejtr.

Gasservis Liberec - Hejnice B 8:1 (4:0)

Hostující béčko přijelo do Mníšku bez brankáře, a tak se mezi tyče musel postavit Koutný, jinak stabilní hráč v poli. Od začátku byl vystaven kanonádě domácích hráčů, kteří se tentokrát sešli v silném složení a byli odhodlaní zabrat v boji o záchranu. Už ve 4. minutě nastřelil Smejkal břevno hejnické branky. Hosté s vypětím všech sil odolávali jen do 13. minuty, kdy otevřel skóre Svinka. Poté se spustil gólostroj plynařů v 24. zvýšil Smejkal na 2:0, v 38. Brückler na 3:0 a v 42. Lednický na 4:0. A to ještě hráči Gassu řadu možností spálili. Druhá půle měla podobný průběh, zápas byl jen otázkou skóre a toho, jestli se domácím podaří dosáhnout kýžené desítky. V 52. Brückler svým druhým gólem zvýšil na 5:0, v 58. se Smejkal nechtěl nechat zahanbit a také skóroval podruhé v zápase 6:0. V 62. byl po úniku po křídle ve vápně sražen Házi a nařízenou penaltu proměnil domácí kapitán Macháček již na 7:0. Poté se podařilo vsítit hostů čestný úspěch, o který se zasloužil jejich kanonýr Zoreník, ale poslední slovo měl opět Gasservis. Jaroslav Brückler v 73. završil hattrick a stanovil konečné skóre 8:1.

Branky: 38., 52. a 73. Brückler, 24. a 58. Smejkal, 13. Svinka, 42. Lednický, 62. Macháček z pen. 69. Zoreník. Rozhodčí: Pelikán, ŽK: 1:0, 20 diváků. Gasservis: Tošner Svinka, Házi, Macháček, J. Šolc Lednický, Smejkal, M. Šolc, Brückler Hřeben, Švanda (29. Bárta). Hejnice: Koutný Fetr, Čermák, Čivrný, Stříbrný Pecháček, Doležel (46. Leitner), Berka, Sýkora Filipi, Zoreník.

Raspenava - Višňová B 2:3 (2:2)

Utkání začalo lépe pro domácí, kdy v 6. min. po vyšachování obrany zakončoval do prázdné branky Pikous mladší. Hosté vyrovnávali ve 20. Farkaš v domácí brance podběhl centr a višňovský Mrázek zakončoval také do prázdné 1:1. Hra se přelévala od vápna k vápnu, až přišel ve 37. pas na rozeběhnutého Martina Zemana, který nedal Závůrkovi v brance hostí šanci 2:1. O tři minuty později se měnilo skóre i na druhé straně, kdy po pasu za domácí obranu centroval Stejskal na volného Mrázka, který se trefil podruhé v zápase a završil skóre poločasu na 2:2. Ve druhé půli byl v 55. po „smolné" druhé žluté kartě vyloučen višňovský Pařík. Domácí toho chtěli využít a v 58. po centru Martina Zemana dva domácí hráči promáchli míč před prázdnou brankou. Pořekadlo nedáš dostaneš se naplnilo v 71., kdy višňovský Stejskal šikovně obehrál v domácí šestnáctce dva obránce a předložil úplně volnému Štrbákovi, který se nemýlil a otočil skóre ve prospěch hostů 2:3. Do konce zápasu si hosté i v 10 hráčích vše ohlídali a odvezli si tři body.

Branky: 6. Pikous ml., 37. Martin Zeman 20. a 40. Mrázek, 71. Štrbák. Rozhodčí: Řípa, ŽK: 0:2, ČK: 55. Pařík (V), 50 diváků. Raspenava: Farkaš Balog, Pikous st., Meneghel, Malinský Vancl (65. Koprnický st.), Resl, Koprnický ml., Michal Zeman Martin Zeman, Pikous ml. Višňová: Závůrka Pařík, Šolta, Bufák, Martinů Cýrus, Labský, Mládek (74. Kocián), Štrbák Stejskal (81. Mokrý), Mrázek.

Pěnčín - Krásná Studánka B 3:0 kont.

Hosté se nesešli v potřebném počtu hráčů, a tak vzkázali do Pěnčína, že nepřijedou. Kontumace pro Studánku B je druhá v ročníku, při třetí by následovalo vyloučení a její výsledky by se anulovaly.