Tento víkend je termínem, kdy startuje česká fotbalová sezona 2014/2015. Budou se totiž hrát zápasy předkola soutěže, jež se naposledy jmenuje Pohár České pošty. Jak známo, Česká pošta neprodloužila smlouvu s Fotbalovou asociací České republiky, takže od příštího ročníku musí FAČR najít nového sponzora.

Každopádně hrát se bude a vítěz soutěže postoupí do předkola Evropské ligy 2015/2016. To se asi nebude týkat klubů, které zasáhnou do PČP dnes a zítra. Jedná se o mužstva z divizí a o týmy, jež vyhrály krajské poháry.

V předkole dojde hned dnes k zajímavé konfrontaci. V Chrastavě se střetne domácí Spartak, vítěz libereckého krajského poháru, vítěz I.A třídy a nováček krajského přeboru, s vítězem ústeckého krajského poháru Vilémovem u Šluknova. Hraje se od 17 hodin a postoupivší tým si to to za týden v 1. kole PČP (26. 7.) rozdá s druholigovým Varnsdorfem!

V předkole dnes ještě z Libereckého kraje nastoupí Nový Bor v Litoměřicích a zítra Pěnčín-Turnov v Náchodě.

První kolo PČP se hraje již za týden, tedy v sobotu 26. července, a nastoupí v něm tyto dvojice: vítěz utkání Chrastava/Vilémov doma proti Varnsdorfu, vítěz utkání Litoměřice/Nový Bor proti Ústí nad Labem a vítěz utkání Náchod/FKP Turnov proti Pardubicím. Tedy vesměs outsideři versus druholigové týmy. Kromě toho se v 1. kole odehraje duel Jablonec nad Jizerou Zápy.

Druhé kolo následuje ve středu 13. srpna a do něj už vstoupí i prvoligová mužstva s výjimkou těch, která hrají evropské poháry (Sparta, Plzeň, Mladá Boleslav, Liberec).

Různých variant dvojic 2. kola PČP je mnoho. Z nich vyjímáme některé. Například Jablonec nad Jizerou, který je farmou Baumitu Jablonec nad Nisou, by se mohl střetnout s druholigovou Vlašimí, mužstvem trenéra Petržely.

Pěnčín/Turnov, farma Slovanu Liberec, by v případě vyřazení Pardubic měl poměrně příznivý los. Čekal by ho Český Brod nebo Převýšov.

Pokud by se Nový Bor probojoval přes Ústí nad Labem, narazil by na Cheb či Čáslav.

A Chrastava? Jestliže překoná Vilémov i Varnsdorf, nastoupí v 2. kole proti střížkovské Bohemce (to je ta, co spadla z druhé do třetí ligy). Kdyby ji vyřadila, můžou se v Chrastavě těšit v 3. kole na Teplice.