Nic na tom nemění ani středeční první zápas čtvrtfinále Poháru České pošty, po němž mají Jablonečtí díky remíze 0:0 v Českých Budějovicích reálnou šanci postoupit do semifinále.

Jenomže opět nevyhráli, opět neskórovali a opět hráli jen na jednoho útočníka.

V lize po výhře na Bohemce předvádějí matné výkony, čtyřikrát v řadě nezvítězili a jejich poslední vystoupení doma porážka s Plzní bylo dokladem faktu, že v klubu se cosi děje.

Atmosféra na zápasech v Chance areně nebyla bůhvíjaká ani na podzim při solidních výkonech a výsledcích, což prakticky v každém přímém přenosu připomínali televizní komentátoři, ale teď už nestojí vůbec za nic.

Nevlídné vnitřní klima dokládají i některé příspěvky na klubovém webu. Například po utkání s Plzní byl ve špatném rozpoložení Lukáš Třešňák. Ale i fanoušci.

Před zápasem věděli, že jeden záložník je ze sestavy venku (Jan Kopic) a je tam právě Třešňák, ale namísto zdvojeného útoku Třešňák Lafata se posunul Třešňák na kraj zálohy, kde mu to vůbec nesedí. Je to rozený útočník, který to v záloze prostě moc neumí.

„Měl jsem ze šance radost, i když jsem bohužel nemohl hrát na svém místě v útoku. Hrajeme na jednoho útočníka, tak jsem musel hrát na místě pravého záložníka a musel jsem se s tím vypořádat. A jak jsem se s tím vypořádal, tak to musí posoudit někdo jiný,“ řekl Třešňák na klubovém webu.

Na pozici pravého záložníka se necítil vůbec dobře. „Budu upřímný, necítil. Není to můj post, necítil jsem se tam dobře a ten můj výkon asi ideální nebyl,“ dodal na webu Jablonce. Kromě toho uvedl, že v mančaftu není pohoda.

Podobně jako Třešňák na tom je i Vošahlík, který je odjakživa útočník a v Jablonci začal hrát v záloze. Hráči jsou možná frustrovaní z toho, že prakticky musí vše hrát na Lafatu…

Svůj názor na klubovém webu vyjádřil i bývalý hráč Jablonce Jiří Tupec: „Každý fanoušek pozná, že mužstvo nehraje v pohodě. Jestli se ti kluci chtějí vrátit k dobrým výkonům, tak musí začít od začátku. Od bojovnosti, nasazení a chuti dát góly. A kdo chodí na fotbal, vidí, že to tam chybí. Jako by naše hráče fotbal přestal bavit. Z vlastní zkušenosti vím, že žádné mužstvo nemůže celou soutěží projít bez problémů, ale vypadá to, že naše krize potrvá déle.“

Zatím za jaro došlo v lize prakticky jen k jedné změně v základní sestavě bez vlivu zranění, a to je stažení stopera Petra Pavlíka. To je ale málo na to, že se nedaří týmu v útočné fázi.

Systém Jablonce 4 5 1 je „zastaralý“ a ostatní týmy už zkrátka vědí, jak se s tím vypořádat. I teď bylo v zápasech vidět, že Lafata se prakticky do šance nedostal, protože se záložníci neprosadili přes hráče soupeře.

Navíc na začátku jara odešel asistent Jožka Weber, což Komňackému uškodilo. Byl to jakýsi spojovací článek mezi trenérem a kabinou. Hodně kluků zná ještě z hráčského působení, byl jeden z nich.

Teď se ještě nabízí ta nejčastější otázka: Jak dlouho vydrží u týmu Komňacký, který navíc už avizoval případný letní návrat na rodnou jižní Moravu? Mezi kandidáty na jeho nástupce je médii zmiňován Vítězslav Lavička, když odmítl Slavii a končí mu angažmá v Austrálii.

Dalo by se předpokládat, že pokud bude v lize ztracená možnost dostat se do evropských pohárů, tak budou nastupovat mladí hráči, což Komňacký naznačil. V Budějovicích v poháru ovšem opět postavil tradiční sestavu. Je možné, že v lize to změní už v neděli na Žižkově. Nechme se překvapit…