Trenéři klubů z první a druhé ligy a také někteří fotbalisté absolvovali v sídle svazu v Praze na Strahově tradiční seminář vedený šéfem pravidlové komise Jiřím Kurešem, který přítomné seznámil s novinkami a změnami v pravidlech.

Fotbalová liga startuje už o víkendu a možná také proto na Strahov dorazila jen hrstka ligových trenérů i kapitánů, které svaz na školení pozval.

Hráče zastupovali mostecký kapitán Jaroslav Škoda, liberecký kanonýr Jan Nezmar a jablonecký bek Luboš Loučka.

„Byl jsem docela překvapený, že je nás tady tak málo. Ale na druhou stranu vrcholí přípravy a tohle je trochu složitější termín. Já jsem tady vlastně jen díky tomu, že na Spartě v pondělí v prvním kole nemůžu nastoupit kvůli žlutým kartám,“ líčil Nezmar.

Bez prstenu
Dozvěděl se třeba to, že hráči nebudou na hřiště vpuštěni, pokud budou mít na ruce prsten, nově se už netoleruje ani šperk zalepený páskou. Už déle platí nařízení, že do zápasu fotbalista nemůže nastoupit s řetízkem či náušnicí.

„Já nenosím žádné, takže pro mě se nic nemění. Ale někteří kluci to možná budou mít komplikované, protože mají různých šperků opravdu hodně. Nové pravidlo ale beru, je to lepší než někomu zbytečně ublížit,“ řekl Nezmar.

Fotbalisté se v první a druhé lize musejí přichystat také na to, že rozhodčí jsou pravidlovou komisí vedeni k přísnému boji proti simulování a zdržování hry.

Důsledkem toho je nařízení, že sudí přeruší hru pouze v případě, že si hráč viditelně poranil hlavu či břicho nebo utrpěl otevřenou zlomeninu.

“Takže když se hráč povaluje na trávníku a drží se za nohu, tak se hra nepřerušuje. Je to boj proti simulování, jde o celosvětový trend,“ líčil Kureš.

Pokud se hráč, který byl ošetřen mimo hřiště, bude chtít vzápětí vrátit do hry, rozhodčí jej nemusí pustit na hrací plochu okamžitě.

Součástí semináře bylo i promítání několika sporných situací z loňského ročníku nejvyšší soutěže.

„A někdy je opravdu vidět, že rozhodčí nemají příliš snadnou úlohu,“ uznal Nezmar.

Šum v sále vzbudila i informace, že branku lze dát přímo z výkopu ve středovém kruhu bez přihrávky, přitom jde už o starší pravidlo.

Vědět to před Kostanají…

„To jsem netušil, že je tohle možné. Původně jsem myslel, že je třeba před výkopem ještě rozehrát. Třeba s Kostanají jsme to jednou mohli zkusit, když byl gólman před rozehráním hodně daleko vyběhnutý z branky,“ připomněl Nezmar situaci z nedávného duelu Poháru Intertoto, který pro Liberec skončil fiaskem a vyřazením.