Místo toho ještě před dvaadvacátou hodinou trčeli v Pardubicích a čekali na letadlo ruské společnosti…

Zájezd tedy začal nesmírně komplikovaně. Několikrát se změnily zprávy o odletu.

Liberečtí vyjeli ve čtvrtek ve 23 hodin s tím, že ve dvě ráno odletí. V autobusu zastihla výpravu informace, že let je zrušen, neboť letadlo neprošlo kontrolou a společnost musí zajistit náhradní – slíbeno na desátou hodinu ranní.
Slovan si tedy operativně zajistil nocleh v pardubickém hotelu Labe. Při snídani přišla další nemilá zvěst: poletí se až v 15 hodin.

To v praxi znamenalo, že nebude možné absolvovat páteční trénink, neboť při pětihodinovém letu a čtyřhodinovém časovém posunu to obnášelo přílet do Kostanaje až o tamní půlnoci…

Libereckým se alespoň podařilo zorganizovat neplánovaný dopolední trénink na blízkém hřišti klubu nižší soutěže Slovanu Pardubice, po něm následoval oběd a další marné čekání.

Ve 14 hodin následovala zpráva, že náhradní letadlo již brzy vyletí z Moskvy, po dosednutí do Pardubic natankuje, naloží výpravu a konečně se odletí. V 18 hodin byla informace „upřesněna“ s tím, že letadlo z Moskvy právě vyletělo, takže na program přišla večeře… Okolo 23. hodiny (po uzávěrce této strany) se měl letoun s fotbalisty Liberce konečně zvednout a zamířit na dalekou cestu. Kompenzací za zdržení by měl být alespoň fakt, že letadlo na výpravu počká v Kostanaji a poletí hned po dnešním zápase zase přímo zpět do Pardubic. Odpadnout by tedy mělo celonedělní trmácení linkovými lety s přestupem v Moskvě, jak bylo předtím v plánu.

A proč jsou leteckou bránou do Kazachstánu pro Slovan Pardubice, a ne Praha?

„Stroje této ruské společnosti nesplňují hlukové a emisní požadavky pražské Ruzyně. Bohužel se nenašla žádná česká společnost, která by nám poskytla letadlo,“ posteskl si ředitel klubu Libor Kleibl.

Celodenní čekání na náladě nikomu nepřidalo. Trenér Michal Zach ještě okolo poledne konstatoval: „Je to velmi nepříjemná situace, samozřejmě, že to vůbec není ideální. Ale co se dá dělat… Musíme se s tím poprat. Alespoň že jsme absolvovali páteční trénink, takže sportovní příprava proběhla podle plánu.“

Hráči se snažili brát situaci s humorem, postupně už ale byli otrávení stejně jako další členové výpravy.

Na tréninku si ještě dopoledne dělali spoluhráči legraci z útočníka Nezmara, který v domnění odletu v 10 hodin spolykal u snídaně prášky na spaní a na hřišti se potom pohyboval trochu jako mátoha.

Nezmar kontroval žertovným požadavkem u vedení klubu: „Tak co kdybysme tam neletěli vůbec? Prohrajeme tři nula kontumačně, ale doma jim to nandáme. Já slibuju, že budu dřít jako kůň…“

Nyní už se ovšem Liberečtí koncentrují na sobotního protivníka. Michal Zach o jeho kvalitách řekl: „Soupeř hraje dobrou defenzivu a má velmi rychlý protiútok. Má tým bez větších hvězd. Vyznává kolektivní pojetí hry.“