A přesně tolik hráčů širšího kádru také první den přivítal nový liberecký trenér Michal Zach, který ve Slovanu vedl svůj premiérový trénink v pozici hlavního trenéra.

„Myslím, že základ kádru je solidní a stále se jedná o dalších možnostech odchodů a příchodů. Jmen je hodně. Posilu hledáme do každé řady,“ uvedl Michal Zach.

Klub již opustil Winston Parks a Rick, na které klub neuplatnil opci. Otazník visí také nad obráncem Pavlem Košťálem, kterého údajně láká pražská Sparta.

„Snažíme se připravit i na variantu, že tu nebude,“ podotkl Michal Zach.

Nahradit by ho mohl zkušený obránce Adam Petrouš, o jehož přestupu z tureckého Ankarasporu Slovan v současné době jedná.

Z Mladé Boleslavi by měl zároveň přijít pětadvacetiletý záložník Petr Krátký.

Z hostování se také vrátil Radek Hochmeister, Filip Dort, Thomas Radzinevičius, Martin Jirouš a Juraj Ančic, který díky hostování ve Spartě jako jediný z Liberce obhájil mistrovský titul.

Šéf klubu hráče povzbudil

Jak vypadal první den přípravy? Rozcvičení, běhání, modelové utkání, tropické vedro a na závěr proslov šéfa klubu Ludvíka Karla.
„Povzbudil nás před další sezonou a malinko se vrátil k té uplynulé. Oficiálně také hráčům představil nového sportovního ředitele Josefa Jinocha,“ řekl Michal Zach.

Josef Jinoch za Slovan v 90. letech hrál, zato úplně novou tváří Liberce je trenér František Šturma z Mladé Boleslavi, kterého si Michal Zach vybral za svého asistenta.

„V minulosti jsem s ním již spolupracoval. Je to pozitivní a komunikativní člověk se stejnou filosofií jako má celý náš tým,“ vysvětlil svou volbu.

A co na hráče v nejbližších dnech čeká?

Ve čtvrtek testy fyzické kondice v Praze, v pátek a sobotu dvoufázový trénink v Liberci, v neděli odjezd na týdenní soustředění do Františkových lázní.

Favoritem je gruzínský tým

„Při návratu sehrajeme v Blšanech první přátelské utkání s týmem z Gruzie,“ řekl mluvčí Slovanu Lukáš Váňa.

Zkušenost s gruzinským fotbalem se bude nejspíše hodit. 7. či 8. července se totiž librecký Slovan utká ve druhém kole Poháru Intertoto buď s týmem Tobol Kostanaj z Kazachstánu či s FC Zestafoni z Gruzie.

„Předpokládáme, že z prvního kola postoupí tým z Gruzie. Na zápas v Gruzii se pojedeme podívat a případně již zamluvit hotel. Z prvního utkání budeme mít jen video. Určitě nechceme nic podcenit,“ řekl asistent trenéra Josef Petřík.

Do prvního zápasu v Poháru Intertoto se k týmu postupně připojí hráči, kteří mají kvůli reprezentačním povinnostem prodlouženou dovolenou.

24. června Ivan Hodúr spolu s Janem Nezmarem, který doléčuje zranění z minulé sezony. 27. června Jan Blažek, 2. července Daniel Pudil a poslední 8. července Jakub Dohnálek.

V lékařské péči zůstává Peter Šinglár a Tomáš Frejlach, který je v Německu na rehabilitaci.