Po poněkud ostudném loňském sestupu z třetí ligy se svěřenci trenérů Petra Myslivce a Josefa Lexy do ČFL vrací, o jejich prvenství ve skupině C je po sobotní výhře nad Ústím nad Orlicí rozhodnuto již dvě kola před koncem.

Před dvěma lety přitom Petr Myslivec třetí ligu se svým týmem vyhrál, ale vedení klubu se rozhodlo, že postup do druhé ligy odmítne. Třetí liga je prý pro rezervní mužstvo nejideálnější soutěží…

S odstupem času se tento verdikt nejeví jako ideální. Přece jen by asi bylo lepší bojovat o záchranu ve druhé, než ve třetí lize, jako se to stalo v minulém ročníku, a nakonec přišel pád až do čtvrté nejvyšší soutěže. Pro úřadujícího mistra to jednak nebyla přiliš dobrá vizitka, jednak se hráči rezervy museli potýkat s divizními protivníky. Zápasy s některými týmy této soutěže přece jen k jejich fotbalovému růstu tolik nepřispívají.

Na domácím hřišti, které bylo až na jednu výjimku na Městském stadionu (pouze první jarní zápas s Trutnovem se hrál na umělé trávě v Doubí), si liberecké béčko dlouho drželo čistý štít, který pokazila až nedávná prohra se zkušeným týmem Dvora Králové. Bylo to o víkendu, kdy ligové áčko čekal důležitý zápas v boji o nejvyšší příčky, a tak hráli jen mladí.

Trenéři se potýkali také se skutečností, že v divizi mohou nastupovat jen tři cizinci, za které se v neprofesionálních českých soutěžích považují i Slováci.Výběr ze širšího kádru A–mužstva, v němž bylo cizinců deset, byl tedy omezen.

Návrat do třetí ligy je ale rozhodně přínosem pro klub a trenér Myslivec si také pochvaluje, že o prvním místě je rozhodnuto už teď. „Aspoň se ve zbytku sezony můžeme více věnovat záchraně dorostu, kterému hrozí sestup.“