Už vás přebolelo zklamání z porážky v Mladé Boleslavi?

Zklamání bylo samozřejmě velké. Ale uzavřela se tím jedna kapitola a já se již plně soustředím na to, co bude.

Kde myslíte, že se stala chyba? Proč Liberec neskončil v lize lépe?

To poslední utkání bylo jen takové vyvrcholení. Odehráli jsme spoustu dobrých utkání. Především doma jsme však několikrát zaváhali. Těch ztracených bodů je velká škoda. Na druhou stranu je potřeba vidět, že letos byla liga mnohem vyrovnanější. Především na čele.

Tušil jste, že Vítězslav Lavička hodlá v Liberci skončit?

Na jaře tam jeden nebo dva náznaky byly. Ale to hlavní a definitivní rozhodnutí jsme se od něj všichni dozvěděli až po utkání s Mladou Boleslaví.

Překvapilo vás to?

Věděl jsem o tom, že možná Víťa nebude chtít pokračovat, ale nevěřil jsem tomu. Čekal jsem, že se nakonec rozhodne pokračovat. Konec jsem si nepřipouštěl.

Když vám vedení Slovanu nabídlo místo hlavního trenéra, radil jste se o tom s Vítězslavem Lavičkou?

Ptal jsem se ho, jak mé případné pokračování ve Slovanu jako hlavní trenér vidí. Doporučil mi pokračovat. Jeho reakce byla velmi kladná.

Vítězslava Lavičku liberečtí fanoušci zbožňovali. Uvědomujete si, že s ním budete srovnáván a z tohoto pohledu to budete mít těžší?

Samozřejmě. Víťa byl velmi oblíbený, nejen na veřejnosti, ale i v kabině. I kvůli tomu po dva roky panovala v týmu výborná atmosféra. Já se v tom budu snažit pokračovat. Fanouškům můžu slíbit, že filosofie práce zůstane stejná. Víťa sice odešel, ale duch a týmová práce zůstává. A do týmu patří i fanoušci.

Liberec preferuje strategii prodeje zkušených hráčů a nákupu fotbalistů s minimálními zkušenostmi z ligy. Přitom vedení chce ty nejvyšší cíle. I to byl jeden z důvodů odchodu Vítězslava Lavičky. Jste na to připraven?

V klubu jsem dva roky, takže na to připraven jsem. Je to otázka komunikace s vedením. Věřím, že najdeme takové řešení, abychom byli schopní realizovat vytyčené cíle.

Dal jste si nějakou podmínku, aby s vámi vedení klubu konzultovalo případné prodeje?

V minulosti se řada prodejů konzultovala a ne vždy to dopadlo odchodem. Samozřejmě přišly i lukrativní nabídky, které se těžko odmítaly. Takový je fotbalový život. Nejen u nás, ale i v řadě dalších klubů. Otázkou pak je, jaká přijde za hráče náhrada. Jak to budeme řešit, je záležitostí příštích dní.

Jak moc podle vás chyběl na jaře Liberci Tomáš Zápotočný?

Chyběl ze dvou důvodů. Za prvé byl vůdčí osobností týmu, za druhé byl šéfem obrany, který též dokázal dávat góly.

Vedení klubu údajně vyčítalo Vítězslavovi Lavičkovi velkou mírnost ke hráčům. Vy jste podobný typ trenéra. Nemáte z toho obavy?

Záleží, jaký budu (smích). S Víťou jsme v názorech hodně podobní, přesto jsme každý trochu jiný. A jedna z věcí je právě tohle. V žádném případě ale nebudu na někoho řvát. Z hráčů budeme chtít dostat maximum. Uvidíme, jaké metody použijeme.

Udělal byste něco jinak než Vítězslav Lavička?

Ne, ne. My budeme pokračovat dál v tom, co jsme za dva roky udělali a budeme se to snažit zdokonalovat.

Máte již představy o případných posilách?

To bude záležet na tom, kdo odejde, což v tuto chvíli ještě nevíme.

A v případě, že by nikdo neodešel?

Určitě je třeba mužstvo doplnit. V závěru jsme trochu doplatili na užší kádr.

Vítězslav Lavička je proslulý svými motty a hesly. Budete v tradici pokračovat?

To je originalita Víti Lavičky. Když bylo nějaké motto, všichni jsme nad tím přemýšleli. Hráči musejí uvažovat nad tím, co je potřeba udělat pro úspěch. Pro mě jako trenéra bylo velmi zajímavé sledovat jejich reakce. Je to sice dobrá věc, ale předtím jsem to nepoužíval a asi by nebylo přirozené, pokud bych teď začal. Zkusím nějaké své metody.

Jak jste se dostal k trénování?

Vždycky jsem chtěl dělat fotbal na co nejvyšší úrovni. Když jsem zjistil, že se mi to jako hráči nesplní, dal jsem se po vojně na trénování. Začal jsem u žáků a pokračoval v Neratovicích u dorostu, kde jsem byl sedm let. Trénování mládeže bylo klíčové ve vytváření mé trenérské filosofie, která je hodně založena na komunikaci s hráči. Podobně jako u Víti Lavičky. Když s hráči mluvíte, zjistíte, co se jim nelíbí. Není to o tom, že budou na tréninku jen slepě plnit příkazy, aniž by věděli proč. Neznamená to však, že trenér bude hráče poslouchat, ale zpětná vazba je pro mě důležitá. S hráči budu mluvit a budu po nich chtít, aby tvrdě pracovali.

Bydlíte v Praze. Nepřemýšlel jste o přestěhování do Liberce?

V Praze mám zázemí, kde mám rodinu a dvě děti, které zde chodí do školy a manželka zde pracuje. Navíc do Liberce je to jen hodina cesty…