Když před více než měsícem Rusko rozpoutalo vojenský konflikt na Ukrajině, byl Andrij Kravčuk s moskevským Torpedem na soustředění v Turecku. Talentovanému Ukrajinci bylo hned jasné, že do Ruska se už vrátit nemůže. Kravčuk proto rozvázal kontrakt s ruským klubem a rozhodl se utéct do Anglie. Tam mu poskytl útočiště Manchester City. Úřadující mistr Premier League vyřídil Kravčukovi potřebné povolení, aby se mohl připravovat s týmem do 23 let.

Ukrajinský fotbalista Andrej Jarmolenko na fotbalovém Euru v dresu, proti kterému Rusko protestovalo.
Chlubil se Zelenskyj dresem s hákovým křížem? Ruské lži vedou i k fotbalu

„Hrál jsem v zemi, které napadla moji vlast. V Rusku jsem se cítil opravdu velmi nepříjemně a odchod z klubu byl jediným možným řešením. Lidi na Ukrajině by mě nepochopili, kdybych tam dál hrál,“ vysvětlil Kravčuk v rozhovoru pro BBC.

V City se třiadvacetiletý záložník potkal s krajanem a kamarádem z dětství Oleksanderem Zinčenkem, který hraje za hlavní tým. Oba společně prošli akademii Šachtaru Doněck. A právě Zinčenko se zasadil o příchod Kravčuka. „Vím, jak moc pro něj fotbal znamená a jak nám to může pomoct v těchto těžkých časech,“ řekl Zinčenko.

 Jan Kuchta v dresu reprezentace.
Problematický odchod sportovců z Ruska: Fotbal povoluje šrouby, hokej mlčí

„Uplynulé týdny a měsíce byly pro mě velmi těžké. Jsem rád, že můžu být znovu na trávníku. Jsem velmi vděčný Manchesteru City, že tady můžu trénovat,“ svěřil se Kravčuk, který podle pravidel Premier League nesmí nastoupit za první tým Citizens až do 30. června.

Kravčuk se dostal do bezpečí, ale jeho rodina zůstala v obléhaném Kyjevě. A jeho bratr Aleks bojuje v ozbrojených silách. „Každý den mu říkám, jak jsem na něj hrdý, že chrání nejen naši rodinu, ale i celou zemi a ukrajinský lid,“ řekl Kravčuk.

O svoji rodinu má pochopitelně strach. „Opravdu se bojím. V mobilu dostávám zprávy s upozorněním na bombové útoky. Pokaždé, když přijde výstraha, jsem tak nervózní. Jediná myšlenka je, že moje rodina může zemřít.“