Sparta porazila Karvinou 4:0. Mohla vyhrát i větším rozdílem v druhém poločase dominovala. Dvě břevna, další možnosti… Tohle byla ta stará známá rudá mašina. Chybělo ovšem jen málo a místo oslav se mohly Letnou nést žalozpěvy.

Ještě za bezbrankového stavu se totiž na domácího gólmana hnal osamocený Ndefe. Selhal. „Mohlo to být vše jinak,“ přemítal trenér František Straka, který na jaře sparťanský svatostánek vykradl po výhře 3:1.

Libor Kozák oslavuje branku proti Karviné
Konečně to vyšlo, pochvaloval si sparťanský střelec Kozák

„Je krásné se sem vracet, pokaždé naskočí příjemné vzpomínky,“ přiznala bývalá ikona Sparty, na niž se z tribun snášel o něco méně hlasitý pískot, než tomu bylo jindy. Důvod? Kotel skalních fanoušků byl z rozhodnutí disciplinárky uzavřený.

Ale zpátky k zápasu. Domácí se zásluhou Kozáka ujali brzy vedení, leč dozvuky porážek se Slavií a Plzní byly patrné. „Hráli jsme zbytečně opatrně,“ komentoval Jílek. „Ty dvě prohry na nás ležely,“ uznal i Kozák.Byl to právě on, kdo poté uklidnil spoluhráče. Neuběhla ani hodina hry a už měl na kontě hattrick.

„Jsem rád, že mi to tam padlo, ale hlavní je, že jsme zápas zvládli,“ řekl. „Každá branka pomůže sebedůvěře. Vnitřní nespokojenost samozřejmě byla, ale pořád jdu dál a věřím si. Góly dávat umím, konečně přišly,“ dodal.

Zazářil i Trávník

Vedle zkušeného forvarda ale zářil ještě jeden hráč domácího výběru. Záložník Michal Trávník podal rozhodně nejlepší výkon od svého příchodu do Prahy. „Byl středobodem hry a důležitým článkem mezi defenzivou a ofenzivou. Měl velký akční rádius,“ chválil Jílek.

Utkání 10. kola Fortuna ligy - Sparta Praha vs. Slavia Praha
Nejlepší na všech frontách. Je vůbec Slavia k poražení?

Sparta (v tabulce sedmá) nyní bude mít prostor na doléčení šrámů. Byť někteří hráči zmizí trenérovi z dohledu. „Raději bych měl tým pohromadě. Cítím, jak táhne za jeden provaz, ale reprezentačním povinnostem hráčům přestávku samozřejmě musíme přizpůsobit,“ hlásil Jílek.

Po pauze, tedy za necelé dva týdny, se parta z Letné vydá do Teplic. Důležitý mač? Rozhodně. Severočeši totiž během dvanácti kol získali stejný počet bodů jako Sparta.