Pokud doma Slezský FC porazí, bude se servírovat pravý maďarský guláš.

Prémii vypsal masér Marek Elek. Důvod? V létě přišel do realizačního týmu trenéra Václava Jílka právě z Opavy.

„Mám předky v Maďarsku. Vařil jsem ho kdysi i v Opavě. Docela se na to těším, tak doufám, že vyhrajeme,“ prozradil.

Už se vás někdo ptal na recept na Opavu?
Dnes už je možností, jak sledovat soupeře, víc a lepších. To si trenéři zvládnou u videa. Kluci se taky s Opaváky znají. Takže hecovačky probíhají mezi nimi. Se mnou to ani tolik nebylo. Zarazilo mě ale, že se už pár lidí ptalo, komu budu fandit.

V tomto směru, předpokládám, není co řešit, ne?
Jasně. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej (směje se). Ale k Opavě mám pořád hezký vztah. V každém jiném zápase klukům přeju, snažím se je sledovat a jsme pořád v kontaktu. S Lumírem Sedláčkem, který je sekretář, s masérem Tomášem Andrésem. Voláme si pravidelně. V tomhle zápase ale tohle musí jít stranou.

Olomoucká Sigma slaví senzační obrat v Karviné
Esa z lavičky zářila. Hráli jsme na riziko a doufali, popsal Texl

Bude nějaká prémie pro kabinu, jak to v takových případech bývá?
Kluci už se mě na tohle ptali a bude. Jelikož mám vzdálené předky v Maďarsku, tak když Opavu porazíme, tak jim uvařím guláš. Vařil jsem ho kdysi i v Opavě a zvěsti o něm se dostaly až sem do Olomouce (směje se). Docela se na to těším, tak doufám, že vyhrajeme.

Jak se vlastně narodí přestup maséra z jednoho klubu do druhého. Jak jste se dostal do Sigmy?
Kolega Tomáš Andrés, se kterým jsem spolupracoval v Opavě, pochází odsud z Olomouce. Předtím dlouho pracoval v HFK Olomouc. A protože se zná i s lidmi ze Sigmy, tak věděl, že tady potřebují druhého maséra. Opava v té době ještě byla ve druhé lize a moje pozice byla spíš mezi áčkem a béčkem, jak kdo potřeboval, bylo to spíš na půl úvazek. Andy mě sem doporučil a pro mě to byl samozřejmě posun i profesně. Sigma je v první lize tradičnější klub.

Začátek byl navíc hned spojený s účastí v Evropské lize.
To byly krásné zážitky, když se člověk mohl podívat třeba do Sevilly. Fotbal mám rád, bylo to pro mě nezapomenutelné.

Aleš Fryčák
Kapitán Bohuňovic Aleš Fryčák: Na závěrečné si to asi odskáču

Masér nikdy nemůže mít špatnou náladu

Měli jste v souvislosti s tím třeba víc práce, než je běžné? Mluvilo se o tom, že Sigma na poháry vlastně trochu doplatila slabšími výsledky v lize.
Tím, že program byl nahuštěnější a přibylo cestování, na které kluci nejsou zvyklí, tak to pro nás bylo náročnější. Ale zase ne nějak extrémně. Nemyslím si, že by slabší začátek byl až tak způsobený tím, že by kluci byli nějak víc unavení. I když spousta lidí nám to trochu předhazovala.

Teď už je ale asi nálada o hodně veselejší, že? Neprohrálo se třikrát za sebou a obrat v Karviné, to byla velká věc.
Takový obrat z 0:2 na 3:2 vám naleje krev do žil. Ale kluci nebyli nijak skleslí ani předtím. Zároveň však bylo poznat, že už výhru potřebovali. Na začátku sezony jsme měli zápasy, ve kterých jsme nehráli špatně, ale nedostavoval se výsledek. Teď jsou pochopitelně mnohem víc v pohodě, v klidu.

Maséři jsou obvykle těmi, kteří se starají o atmosféru i v horších časech. Máte to tak?
To musí být. Masér nikdy nemůže mít špatnou náladu. Je to ten, za kterým se kluci chodí vypovídat, vylít si srdce, zvednout si náladu. Nemělo by být vidět, že jsme třeba naštvaní. Musíme být pozitivní. S Kamilem (Skopalem – druhým masérem) si v tomhle rozumíme a pohodu zvládáme v kabině udržet.

Derby Pivín vs. Klenovice. Ilustrační foto
Fotbalista napadl diváka. Jen chránil dědečka, zastal se ho kouč

Chci hrát za vesničku v okolí Olomouce

Už jste mluvil o tom, že k fotbalu máte velmi vřelý vztah. Sám ještě aktivně hrajete?
Ještě za působení v Opavě jsem hrával za vesničku Malé Hoštice (I. B třída). Když jsem přišel do Olomouce, tak jsem si taky hledal fotbalový tým, ale zatím to skončilo tak, že hraju malý fotbal za Olpran Olomouc s naším fyzioterapeutem Víťou Hartmanem. Mám ale v plánu si něco najít, protože velký fotbal mi chybí.

Tak to pojmeme trochu jako inzerát. Jaký post zvládáte?
Hrával jsem krajního záložníka (směje se). Rád bych se k tomu vrátil a ještě něco zkusil v nějaké vesničce někde v okolí Olomouce. Tak uvidíme, jestli od jara někde zakotvím.