Předchozí
1 z 3
Další

Dobře přitom ví, že to bude cesta hodně složitá a dlouhá. „Všichni víme, že Baník potřebuje čas. Ale do klubu jsem nepřišel proto, abych byl spokojený s tím, že budeme hrát o záchranu. K fotbalu patří ambice – a ty jsem měl vždycky. Jako hráč i nyní, jako manažer,“ uvedl Marek Jankulovski.

Jan Laštůvka
Gólman Baníku Laštůvka: Už bychom neměli hrát jen o záchranu

Jak dlouho jste o nabídce majitele Baníku Václava Brabce přemýšlel?
My jsme se o mém intenzivnějším zapojení do chodu klubu bavili delší dobu. Konkrétní nabídka přišla asi měsíc a půl před koncem první ligy. A musím říct, že mě potěšila. Dostal jsem čas na rozmyšlenou. Potřeboval jsem se nejen rozhodnout, ale taky vše probrat s rodinou. Bylo mi hned jasné, že práce je časově hodně náročná a nedá se dělat, jak se lidově říká, napůl.

Nad čím jste nejvíce přemýšlel?
Spíše jsem si potřeboval urovnat myšlenky, co chci vlastně v nejbližších letech dělat. Ale někde uvnitř jsem cítil, že bych Baníku měl pomoci. Ostatně kvůli tomu jsem se ještě jako hráč z AC Milán domů vracel. A to byl jeden z důležitých argumentů, že když mi to nevyšlo na hřišti, pokusím se Baníku pomoci jako manažer.

Tisková konference FC Baníku Ostrava.Na fotografii zleva Michal Bělák, Marek Jankulovski, Bohumil Páník, Jan Laštůvka
Baník míří výš, už se nechce nervovat v sestupových vodách

Hrálo nějakou roli to, zda se tým zachrání v první lize?
Určitě ne, i když by samozřejmě bylo velice nepříjemné se podruhé během dvou let drápat z druhé ligy zpátky. Díval jsem se na to ale jinak. Do klubu přicházím předat zkušenosti, které jsem nasbíral v zahraničí. Pro mě bylo doopravdy nejdůležitější se rozhodnout, že práci nyní obětuju prakticky veškerý svůj volný čas.

Marek Jankulovski - Ilustrační foto.Zdroj: Deník / Pavel SonnekJeště jako hráč jste fotbalu dával vždy všechno, takhle jste přemýšlel i před přijetím nabídky ve funkci sportovního ředitele?
K tomu mě táta odmala vedl, že musím dělat věci naplno, a já se tím ve fotbale vždy řídil. Můj program je dnes podřízen Baníku Ostrava. Doba, kdy jsem se věnoval svým koníčkům, cestování, prostě skončila.

Jak to myslíte?
Potkalo to většinu úspěšných sportovců po bezprostředním konci kariéry. I já si užíval a plnil si sny, na které jsem neměl čas. Proto jsem v minulých letech všechny pracovní nabídky odmítal. Měl jsem štěstí hrát většinu kariéry v zahraničí, jsem finančně zabezpečený. U mě finanční stránka nehrála žádnou roli. Posledních šest let jsem si užíval rodinného života plného cestování. Když to přeženu, tak pro mě nebyl problém se s manželkou v pondělí rozhodnout a za týden odletět na druhý konec zeměkoule na dovolenou. Plnil jsem si i klukovské sny, na které jsem neměl během kariéry čas. Objel jsem grandslamové tenisové turnaje, byl v Americe na zápasech NHL nebo NBA. Splnil jsem si prostě své cestovatelské sny. Tahle kapitola mého života nyní skončila. Teď je jasné, že u mě je na prvním místě práce v klubu.

Richard Krajčo.
Zpěvák Krajčo sháněl páteční přílohu Deníku. Kvůli milovanému Baníku

Jste na to připraven?
Stoprocentně. V hlavě to mám už tak nastavené a myslím, že to je i moje výhoda. Když jsem se rozhodl nabídku přijmout, tak to chci dělat naplno. Důležité je, že za mnou stojí rodina, která je s tím nejen smířena, ale naopak mě v práci i hodně podporuje.

Ve funkci jste zhruba měsíc a půl. Nelitujete, že neležíte na pláži na Bali?
(směje se) Má to samozřejmě vždycky dvě stránky. Začaly prázdniny a já musel rušit dovolenou, měl jsem letět i na MS ve fotbale, ale ani na chvíli jsem nad svým rozhodnutím do toho jít nezapochyboval. S rodinou jsem se navíc už nacestoval dost, takže musím zkusit zase něco jiného. (směje se) Teď je mou prioritou Baník!

Můžete ve stručnosti říct, jaké vlastně máte kompetence a jakým směrem chcete Baník posunout?
Já mám k funkci sportovního ředitele obrovský respekt a říkám otevřeně, že se budu muset nějaký čas s novou funkcí sžívat a učit se. Určitě bych chtěl do Baníku vrátit nebo lépe řečeno vnést zase více profesionality, a to nejen na hřišti, ale také v celkovém servisu u prvoligového týmu. Právě na něj se chci v první sezóně zaměřit. Hráči musí vědět a cítit, že stoprocentní přístup není vyžadován jen v neděli, kdy se hraje zápas, ale během celého týdne, každého tréninku. Mou výhodou je, že jsem se v posledních letech chodil na Baník pravidelně dívat, byl jsem takový nezávislý pozorovatel. Obrázek o stavu i celkovém chodu týmu mám, a v hlavě mám i jasnou představu, co chci v nejbližších měsících zlepšit.

Fortuna je novým hlavním sponzorem nejvyšší fotbalové ligy. Na snímku generální ředitel Fortuny David Vaněk.
Generální ředitel Fortuny David Vaněk: Máme zájem o férový fotbal

Můžete být konkrétnější?
Už jsem mluvil o tom, že bych chtěl nastavit profesionálnější podmínky pro tým, a od něj taky na druhé straně očekávám, že i přístup hráčů i celého realizačního celku bude odpovídající a lepší než v minulosti. Jde mi hlavně o to, aby kluci dávali fotbalu zase všechno. Baník je v jiné situaci než před třemi lety, kdy balancoval na hraně bankrotu. Hráči mají vytvořeny na českou první ligu, řekl bych, velice slušné podmínky. Jsem rád, že tým v létě kromě tradičního kondičního soustředění v Kroměříži absolvoval herní soustřední v rakouských Alpách, kde nebyl sedm let.



A co se týká sportovní stránky?
Tady se nic nemění – Baník musí sázet na vlastní odchovance a prostě je začít zase vychovávat. A dávat jim šanciv první lize. V posledních letech se to ale z nejrůznějších důvodů nedařilo a vznikla tady poměrně velká díra ve věkové skladbě týmu, na kterou doplácíme. V minulosti k nám chodili hráči neodzkoušení, a i já byl k některým nákupům hodně kritický, protože jsem neviděl moc velký přínos pro tým i celý klub.

Během posledních let ale zaznívaly z klubu hlasy, že mladí odchovanci na první ani druhou ligu nemají… Loni třeba na úspěšném ME v Gruzii do 19 let za český celek pravidelně hráli Šašinka, Chvěja a Granečný, ale až na posledně jmenovaného se nikdo v týmu neprosadil…
To je hodně složité téma, ale pro budoucnost klubu klíčové. A já bych chtěl zdůraznit, že v prvé řadě je důležitý přístup samotných hráčů, který nemusel být vždy takový, jak si trenéři představovali. Na druhé straně je pravda, že Baník musí s těmito talentovanými hráči umět pracovat a prostě je vychovávat. Ne vždy to je jednoduché, ale klub jim musí právě při tom klíčovém přechodu z dorostu do seniorského týmu umět pomoci. Bez toho nové Baroše, Svěrkoše, Galásky nevychováme.

Fotbalové utkání Fortuna ligy mezi celky AC Sparta Praha a SFC Opava 21. července v Praze. Uprostřed střelec branky č. 9 Guelor Kaku Kanga.
Střídající Tetteh řádil, Sparta bere po úvodním duelu všechny body

Tohle je teorie, jak toho chcete docílit?
Nemusíme vymýšlet nic nového. Když se podíváte na statistiky a odehrané minuty mladých kluků, kteří byli na hostování, tak zjistíte, že prakticky nikdo pravidelně nehrál. A to je samozřejmě velký problém. Tohle jsem se snažil hned po svém nástupu do funkce změnit. Mladí talentovaní hráči, kteří budou dávat fotbalu opravdu vše, tak by měli být uvolněni tam, kde budou opravdu hrát. Jinak to je špatně pro ně i samotný Baník. Špičkové české kluby si to umějí ošetřit smlouvami s druholigovými kluby a podobně se musí začít chovat i Baník.

Během jara při hektických záchranářských bitvách to nikdo z fanoušků neřešil, ale ze základní sestavy Baníku se až na Milana Baroše úplně vytratili odchovanci…
To je věc, která mě osobně samozřejmě mrzí, a chtěl bych ji časem změnit. I proto jsme se během letní přestávky snažili tým doplnit o hráče, kteří mají ke klubu i regionu vztah. A v tom taky chceme v budoucnu pokračovat. Baník je specifický klub a ne každý hráč odjinud je schopný ustát tlak, který je na hráče směrem od fanoušků vyvíjen.

Znamená to, že se při posílení zaměřujete na hráče z regionu?
Vždy je na prvním místě kvalita. V týmu ale kromě Milana Baroše a Denise Granečného odchovanci nehráli. To je fakt. Nechceme tady v budoucnu kupovat fotbalisty, kteří si do Ostravy přijdou jen zahrát, odkroutit jednu sezonu, vydělat peníze a jít zase o dům dále. My chceme stavět Baník doopravdy na hráčích, kteří mají ke klubu nebo regionu vztah.

Proto jste angažovali stopera Patrizia Stronatiho?
To je ideální příklad. Zio působil v Austrii Vídeň, v Mladé Boleslavi, zahrál si evropské poháry a nyní ještě v relativně mladém věku (23 let) se vrátil – pro mě jako hotový fotbalista – do mateřského klubu.

Přesun fanoušků Opavy na Letnou.
Žlutá lavina z Opavy se předvedla na Letné aneb fotbal asi žerete hodně, co

Jakou roli hraje při realizaci této myšlenky trenér Bohumil Páník, který dvacet let u mládeže Baníku působil a prostředí důvěrně zná?
Jsem rád, že na tuhle otázku mohu odpovědět. Naprosto klíčovou! Já jsem ve funkci krátce a říkám otevřeně, že pokud by tady byl trenér, který by neznal prostředí i ostravskou mentalitu, měl bych to mnohem, mnohem složitější. Je to taková shoda okolností, protože my jsme se v Baníku potkali ještě, když jsem tady jako dorostenec hrával. Je to srdcař, který má Baník v srdci, a záleží mu na něm. Je pracovitý a dostatečně zkušený. Se Zlínem si zahrál Evropskou ligu, Baník dokázal v minulé sezoně zachránit. To hovoří za vše.

Jak máte nastavenou spolupráci?
Jsme v každodenním kontaktu a všechny klíčové věci ohledně týmu spolu samozřejmě konzultujeme. Je to důležité, protože i když jsem za poslední rok a půl viděl všechny zápasy Baníku, tak nemám zase takový dokonalý přehled o hráčích z jiných klubů. Pro mě to je klíčový člověk v klubu, na kterého se mohu spolehnout. Už jsem to říkal, že v první sezoně se chci zaměřit hlavně na prvoligový tým. Chodím na všechny tréninky, zápasy, mluvím s hráči, trenéry a snažím se jim předat své postřehy – nebo být i oponentem. Výhodou je, že administrativní věci ohledně přestupů, registrací a podobně za mě vyřizují kolegové.

S jakými ambicemi vstoupí Baník do nové sezony?
Každý klub musí mít ambice. Ty přece k fotbalu patří! My ale vzhledem k dramatické a hodně hektické nedávné minulosti, kdy si klub sáhl na absolutní dno a byl na pokraji bankrotu, musíme být pokorní a hlavně trpěliví. Současný tým se ale podařilo stabilizovat a podle mého názoru má kvalitu. Věřím, že jsme schopni hrát klidný střed tabulky.

Josef Dufek.
Šéf boleslavského klubu Josef Dufek: Musíme hrát naplno se srdcem

Fanoušci Baníku jsou ale před startem nové sezony pořádně natěšení. Závěr jara týmu vyšel a celá Ostrava věří, že se euforii podaří přenést do nového ročníku…
Já bych byl první, který bude skákat radostí, když se nám to povede. Fanoušky chápu, jejich přístup se mi líbí a byl mi vždycky sympatický. Měl jsem to štěstí hrát v Neapoli, kde to bylo podobné, a před každou sezonou každý mluvil o pohárech nebo titulu. Na druhé straně my musíme jít do nové sezonys pokorou i velkým respektem ke všem soupeřům.


Jak chcete ale euforii přibrzdit?
Třeba bude stačit připomenout, že před třemi lety klub spadl, pak sice hned postoupil zpátky, ale jen díky výhře nad Znojmem v posledním kole. Stejné nervy to byly i v minulé sezoně. Vždyť my v posledním zápase s Brnem byli za stavu 0:0 deset minut ve druhé lize. Fanoušek je od toho, aby doufal a věřil. Všechny lidi v klubu těší a motivuje, že Baník má stále tak velkou podporu. Na druhé straně právě lidé z vedení se musí na ambice týmu dívat reálně. Je nesmysl se chlácholit a myslet si, že se vše změní za půl roku a Baník bude bojovat se Spartou, Slavií a Plzní o titul. Tak to ve fotbale nechodí.

S jakým umístěním budete za necelý rok spokojený?
Určitě jsem nepřišel do Baníku s tím, že skončíme čtrnáctí a já budu spokojený. To rozhodně ne. Kdybychom skončili po základní části do desátého místa, tak by to bylo skvělé, protože by to znamenalo jistou záchranu a možnost se ještě poprat o Evropskou ligu.

Co vůbec na nový herní systém ligy říkáte?
Pro fanoušky to bude asi zajímavé, názory se různí. Uvidíme… Sám jsem zvědavý, jak to bude vypadat.

Bidje Manzia
Cizinci v české fotbalové lize? Už ne jen Slováci
Richard Krajčo.
Zpěvák Krajčo sháněl páteční přílohu Deníku. Kvůli milovanému Baníku

Hodně fanoušků vzpomíná i na vaši rozlučku na Bazalech, kterou sledovalo dvacet tisíc fanoušků. Uvědomujete si, že to byl poslední zápas, kdy byl stadion vyprodaný?
Pořád na to vzpomínám a dobře si to uvědomuji. Právě když jsem byl v Miláně a Praze, na beneficích, tak se mi vše zase vybavilo. (na chvíli se odmlčí) Co na to říct? Ještě jednou všem děkuji, že přišli. Vždycky, když si pustím z benefice nějaká videa, tak mi naskočí na rukou husí kůže, protože to byl jeden z nejhezčích zážitků v kariéře.

Zdroj: Youtube

Kromě příchodu nových hráčů jste musel řešit i další pokračování Milana Baroše v týmu. Jaké to pro vás bylo, jednat se svým dlouholetým parťákem z národního celku?
Zase to bylo něco jiného. Bylo to zvláštní, když jsem seděl na druhé straně stolu. A musím říct, že jsem mu to i trošku záviděl, že řeší to, zda má ještě hrát, nebo ne. (směje se) Po posledním ligovém utkání s Brnem jsem cítil, že je Bary v obrovské euforii. A oprávněné! Bylo mi jasné, že až to nadšení opadne, bude si to muset i on promyslet a probrat s rodinou. Proto jsem byl rád, že jsme se s majitelem klubu v Praze potkali nejen s ním, ale také s jeho manželkou.

Byl jste nervózní z toho, že by skončil?
Moc jsem si přál, aby nám ještě pomohl. Ale na druhé straně jsem byl smířený i s možností, že pokud se rozhodne skončit, tak to vezmeme a pochopíme.

Jak dlouho ještě bude hrát?
Všichni víme, že u něj to je hlavně otázka zdraví. Když je fit a má natrénováno, patří pořád k nejlepším útočníkům v lize. Fotbal ho pořád baví a je to na hřišti vidět. Neřeším, jak dlouho to ještě bude. Užívám si každý jeho zápas. A vím, že až jednou skončí, bude pro mě velkou ctí si na jeho benefici zahrát. Pro mě to je totiž nejlepší hráč, který v Baníku kdy hrál. A jsem přesvědčený, že pokud by v Ostravě byl stadion pro padesát tisíc lidí, tak by ho Bary bez problémů vyprodal.

Kdo je Marek Jankulovski?
Datum a místo narození: 9. května 1977, Ostrava
Post: levý záložník, levý obránce
Kariéra: Baník Ostrava (1987–95), VTJ Znojmo (1995–96), Baník Ostrava (1996–2000), SSC Neapol (2000–02), Udinese Calcio (2002–05), AC Milán (2005–11), Baník Ostrava (2011)
Největší úspěchy: semifinále na ME 2004; stříbro z ME do 21 let 2000; vítěz Ligy mistrů, Superpoháru a MS klubů 2007; vítěz italské ligy 2011; účastník MS 2006, ME 2000, 2004 a 2008 a OH 2000
Ocenění: vítěz ankety Fotbalista roku 2007
Reprezentace: 78 zápasů/11 gólů (2000 až 2009)
Prvoligová bilance: 111/15 v české lize, 259/27 v italské lize Rodina: ženatý, manželka Jana, dcery Karolína a Kristýna

Ofenzivně laděný obránce, dříve nastupoval v záloze, odchovanec ostravského Baníku, Bazaly opustil poté, co si jej vyhlédl trenér Neapole Zdeněk Zeman, v seniorské reprezentaci debutoval v únoru 2000 v přátelském utkání proti Mexikum v roce 2002 přestoupil za 240 milionů korun do Udine, o tři roky později za zhruba 382 milionů korun do AC Milán, díky čemuž je pátým nejdražším českým fotbalistou, v roce 2007 se jako třetí Čech v historii radoval v dresu AC Milán z triumfu v Lize mistrů. V roce 2011 se po 11 letech v zahraničí vrátil do Baníku, avšak hned v prvním utkání s Hradcem Králové si po osmi minutách na hřišti obnovil zranění předního zkříženého vazu v levém koleni a musel podstoupit další operaci.

Představení Fortuny jako hlavního sponzora fotbalové ligy. Na snímku zleva generální ředitel Fortuny David Vaněk a šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.
Šéf ligy Dušan Svoboda: Video nám pomáhá. Funguje až idylicky