Bučení dětských fanoušků na hráče tmavé pleti Glena Kamaru v utkání Evropské ligy mezi Spartou a Rangers nebylo diskriminačním ani rasistickým chováním. S tímhle verdiktem přišli vyšetřovatelé UEFA, u které si skotský sklub stěžoval.    

„Vyšetřování ukázalo, že se nenašel dostatek důkazů o rasistickém nebo jinak diskriminujícím chování během zápasu. Proto nelze proti Spartě vést disciplinární řízení," uvedla ve stanovisku UEFA.

Vyloučený Glen Kamara v utkání se Spartou.
Děti na Spartě na Kamaru rasisticky nehučely, rozhodla UEFA. Nenašly se důkazy

To je konec kauzy, tečka. Mělo by to tak být, ale není. Napjaté česko-britské vztahy se tímhle rozhodnutím nezklidnily. Olej do ohně znovu přilil Kamarův právník Anwar, který požaduje vyloučení Sparty z evropských soutěží.

„Je to sotva překvapivý vtip orgánu, který nemůže ani obnovit smlouvu s FARE (organizace bojující proti diskriminaci v evropském fotbale) pro nezávislé pozorovatele, kteří by monitorovali rasismus,“ nebral si servítky Aamer Anwar.

Sparta v Evropské lize porazila Glasgow Rangers.
Rasismus? Kamaru normálně vypískali, vrací se sparťan Hancko k aféře Rangers

„Mám podezření, že opět tato nečinnost ze strany UEFA bude zelenou pro další rasistické urážky, které budou následovat. Poté politici buď požadující schůzky s naším velvyslancem, nebo možná někteří vtipálci dokonce budou chtít 'vyhlásit válku' a nechat mě vyhodit,“ narážel Anwar na to, že když se Sparta ohradila proti nařčením publikovaných v zahraničních médiích a na internetu, do kauzy se vložili i čeští politici a po skotské straně požadovali omluvu.

Anwar prezentuje Česko jako zemi rasistů od březnového incidentu mezi Kamarou a Ondřejem Kúdelou. Finský reprezentant po osmifinále Evropské ligy obvinil slávistického obránce z rasistické urážky. UEFA českého reprezentanta potrestala zákazem startu v deseti zápasech, přestože podle českých právníků dosud nebyl předložen jediný důkaz, že se rasismu dopustil.

Děti na zápase Sparty proti Glasgow Rangers.
Útoky na naše děti? Zbabělost a šikana, zuří Sparta. Kamara ji spojil s rivalem

„Je jasné, že v České republice existují lidé, kteří věří, že žijí ve společnosti zcela bez rasismu. Nedávné události bohužel ukázaly, že tomu tak není. Chování obou těchto klubů (Sparta a Slavia) právě odhalilo špičku ledovce,“ řekl Anwar britským médiím.

Na Letné očekávali, že Anwar bude pokračovat ve výpadech proti českým klubům i po očištění Sparty. „Pokud bude druhé hodnocení trochu emočně zabarvené, bude znít tak, že ten odér, který někteří lidé na sociálních sítích a bohužel také některá média kolem utkání vytvořili, byl jemně řečeno neopodstatněný a nespravedlivý,“ kontroval ředitel komunikace klubu Ondřej Kasík pro ČTK.