Zkuste se zamyslet: znáte hráče, jenž by se přihlásil k jiné sexuální orientaci? Odpověď bude asi jedna a tatáž: ne.

Není se čemu divit. Homosexuální fotbalisty, kteří o tom veřejně promluvili, byste napočítali na prstech jedné ruky.

O první takzvaný „coming out“ se v roce 1990 postaral Justin Fashanu. Brit (potomek afrických přistěhovalců) krátce po skončení angažmá ve West Hamu prodal svůj příběh bulvárnímu deníku The Sun. Osud mu nebyl nakloněn, o osm let později spáchal sebevraždu, když jej v zámoří obvinili ze sexuálního zneužití nezletilého teenagera.

Christian Eriksen už má zase důvod k úsměvu.
Dojemný příběh. Eriksen se vrátil na hřiště: Cítím se líp než před kolapsem

Další přiznání? V roce 2011 se ozval mladý švédský reprezentant Anton Hysen. A před časem o sobě dali vědět ještě dva odvážlivci z Austrálie Josh Cavallo a Andy Brennan.

„Když ve fotbale přiznáte, že jste gay, vaše kariéra skončila,“ prohlásil Patrice Evra.

Hvězdný francouzský fotbalista v nedávné otevřené zpovědi neřekl, že by byl homosexuál, ale prozradil, že jako mladý kluk byl sexuálně zneužíván. Možná i proto se dokázal vžít do role někoho z diskriminované menšiny.

Proti LGBT komunitě byl i Blatter

„V Anglii se hráči v kabině bavili stylem, že kdo je gay, nemá tu co dělat. Postavil jsem se jim. Nakonec se mi někteří svěřili a přiznali, že jsou na kluky,“ prohlásil bývalý hráč Manchesteru United a Juventusu Turín.

Ve fotbalovém světě je to přesto tabu. Důvod? Strach.

Gay se bojí reakce spoluhráčů, protihráčů (viděli jste sami v Okresním přeboru, epizoda Láska, kde sehrál hlavní roli Lukáš Langmajer…).

Lukáš Langmajer (Tonda Nádeník)
Okresní přebor a předsudky: Luňák viděl peklo, Houslice byly za bukvice

A potom jsou tady fanoušci, celý svět. Vždyť i mnozí funkcionáři otevřeně brojili proti takzvané LGBT komunitě. Lze dohledat výroky někdejšího šéfa FIFA Seppa Blattera („homosexualita je etický a morální problém“).

Zdroj: Deník/Jakub Rusek

A neshodnou se ani sami fotbalisté. Antonio Di Natale, někdejší italský kanonýr, kdysi řekl: „Nesouhlasím s tím, aby se to zveřejňovalo.“ Manuel Neuer, německý gólman Bayernu Mnichov, naopak opakovaně vyhlásil: „Nebojte se toho. Důležitá není orientace, ale výkony na hřišti.“

Závěrem fotbalová reálie a jeden setsakra velký rozdíl mezi pohlavími: poslední mistrovství světa fotbalistek se uskutečnilo ve Francii. Zúčastnilo se jej dohromady čtyřicet hráček (plus trenérek), které se hlásí k tomu, že jsou lesby. Tohle by na šampionátech mužů v Rusku či Kataru neprošlo.

Pro unikátní články o Okresním přeboru klikněte v obrázku na kolečko epizody: