Kolikátá ligová sezona vás vlastně čeká?
Tři roky ve druhé lize, tohle je patnáctá prvoligová sezona.

Která byla nejlepší a která nejsmůlovatější?
Určitě ty největší úspěchy jsou druhé místo v ročníku 2005/06, pak dvě třetí místa v ročnících 2006/07 a 2013/14. Určitě velkým písmem se do historie klubu zapsal zisk Českého poháru v letech 2011 a 2016. A čtyřiatřicet zápasů jsme odehráli v evropských pohárech. Nejhůře jsme se umístili na 14. místě v našem premiérovém ročníku v elitní lize 2004/05, ale udrželi jsme nejvyšší soutěž pro Boleslav, tak to vlastně průšvih nebyl.

Jsou na startu tohoto ročníku vaše pocity jiné než v těch předchozích startech?
Je to podobné. Nesmírně důležitý je start do soutěže, což se nám vloni nepodařilo a po pěti kolech jsme měli pouze jeden bod a pak to byl dramatický ročník. Celý rok jsme byli pod velkým tlakem kvůli tomuto nepovedenému startu. Mám předstartovní horečku plnou očekávání a trochu nervozity cítím. To je pochopitelné. (Rozhovor se uskutečnil den před startem nového ligového ročníku. V úvodním utkání prohráli boleslavští hráči ve Zlíně 3:2, když rozhodující branku dostali ve druhé minutě prodloužení)

Fotbalisté Zlína (ve žlutých dresech) se v úvodním zápase nové sezony utkali s Mladou Boleslaví. Zápas nedohrál domácí kapitán Lukáš Železník. Foto: Deník/Libor Kopl
Bílkova paráda. Zlín po famózním obratu skolil Boleslav

Josef Dufek.Zdroj: Deník/Jiří Macek

S jakým umístěním v tabulce budete po podzimu spokojen?
Budeme-li v první polovině tabulky kolem pátého šestého místa, budeme spokojení.

Jan Laštůvka
Gólman Baníku Laštůvka: Už bychom neměli hrát jen o záchranu

Hrát o titul nebo o sestup je vždy divácky atraktivní. Je tam napětí než v poklidném středu.
Určitě. Nicméně letos vstupuje do života nový hrací systém, kdy i týmy ze středu tabulky mohou zasáhnout do bojů o účast v Evropské lize. Po odehrání třiceti základních kol bude devátý tým hrát s osmým a desátý se sedmým. Vítězové si to rozdají o jedno pohárové místo. Takže zápasy týmů uprostřed tabulky budou pro diváky také zajímavé.

Logo FK Mladá BoleslavZdroj: archiv klubuJak to vypadá s obměnou boleslavského kádru?
Stáhli jsme některé hráče z hostování. Zásadní byl odchod brankáře Polačka, který podepsal angažmá v Levski Sofia. Nahradil jej nový brankář s pestrými mezinárodními zkušenostmi Luboš Kamenár, který u nás podepsal dvouletou smlouvu. Velkým přínosem by měl být návrat Lukáše Hůlky z hostování v prvoligových Bohemians. Čím dál více našich odchovancům má velkou šanci hrát v základní sestavě.

Kteří?
Letos v létě se s prvoligovým týmem připravovalo několik juniorů i dorostenců. Na základní sestavu má šanci osmnáctiletý stoper Jan Král. Velmi dobře se v přípravě ukázali hráči, kteří už na jaře nakoukli do zápasů v první lize, například Jiří Kateřiňák, Tomáš Ladra a Antonín Křapka. Další mladíci Mikulec, Dohnalík, Provazník a Vejr se budou nadále připravovat s áčkem, stejně jako obránce Rudzan, až se uzdraví, a v užším prvoligovém kádru zůstává záložník Daniel Novák, který se vrátil z hostování v Pardubicích.

Předpokládám, že lídrem a kapitánem mužstva bude Marek Matějovský.
Přesně tak. Jsem rád, že jsme se s Markem dohodli, aby minimálně ještě jednu sezonu hrál. Je to přirozený lídr mužstva jak na hřišti, tak v kabině.

Josef Dufek.Zdroj: Deník/Jiří Macek

Na které soupeře se nejvíce těšíte?
Těším se pochopitelně na pražské kluby Spartu, Slavii i Bohemians, ale také na ostravský Baník, plzeňskou Viktorii a na regionální derby zápasy s Jabloncem i Libercem.

Váš vzkaz fanouškům?
Chtěl bych je pozvat, aby přicházeli v ještě větším množství, než jsme v Boleslavi dosud zvyklí. Věřím, že poznají, na co jsme v přípravě dbali a co jsme hráčům vštěpovali. Aby kluci na trávníku hráli srdcem, naplno od první do poslední minuty a do každého zápasu dali všechny síly a schopnosti.  To je jediná cesta, jak diváka na stadion přilákat.

Zápas 1. kola první fotbalové ligy mezi týmy FC Slovan Liberec a MFK Karviná se odehrál 21. července na stadionu U Nisy v Liberci. Na snímku je Jan Pázler.
OBRAZEM: Liberec začal výhrou. Pět minut před koncem rozhodl Pázler

FK Mladá Boleslav.Zdroj: Bohumil Rosenkranz

FK Mladá Boleslav: 
Horní řada – Miroslav Keresteš, Lukáš Pauschek, Antonín Křapka, Vítek Vejr, Lukáš Hůlka, Ladislav Takács, Petr Mikulec, Nikolay Komlichenko, Jan Král, Matěj Chaluš, Tomáš Fabián, Adam Provazník
Prostřední řada – Tomáš Ladra, Daniel Novák, Michal Hubínek, fyzioterapeut Václav Kubíček, trenér brankařů Jiří Malík, asistent trenéra Jan Baránek, asistent trenéra Adrian Rolko, masér Jan Skoupý, kondiční trenér Jan Budějský, kustod Václav Štěpán, Petr Mareš, Tiémoko Konaté, Jiří Kateřiňák
Dolní řada – Ľuboš Kamenár, Adam Jánoš, Jaroslav Diviš, člen představenstva Aleš Juranka, prezident klubu Josef Dufek, hlavní trenér Jozef Weber, ředitel klubu Michael Doležal, vedoucí mužstva Vladimír Rosenberger, Marek Matějovský, Tomáš Přikryl, Jan Šeda