Liberec přivítalo v Litvě nejen hřiště s umělým povrchem, ale také chladnější a větrné počasí. Pochopitelně se hrálo bez diváků, a tak byly slyšet všechny taktické pokyny od obou trenérů.

K první střele se po rohovém kopu Mosquery dostal Pešek, jehož bombu Simaitis vyrazil do zámezí. Liberec byl i nadále aktivnější a po sérii dalších rohů pálil z otočky Júsuf. Slovan se dočkal odměny ve 12. minutě. Dombrauskis srazil ve vápně Koscelníka a nařízenou penaltu proměnil Kamso Mara. Severočeši byli při chuti.

S Júsufovým pokusem si Simaitis poradil a Beranova dělovka byla zblokována na roh. Vzápětí reklamovali hosté ruku jednoho z domácích hráčů, ale sudí Eskas zůstal klidný. Následující akce už Liberci vyšla. Pešek z pravé strany našel v pokutovém území Jakuba Hromadu, jenž poslal míč na zadní tyč. Na opačné straně vyzkoušel Nguyenovu pozornost Lezama.

Závod horských kol do vrchu již po dvaadvacáté.
Závod horských kol do vrchu již po dvaadvacáté

Slovan pak vstřelil regulérní třetí gól, který však rozhodčí Eskas neuznal, protože zřejmě neviděl balon za brankovou čáru. Opakované záběry ukázaly, že mičuda jednoznačně byla celým objemem za čárou. Nicméně na tomto utkání nebyl přítomný videorozhodčí.

Po přestávce už Liberec tolik nedominoval. Naopak dokonce inkasoval. První zajímavou střelu sice Nguyen vytáhl na rohový kop, ovšem po jeho zahrání se zpoza vápna napřáhl Lezama a na jeho krásnou ránu Nguyen nemohl dosáhnout. Rázem tak bylo zaděláno na drama až do konce zápasu.

V 70. minutě fanouškům Slovanu trochu zatrnulo, protože si brankář Nguyen při výběhu nepočínal zrovna jistě, ale naštěstí pro hosty dopadlo vše dobře. Litevci bylo blízko k vyrovnání, Filipavičius ale nemířil přesně.

Společné focení A-týmu Bílých Tygrů Liberec před začátkem sezony.
Hokejisté Bílých Tygrů absolvovali focení před začátkem sezony

Ve druhém poločase se Liberec spíše bránil, ale uklidňující třetí branku, kterou už tentokrát rozhodčí uznal, nakonec přeci jen vstřelil. Po centru Peška hlavičkoval Michael Rabušic, který zvýšil na 3:1. V 89. minutě byl v pokutovém území faulován Rabušic a nařízenou penaltu bez problémů proměnil Júsuf Hilál.

Svěřenci trenéra Pavla Hoftycha si zvedli sebevědomí ještě jedním gólem. Do rozhozené litevské obrany vniknul Jan Matoušek, který tváří v tvář Simaitisovi nezaváhal. Slovan tak porazil Riteriai vysoko 5:1 a postupuje do třetího předkola.

Dalším soupeřem bude rumunský tým FCSB (někdejší Steaua zvládla i bez řady nakažených hráčů drama v Srbsku - 6:6, 5:4 na penalty).

Evropská liga – 2. předkolo

FK Riteriai - FC Slovan Liberec 1:5 (0:2)

Branky: 61. Lezama - 12. Mara z pen., 20. Hromada, 84. Rabušic, 89. Júsuf z pen., 90+3. Matoušek. Rozhodčí: Eskås – Ytterland, Jensen (vš. Norsko). ŽK: Grigaravičius, Paulauskas, Borovskij, Šveikauskas (všichni Riteriai). Hráno bez diváků.

Sestavy

FK Riteriai: Simaitis – Malžinskas, Barauskas, Šveikauskas, Borovskij (82. Virkšas) – Dombrauskis (63. Filipavičius) – Grigaravičius, Lezama, Traoré (40. Ramanauskas) – Kazlauskas, Paulauskas.

FC Slovan Liberec: Nguyen – Koscelník, Kačaraba, Tijani, Mikula – Beran (63. Rabušic), Hromada (80. Chaluš), Mara, Pešek (88. Matoušek) – Júsuf, Mosquera.