Už mu táhne na jednatřicet let a v současném mladém libereckém kádru by byl nejzkušenějším hráčem. Sám sní o restartu kariéry, která v posledních letech přece jen začala uvadat. Od nejlepších okamžiků třebíčského rodáka už uplynulo dlouhých sedm let. Po přestupu do Liberce v roce 2011 se urostlý útočník zařadil mezi opory, řádil zejména ve dvojici s kamarádem Josefem Šuralem, těžil také ze skvělé práce playmakera Jiřího Štajnera.

STŘELEC VE SLOVANU

Hned v první sezoně oslavil mistrovský titul. Za sezonu vsítil jedenáct gólů, což ho zařadilo mezi pět nejlepších kanonýrů ročníku. Na góly tehdy ve Slovanu rozhodně nebyl sám, patnáct gólů dal Štajner, dvanáct slovenský křídelník Michal Breznaník.

Rabušic pak patřil k oporám i v dalších sezonách a v roce 2013 mu parádní výkony vynesly pozvánku do české reprezentace. V národním týmu stihl odehrát tři zápasy. A záhy přišla nabídka z Itálie. Na podzim 2013 ještě populární “Rambo“ přispěl k postupu Liberce do jarní fáze Evropské ligy, v lednu už se ale stěhoval na apeninský poloostrov.

TRÁPENÍ V ITÁLII

Koupil ho nováček prestižní Serie A, tým Hellas Verona. Údajně za 16,5 milionu korun. „Doufám, že se do historie klubu zapíšu výrazným písmem a potvrdím to, proč si mě vybral,“ snil tehdy Rabušic během oficiálního představení v novém klubu.

Přes legendárního kanonýra Lucu Toniho, od něhož se chtěl tehdy čtyřiadvacetiletý fotbalista učit střeleckému řemeslu, ale do základu cesta nevedla. Konkurence byla obrovská a Rabušic se neprosadil. Nastoupil jen do čtyřech utkání a gól nedal. V dalších letech tak následovala podobně nevydařená hostování v Perugii a Crotone. Celá italská anabáze nakonec pro Rabušice skončila bez jediného gólu.

Kariéru chtěl Rabušic restartovat v milovaném Liberci. Další hostování v roce 2015 tak zahájil právě pod Ještědem. Ale roky bez pořádné zápasové praxe zanechaly svou daň. Devatenáct zápasů, jediná branka. Ani ve Slovanu už to nebylo ono.

ZMĚNY TÝMŮ

Z Verony pak putoval do druholigové Jihlavy, která ho do velkého fotbalu přivedla, nicméně rychlé změny zaměstnavatele stále nekončily. Rabušic zkusil Maďarsko, kde se v týmu Szombathely Haladás potkal s bývalým jabloneckým stoperem Vítem Benešem. Když ale skončil trenér Michal Hipp, s nímž se Rabušic skvěle znal z Jihlavy, byl novým maďarským koučem stejně jako ostatní cizinci odstaven mimo sestavu. Bez vysvětlení.

Rabušic pak v létě loňského roku trénoval s libereckým béčkem, začínalo se spekulovat i o ukončení kariéry, i vzhledem k tomu, jak ho v posledních letech trápí zranění. Nakonec ale útočníka zachránily České Budějovice.

Teď to zkušený fotbalista zkouší potřetí v kariéře v Liberci. Fanoušci na sociálních sítích hromadně vyzývají vedení Slovanu k podpisu srdcaře, který touží po další šanci. „Moc doufám, že se to povede. Byl bych strašně rád. Jsem prostě Liberečák a mám to tady moc rád. Moje chuť je velká,“ uvedl.

Podepíše v Liberci?

Aleš Vávra