Mladý liberijský talent sice ještě zůstane na podzim v Liberci na hostování, do sobotního duelu v Edenu ale nezasáhl, což někteří příznivci nesli s velkou nelibostí. Klub prý chtěl Oscara uchránit od vnějších vlivů a tak ho na Slavii nezařadil do nominace. Po duelu byl oznámen přestup, což spíše nahrálo spekulacím o tom, že jeho start zatrhl pražský klub.

„My jsme předposlední a necháme nejlepšího hráče úplně mimo sestavu. Ukázka toho, jak to sportovní vedení s klubem myslí. Začíná mě silně štvát, co se tu děje,” vyjádřil se Jan Stejskal na facebookových stránkách fanoušků Slovanu.

Podobně rozezlený byl i Jan Jílek. „Děkuji Slovanu za to, že svou nekonečnou trpělivostí v přesvědčování, že mu je fanda u zadku, mi konečně zajistil volnější víkendy. Nebudu fandit týmu jen proto, že má v názvu jméno města, kde bydlím. Každý půlrok se protočí třicet hráčů, takže o nějaké identifikaci s klubem nemůže být řeč,” napsal.

Zápas 3. kola první fotbalové ligy mezi týmy FC Slovan Liberec a FK Teplice se odehrál 4. srpna na stadionu U Nisy v Liberci. Na snímku je Elvis Sukisa Mashike.
Béčko Slovanu nenavázalo na předchozí úspěch ve Velvarech, Zbuzanům podlehlo 0:3

Připojil se i Libor Drahokoupil: „Zápas s Olomoucí byl nadlouho můj poslední. Fandím Slovanu, ne farmě Slavie. Majitel Karl může proti Spartě fandit za mě.”

Oscarův přestup ve spojení s porážkami a hrou, která nesnese přísnější měřítko, evidentně zafungoval jako spouštěč velké fanouškovské frustrace. A to přesto, že klub kromě odchodu útočníka Libora Kozáka do Sparty v letní přestávce prakticky udržel loňský kádr, což bylo všeobecně bráno jako příjemné překvapení.

Lehký optimismus, který podpořila i šťastná výhra v Ostravě v úvodním kole nejvyšší soutěže, se ale během následujících týdnů totálně rozplynul. Liberec čtyřikrát za sebou prohrál, vždy o jediný gól. Doma s Plzní 1:2, ve Zlíně 1:2, doma s Olomoucí 0:1, stejně jako na hřišti Slavie.

V internetových diskusích se stále častěji hovoří o bojkotech a jiných formách protestů a fanoušci jsou rovněž nespokojení s tím, jak se klub staví k herní mizérii, což Deníku potvrdil jeden z nich, Adam Král. 

Okresní přebor: Višňová B - Rynoltice B
Sportovní servis: Kam vyrazit o víkendu za fotbalem v Libereckém kraji

„Samozřejmě mě aktuální dění jak v klubu, tak i na hřišti znepokojuje, stejně jako každého fanouška Slovanu. To, že politika Slovanu, tedy prodat toho, na koho přijde nabídka, tu nějakou řádku let funguje, mně až zas tolik nevadí,” řekl nejprve smířlivě. 

„Vadí mí spíš to, jak si hráči a trenéři mažou med kolem pusy tím, že herní projev je vlastně dobrý,” dodal vzápětí.

Po utkání na Slavii, které rozhodla jediná přesná trefa z hlavy Lukáše Masopusta, třeba kapitán Radim Breite prohlásil: „Chybí nám finální fáze. Nehrajeme špatně, ale dostaneme se k vápnu a pak už to nedotáhneme.”

Názor fanoušků na kvalitu současného kádru nicméně dál a dál upadá. Začínají se dokonce zpětně ozývat hlasy oceňující bývalého trenéra Zsolta Hornyáka, který s takřka stejným materiálem až do konce minulé sezony bojoval o účast v evropských pohárech.

Utkání 18. kola Tipsport extraligy ledního hokeje se odehrálo 14. listopadu v liberecké Home Credit areně. Utkaly se celky Bílí Tygři Liberec a PSG Berani Zlín. Na snímku je Libor Hudáček.
Musíme se znovu naučit vyhrávat zápasy, ví útočník Bílých Tygrů Libor Hudáček

„Bohužel si musíme říct, že od hráčů, které máme k dispozici, větší kvalitu očekávat nemůžeme. To, že jsme to pod Zsoltem uplácali poslední půl sezonu, je úspěch, který bude těžké zopakovat. O udržení v lize se neobávám, stejně se ale neobávám boje o Evropu. Pokud nepřivedeme kvalitní desítku a hrotového útočníka, budeme hrát střed tabulky,” předpověděl Adam Král.

Jsou však tací, kteří případnou záchranu v nejvyšší soutěži neberou jako samozřejmost. „Pokud někdo viděl o víkendu Karvinou, Příbram, Opavu nebo Slovácko, tak jasně vidí, že hrajeme jeden z nejslabších fotbalů. K záchraně budeme potřebovat hodně štěstí,” varoval Libor Drahokoupil.

Přízeň fanoušků je vrtkavá a stejně rychle, jak o ni liberečtí fotbalisté přicházejí, ji mohou zase získat zpět. Velkou šanci budou mít o nadcházejícím víkendu. V šestém kole FORTUNA:LIGY zavítají na stadion Karviné, kde se odehraje důležitý souboj dvou bodově nejhorších týmů dosavadního průběhu soutěže. Pokud Slovan prohraje, padne na samotné ligové dno.

Aleš Vávra