Duel FC Slovan Liberec – FK Mladá Boleslav začíná v neděli 12. července od 17 hodin. Přímý přenos vysílá stanice O2 TV.

FK MLADÁ BOLESLAV

Středočeši obsadili po základní části desáté místo se ziskem 40 bodů. Vzhledem k tomu, že se umístili ve skupině o Evropu, hráli semifinále s Českými Budějovicemi. Mladá Boleslav dokázala Dynamo dvakrát porazit (2:1 a 2:0). Ve finále této skupiny se střetla s Bohemians, které doma zdolala 3:0 a i když v Ďolíčku prohrála 1:2, postoupila do kvalifikačního zápasu o účast v předkole Evropské ligy.

„V Jablonci jsem dlouho působil. Liberec zase hraje atraktivní fotbal. My jsme u nich odehráli slušné utkání, které skončilo nerozhodně 2:2. Necháme se překvapit, s kým budeme hrát,“ řekl v úterý trenér Boleslavi Jozef Weber.

Jan Kopecký na Rallye Bohemia.
Libereckým krajem projede o víkendu Rally Bohemia. Uzavře některé silnice

„Já osobně bych si spíš asi vybral Jablonec. Uvidíme, jak to dopadne. Budeme se muset nachystat a hodně zregenerovat, protože nás druhý zápas s Bohemkou stál dost sil. Trenér bude mít určitě dost času vymyslet nějakou taktiku,“ řekl brankář Mladé Boleslavi Jan Šeda.

„Máme před sebou poslední krok a pevně věřím, že ho zvládneme,“ doufá Šeda.

O tom, že tým z města automobilů se nakonec střetne s Libercem, se rozhodlo až ve středu.

FC SLOVAN LIBEREC

Liberečtí fotbalisté skončili po třiceti kolech na pátém místě s 47 body. Zajistili si tak souboje ve skupině o titul, kde ale získali pouze čtyři body za remízu v Jablonci a výhru nad Ostravou. Jinak se Spartou, Slavií a Plzní prohráli.

Právě v posledním mači na západě Čech trenér Slovanu Pavel Hoftych pošetřil hodně důležitých hráčů pro kvalifikační boj s Mladou Boleslaví. V Plzni tak nastoupili mladíci Dvořák, Fukala, Beran, Černický, Michal a střídali ještě Kazda, Šulc a Králíček.

Pavel Čajan v dresu Bílých Tygrů Liberec.
V kanadském juniorském draftu byli vybráni i dva liberečtí Bílí Tygři

Do sestavy proti Boleslavi se tak mohou vrátit Karafiát, Mikula, Mara, Malinský, Hromada nebo Pešek. Trenéři naopak nemohou počítat se službami Alexandra Baluty, který zraněný odcestoval zpět domů do Rumunska.

„Bude to úplně jiný zápas. Jde jen o jedno utkání, jde o všechno. Musíme být všichni stoprocentně koncentrovaní a využít každou šanci,“ nabádá brankář Slovanu Filip Nguyen.

VZÁJEMNÁ BILANCE

Liberec se s Mladou Boleslaví v této sezoně utkal dvakrát. Nejprve v Mladé Boleslavi vyhrál 3:1 a doma remizoval 2:2.

Oba soupeři spolu odehráli už 32 zápasů, z nichž 17 vyhrál Liberec, sedmkrát se zrodila remíza a osmkrát slavila Boleslav.

Mladá Boleslav neporazila Liberec čtyři roky, naposledy se tak stalo v neděli 31. července 2016. Boleslav pod Ještědem z šestnácti klání vyhrála jen tři, naposledy slavila U Nisy v sobotu 5. dubna 2008.

Kdo se nakonec bude radovat z účasti v pohárové Evropě? Oba celky už v evropských soutěžích hrály.