Fotbalisté Spartaku Horní Slavkov, účastníka karlovarského krajského přeboru, se přihlásili do nového unikátního projektu Deníku s názvem Porovnej se s hvězdami. Jejich domácí zápas proti Chodovu, který Horní Slavkov prohrál 1:2, jsme na základě kamerového záznamu spolu s italskými analytiky společnosti Panini detailně prozkoumali a nyní můžeme říci třeba to, který hráč je pro tým užitečný, kdo si s kým nejvíc přihrává a kdo nejvíc přihrávek pokazí. A to vše srovnáváme se světovými esy: dnes s hráči Realu Madrid a Viktorie Plzeň, kteří se střetli v úterý 23. října 2018 v duelu Ligy mistrů. Real vyhrál doma 2:1.

Chcete i vy takovou statistiku svých hráčů? Přihlaste do projektu také svůj tým! Pravidla najdete ZDE.

Zdroj: Redakce

V tomto článku se podívejte na videosestřih ze zápasu Horní Slavkov - Chodov a na podrobné statistiky mužstev. Statistiky všech hráčů pak najdete v dalším článku ZDE. U jednotlivých obrázků najdete i vysvětlení, na co se právě díváte (omluvte, prosím, chybnou diakritiku od našich italských kolegů). A na konci článku pak čtěte, jak do projektu přihlásit svůj klub, za který hrajete, nebo kterému fandíte.

Zdroj: DeníkZdroj: Deník

Zde je sestava soupeřů a taktické rozestavení hráčů na hřišti.

Zdroj: Deník

Zdroj: Deník

Zdroj: Deník

Zdroj: Deník

Další obrázek zachycuje týmové statistiky. Pod ním najdete vysvětlivky.

Zdroj: Deník

Držení míče: Ačkoliv Horní Slavkov prohrál, držel míč déle než soupeř.

Kvalita hry: tady se hodnotí nejen počet úspěšných přihrávek, ale i jejich užitečnost. Užitečná přihrávka je taková, která přináší výhodu – posun na hřišti dopředu k soupeřově bráně, nebo vyřadí ze hry protivníka, protože jde kolem něj. Nepočítá se sem ťukes obránců, kteří si mezi sebou pětkrát vymění balon na vlastní polovině hřiště. To týmu nic nepřináší

Územní převaha: jak dlouho tým hrál na polovině soupeře. Horní Slavkov hrál na půlce Chodova čistého času přes 8 minut, zatímco soupeř u něj jen necelých 6 minut. Někoho překvapí, že to je vzhledem k devadesátiminutovému zápasu hodně málo času.

Obranná fáze: tady je zajímavé číst pressing – tedy v jaké vzádlenosti od vlastní branky začíná tým soupeře napadat. Horní Slavkov to dělá zhruba okolo poloviny hřiště - 47,5 metru od své branky. Chodov zpravidla napadá až na své polovině hřiště.

Na dalším snímku je i útočná fáze obou týmů.

Zdroj: Deník

Tady vyčteme, že Horní Slavkov zakládá drtivou většinu útoků (74,2 % ) postupně, nenakopává tedy balony. Naproti tomu Chodov zakládá téměř polovinu útoků nakopávanými míči přes půlku hřiště.

Využití šířek: zatímco domácí tým se spoléhá na centry hlavně z pravé strany, Chodov má vzácně vyrovnanou statistiku - hraje napravo i nalevo stejně často

Nebezpečí: statistická klasika – tedy počet střel na branku a gólové příležitosti

Tady je pro srovnání zápas Real Madrid - Viktoria Plzeň.

Zdroj: Deník

Zdroj: Deník

Chcete i vy takovou statistiku svých hráčů? Přihlaste do projektu také svůj tým! Pravidla najdete ZDE.

Další dva obrázky podrobně popisují střelbu Horního Slavkova v duelu proti Chodovu. Odkud tým nejčastěji střílí, kolik střel vyšle, kam přesně do branky padly góly…

Zdroj: Deník

Zdroj: Deník

A na dalším obrázku si můžete prohlédnout Proudy hry - to je užitečná statistika, která odhalí efektivitu hry týmu a ukazuje, kdo si s kým nejvíce přihrává a kudy tým nejvíce hraje. Zda tým chodí dopředu zásadně po levé straně apod. Zdroj: Deník

A tady ještě počty přihrávek mezi jednotlivými hráči domácích: nejvíc úspěšných přihrávek z domácího týmu rozdal kapitán Jiří Pragr – celkem 34. Nejčastěji si vybíral spoluhráče Škopka a Hlinku. Naopak třeba Unger se Stankem od něj dostali jen po jednom balonu. 

Zdroj: Deník

A tady si vše můžete porovnat s fotbalisty Realu Madrid a Viktorie Plzeň.

Zdroj: Deník

Zdroj: Deník

Detailní statistiky hráčů najdete ZDE.

Zapojte i svůj klub!

Pokud chcete i vy zjistit vše o hráčích ze svého klubu, můžete ho do projektu přihlásit. Je to snadné! Objednejte si roční předplatné pondělního Sportovního deníku za 850 Kč a napište nám, kterému klubu fandíte nebo kde hrajete. Objednejte si noviny sami nebo se složte se spoluhráči a zapojte svůj tým.

Každé pondělí dostanete do schránky Deník s extra porcí regionálního a světového sportu. A my z přihlášených klubů vylosujeme každý týden jeden, jehož hráčům změříme dovednosti. Postupně se dostane na všechny přihlášené týmy. Když ne teď na podzim, tak na jaře, kdy budeme v projektu pokračovat.

Zapojte svůj klub.Zdroj: Deník