Úřad tehdy poskytl sumu půl milionu. „V listopadu náš úřad zahájil kontrolu a zjistilo se mnoho nesprávností a nepravdivých informací, které nebyly v souladu s tím, co bylo uvedeno v žádosti o dotaci. A to ani nemluvím o tom, že tam bylo spoustu rozporů v souvislosti s tím, co mohlo nebo nemohlo být uhrazeno, zda ty služby a dodávky byly opravdu nárokované a poskytnuté,“ řekl hejtman Martin Červíček.

„Rada kraje proto na svém pondělním zasedání rozhodla, že kontrolní zprávu bere na vědomí a vzhledem k výše uvedeným zjištěním bude podáno oznámení na podezření ze spáchání trestného činu dotačního podvodu,“ vysvětlil.

Zásadním problémem bylo vyúčtování služeb rozhodčích. Zapsaný spole Ondrášovka Cup vedená hokejovým rozhodčím Petrem Lacinou vykázal kraji, že na turnaj pozval sudí ze středních Čech.

Petr Lacina
Hokejový sudí měl okrást malé fotbalisty. Kdo je Lacina, muž z aféry s dotacemi?

Jenže to nebyla pravda. Pískali místní, jimž za krajský svaz vyplatil peníze (a podepsal výplatnice) trenér mládeže Jan Míl.

Ve vyúčtování pak byly předloženy dokumenty s jeho podpisem, jenže se jmény arbitrů ze středních Čech. Míl už dříve řekl, že o jeho autogram nešlo. Vyplácel totiž známé sudí z východních Čech.

Úřad nezlomil ani fakt, že Lacina peníze poté, co se ukázalo, že je tu problém, vrátil. „S ohledem na ty rozpory jsme navzdory tomu, že žadatel nám peníze vrátil, rada rozhodla o podání oznámení a požádá orgány činné v trestním řízení o prověření, zda nedošlo ke spáchání trestného činu,“ uvedl hejtman Červíček. „Samozřejmě je to spojeno s tím, že žadatel nás podle našeho pohledu uvedl v omyl,“ potvrdil, že kraj dal oznámení přímo na Lacinu.