Evropská fotbalová unie ve čtvrtek nařídila Ukrajincům heslo z dresů odstranit po stížnosti Ruska, kterému se nelíbily ani další prvky včetně mapy zahrnující i poloostrov Krym. Ten Rusko považuje za své území.

Italský fotbalista Ciro Immobile (uprostřed) dává gól Turecku v zahajovacím utkání ME.
Itálie otevřela Euro výhrou 3:0 nad Tureckem, první gól turnaje byl vlastní

Jednání s fotbalovou unií byla podle prezidenta ukrajinské federace Andrije Pavelka nesmírně komplikovaná, ale i tak se podařilo oběma stranám dojít ke kompromisu. Z Pavelkova příspěvku na facebooku vyplývá, že slogan "Sláva hrdinům" bude na vnitřní straně dresu a bude součástí ozdobného prvku společně s mapou Ukrajiny, trojzubcem a heslem "Sláva Ukrajině". Pavelka také zdůraznil, že nápisy "Sláva hrdinům" a "Sláva Ukrajině" budou i na milionech již vyrobených dresů, které se budou prodávat po celém světě.

UEFA ve čtvrtek uvedla, že slogan "Sláva hrdinům" je jasně politický a požadovala, aby ho Ukrajina odstranila. Naopak jí nevadilo provolání "Sláva Ukrajině", které podle ní samo o sobě politické vyznění nemá a pro využití na dresech ho schválila již v roce 2018. Vadilo jí však spojení obou hesel. Formulace "Sláva Ukrajině! Sláva hrdinům!" se stala jedním z hlavních hesel demonstrací na kyjevském Majdanu v roce 2014 namířených proti tehdejšímu prezidentovi podporovanému Kremlem Viktoru Janukovyčovi. Moskva si také tyto slogany spojuje s nacionalistickými skupinami, které během druhé světové války bojovaly proti Sovětskému svazu.

Ukrajinský tenista Sergej Stachovskij hrál i v české extralize.
Sága fotbalových dresů. Ukrajinský tenista se navezl do představitelů UEFA

Také ruské výhrady týkající se vyobrazení mapy Ukrajiny, která zahrnuje i Krym, UEFA nevyslyšela. Rusko Krym připojilo v roce 2014, Západ ale tento krok považuje za porušení mezinárodního práva a zavedl kvůli němu proti Rusku sankce.