Dvacátého srpna se chystala oslavit devadesáté narozeniny Emílie Veselá z brněnské Bystrce. Teď jí ale po březnové zlomenině nohy lékaři dávají jen týden života, protože jí selhávají ledviny. Žena trpící Alzheimerovou chorobou leží od května v soukromé nemocnici SurGal Clinic v Brně a její rodina ji už tři měsíce neviděla.

Můžou za to přísná protikoronavirová opatření. „Museli bychom se objednat na test na koronavirus za 1720 korun na osobu, přičemž test platí jen dva dny a můžete jít na návštěvu na deset minut,“ uvedla Radka Kliková.

Prodejci na Zelném trhu v Brně.
Plochu na Zelňáku mají prodejci zadarmo. Díky koronaviru

Ta ale chce jít za matkou s manželem, synem a jeho přítelkyní na delší návštěvu. „Maminka má jen týden života, tak bychom s ní chtěli být aspoň půl hodiny denně. Deset minut je hrozně málo. Primářka z rehabilitačního centra v Bystrci nám řekla, že deset minut není z psychického hlediska dobré, protože s Alzheimerem se jen rozruší, že je potřeba delší doba,“ posteskla si.

Emílie Veselá totiž někdy přes den spí, takže než se probudí a rodinu pozná, chvíli to trvá. „Proto jsem žádala o speciální přístup, že by třeba test na koronavirus platil déle než osmačtyřicet hodin. Ředitelka kliniky však trvala na tom, že návštěvy se odehrávají jen za standardních podmínek, tedy osmačtyřicet hodin platný test na koronavirus a jen na deset minut,“ uvedla.

Nevidí člověka

Přístup soukromé nemocnice ji proto zklamal. „Přijde mi, že nevidí člověka, o kterého se mají starat, ale jde jim jedině a pouze o peníze, které za péči platíme. Řekla jsem jim, že mi to přijde jako hyenismus. Nelíbí se mi, že omezují práva lidí v posledním stadiu života,“ zdůraznila. Zatím za tříměsíční péči zaplatili 15 tisíc korun.

Ředitelka SurGal Clinic Jitka Kellnerová požadavkům rodiny rozumí, trvá však na opakovaných negativních testech na koronavirus a krátké době návštěv. „Pokud je však pacient v terminálním stádiu, je možná jen jedna delší návštěva, aby se rodina mohla s pacientem rozloučit. Lidsky mě to mrzí, ale profesionálně musím trvat na protikoronavirových opatřeních,“ sdělila.

Finálový závod MotoGP Velká cena České republiky, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Brně 4. srpna 2019. Na snímku (vpravo dole) Marc Marquez (SPA).
Moto GP bez diváků, Brno bez strojírenského veletrhu. Hoteliéři brečí

Pro vedení soukromé nemocnice je podle ní zásadní, aby se tam nedostala nákaza. „Snažíme se chránit hlavně pacienty seniorského věku. Naše požadavky jsou vzhledem ke světové pandemii ospravedlnitelné,“ dodala.

Mírnější opatření platí pro návštěvy v brněnské Fakultní nemocnici v Bohunicích, kde můžou lidé v rouškách za pacienty přijít každý den od tří do pěti odpoledne.

Při příchodu i odchodu si návštěvníci také musí dezinfikovat ruce. „Každému příchozímu změří teplotu a zeptají se na příznaky onemocnění Covid-19. V případě, že bude mít návštěvník teplotu nad sedmatřicet stupňů Celsia nebo jiný příznak, tak ho k pacientovi nepustí,“ upřesnil mluvčí nemocnice Pavel Žára.