„Nemáme je kam udat. Chybí nám tak zvaná koncovka. Všude mají naplněné kapacity. Proto jsme upozornili vedení dotčených obcí, kde svážíme odpad, na to, co se děje, a že až do odvolání nebudou sběrné dvory pneumatiky přijímat,“ uvedla obchodní zástupkyně svozové společnosti STKO Mikulov Michaela Křivánková.

Topoly v havarijním stavu padly k zemi.
Topoly v Břeclavi musely jít k zemi. Těžké větve padaly do areálu úřadu

Aktuálně se tento problém podle ředitelky STKO Mikulov Pavly Norkové dotýká asi třiceti obcí na Mikulovsku. „Věřím, že se nám situaci podaří rychle vyřešit. Lidé mohou nicméně odvážet staré pneumatiky na tak zvaná místa zpětného odběru, kterými jsou například autoservisy nebo pneuservisy,“ doporučila Norková.

Nic neplatí

Na těchto místech, jejichž seznam je veřejně dostupný na webu www.eltma.cz, lidé za odložení pneumatik nic neplatí. „Ne všude jsou tomu ale naklonění. Proto uvažujeme i o tom, že bychom sami zřídili nějaké místo zpětného odběru,“ naznačila možná řešení Norková.

Archeopark Pavlov
Do Archeoparku poptávají brigádníky. Pracovat můžou i jako průvodci

Jak se bude situace vyvíjet do budoucna, tíží i starostku Jevišovky Boženu Bošiakovou. „O tom, že sběrný dvůr odmítá pneumatiky, vím od občanů zhruba od listopadu, kdy mě na to upozornili. A bojím se, co se bude dít dál. V pneuservisech nebývají moc nadšení, když jim tam lidé jen tak přivezou staré gumy. Zvlášť pak, pokud si u nich auto ani nenechali přezout,“ poukázala starostka Bošiaková.

Ze servisu v Rakousku

Obává se tvoření černých skládek. „Už loni na jaře jsme s policií řešili, že nám někdo vyvezl kontejner starých pneumatik ke stezce pro in-line bruslení. Kdo to byl, se zjistit nepodařilo, nicméně pneumatiky pocházely nejspíš ze servisu v Rakousku,“ vzpomněla starostka.

Multifunkční centrum v Lednici je hotové.
Lednickému centru hrozí pokuta. Řešit ji bude Nejvyšší správní soud

O těžkostech vědí i ve velkopavlovické svozové společnosti Hantály. „Zatím máme platnou smlouvu se Sběrnými surovinami Uherské Hradiště. O tom, co se děje, ale pochopitelně víme. Problém je v zavedeném zpětném odběru pneumatik,“ řekla ředitelka společnosti Jana Krutáková.

Pneumatiky na sběrném dvoře jsou totiž brány jako odpad, za který se musí platit. „Rozumné by bylo, kdyby se místy zpětného odběru staly právě i sběrné dvory,“ domnívá se Krutáková.