Základní škola v Nové Vsi u Chotěboře na Havlíčkobrodsku bude muset platit za to, že nedokázala zabránit šikaně na dolním stupni ve školním roce 2009/2010. Zaplatit budou muset i dva bývalí žáci, kteří mají závažný čin na svědomí. Vyplývá to z rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové. Ten ve čtvrtek 18. června přiznal šikanovanému chlapci, kterému bylo v době činu pouhých devět let, 288 tisíc korun za ztížení společenského uplatnění.

„Poškozený prokázal, že trpí postraumatickou stresovou poruchou způsobenou psychickými problémy kvůli šikaně. Rozhodnutí soudu je pravomocné,“ konstatoval mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek.

Ilustrační foto.
Drsná šikana na Vysočině: Chlapce ohrožovali spolužáci nožem a zapalovačem

Verdikt soudu je konečný. Lze jej napadnout pouze dovoláním k Nejvyššímu soudu v Brně, což ale nemá odkladný účinek na pravomocné rozhodnutí.

„Jde o naprosto novou informaci, takže se k tomu nemohu vyjádřit. Musím to nejdříve zkonzultovat s právním zástupcem školy,“ reagovala na aktuální informaci ředitelka školy Ilona Marková.

Ve sporu, který se táhne už od roku 2013 naposledy školu zastupoval advokát Josef Košner z Prahy. Ani on ale nechtěl soudní rozhodnutí komentovat.

„Budu se moci vyjádřit až poté, co si prostuduji písemné odůvodnění rozsudku,“ uvedl bez dalšího komentáře advokát Košner.

Natáčení videa Dnes upečené - Dronem Doručené.
Video: Chleba doručil dron. Vtipná videa mají podpořit lokální prodejce

Šikanu mají na svědomí dva o rok starší spolužáci poškozeného Radek Č. a Vojtěch P. Na půdě školy svou oběť opakovaně fyzicky i slovně napadali. Často do spolužáka strkali, mlátili ho pěstí do břicha i jiných částí těla. Dokonce mu vyhrožovali zapálením, přičemž mu u hlavy škrtali zapalovačem a šermovali nožem u krku. Vše vyvrcholilo jeho pořezáním na pravé ruce. Případ, prošetřovala i policie, ale vzhledem k věku aktérů musela případ odložit.

„Šlo o velmi závažný případ, který na poškozeném zanechal velké trauma. Bezprostředně po násilnostech měl problémy začlenit se do kolektivu a soustředit se na učení,“ uvedl před časem pro Deník Vysočina právní zástupce chlapce Viktor Pak.

Kauza se před soudy táhne už sedm let. Všem aktérům je dnes už dvacet a více let. Podle advokátů se případ protahoval především kvůli znaleckým posudkům, které mimo jiné zkoumali zdravotní stav poškozeného. Případem se opakovaně zabýval jak Okresní soud v Havlíčkově Brodě, tak Krajský soud v Hradci Králové. Žalobce po škole a dvou spolužácích požadoval bezmála dva miliony korun.

kino
Projekce a beseda s autory šokujícího dokumentu V síti

Havlíčkobrodský soud nejprve poškozenému přiznal 432 tisíc korun. Odvolací soud nakonec částku snížil na konečných 288 tisíc korun. Podle právního zástupce poškozeného Mario Švehelky je k této sumě nutno připočíst ještě 70 tisíc korun na úrocích.

„Platit by měli společně a nerozdílně, ale nakonec to bude zřejmě tak, že vše zaplatí pojišťovna školy a ta bude jednat s oběma mladíky,“ míní advokát Švehelka.