Chlapci se ztratili v noci ze středy na čtvrtek na Kutnohorsku. Policie ve čtvrtek ráno zahájila rozsáhlou pátrací akci, která pokračovala i v sobotu a neděli. Zapojili se do ní potápěči z poříčního oddělení Slapy, Labe, dále psovodi, několik pozemních hlídek, vrtulník s termovizí, speciálně vycvičený pes z hlavního města Prahy a samozřejmě hasiči.

Pátrání po pohřešovaných chlapcích
Potápěči ze Sázavy vyzvedli těla pohřešovaných hochů z Kroměříže

Pátrání však nemělo šťastný konec. Během neděle objevili potápěči těla obou mladíků. Ačkoliv ještě nejsou známy výsledky nařízené soudní pitvy, s největší pravděpodobností oba utonuli.

Kdo mohl, pomáhal

„To, co zažíváte ve skutečnosti je něco nepopsatelného. Když podobnou tragédii vidíte v televizi, čtete o ní, nedokážete si to ani představit,“ řekl pro Deník Roman Moulis, který na místo pátrání vyrazil hned ve čtvrtek.

„Snažili jsme taky pomoci. Ale klobouk dolů před policisty i hasiči. Dělali co mohli. Pomoci se snažili i lidé z okolí, z kempů. Můžeme jim v tomto jen poděkovat,“ vzkazuje Roman Moulis i za matku Samuela Lenku.

U pátrání byl přítomen také otec Leoše Vrubla. Stejně jako na Samuela, i na Leoše vzpomínají na sociálních sítích přátelé, kamarádi, jeho mladá láska. „Nikdy nezapomenu. Děkuju moc za všechno,“ uvedla na svém profilu přítelkyně Leoše Vrubla Marie Rosická. Do života Davida Fochra se Leoš Vrubl zapsal jako „kamarád z cest“.

„Znali jsme se pouze okrajově. Povídali jsme si po cestě v autobuse. Jak bych ho vystihl? Byl to kamarád mnoha kamarádů,“ vzpomíná David Fochr.

Pomníček na Sázavě

Příbuzní a nejbližší známí chlapců si za poslední dny prošli velkou psychickou zátěží. Psycholog Karel Zezulka z Kroměříže říká, že každý organismus na tak velký šok reaguje jinak. A stejně tak by se k němu mělo chovat i okolí. „Neexistuje jednoduchá odpověď a doporučení. Někdo se s tím srovnává bez jakékoliv pomoci. Jiný zase pomoc vyhledá. Ať tak či tak, jedná se o dlouhodobý proces uzdravování,“ uvádí psycholog Zezulka.

Lyžařský svah ve Zlíně. Ilustrační foto
Zlínský svah má nového majitele. Vznikne tam městský Kitzbühel?

Zatím není jasné, kdy se budou moci rodiny s chlapci naposledy rozloučit. Stále se čeká na nařízenou soudní pitvu. „Nevíme, zda ho budeme moci převézt zítra, pozítří či až za týden,“ spekuluje Roman Moulis. Konkrétnější termín odmítla poskytnout i policie.

Roman Moulis uvažuje o vytvoření pomníčku poblíž místa, kde se Leoš Vrubl a Samuel Moulis ve středu 5. srpna ztratili.