Chata se požárem zbortila a na vše se nakonec zřítila střecha objektu. Bylo proto potřeba rozebrat sutiny, aby bylo možné ohledat další případná místa požáru. Předběžná škoda je vyčíslena na 12 milionů korun. 

Podle šetření hasičů za rozsáhlým požárem chaty na Tesáku nebyl úmysl ani nedbalost. „Příčinou vzniku požáru jsou pouze dvě verze. A to technická závada na elektroinstalaci a technická závada na elektrospotřebiči,“ sdělil v pondělí ráno za HZS ZLK mluvčí Roman Žemlička.

Chata na Tesáku podlehla plamenům. Sobota, 29.ledna 2022.
OBRAZEM: Co zbylo z chaty na Tesáku. Lidé smutní: Byla srdeční záležitostí

Ztráta tak turisticky oblíbeného místa, nenechala jeho milovníky v klidu. Obyvatelé přilehlých obcí, ale i turisté, výletníci a pamětníci hovoří obrovské škodě, nejen materiální, ale hlavně v souvislosti s tím, že Chata Tesák byla srdcovou záležitostí.

„Každý rok jsme se vydali do Hostýnek na Tesák a návštěva chaty k tomu neodmyslitelně patřila. Vždy jsme dostali jídlo, vždy jsme mohli posedět, popovídat si s ostatními hosty. Zpráva o tom, že lehla popelem, je pro nás neuvěřitelná, svěřila se jedna Magda Králová ze Zlína, která chatu pravidelně s manželem navštěvovala.

VIDEO: Shořelá chata Tesák zeshora: 

Zdroj: Milan Vévoda

„Je to velká ztráta, byla to ikona celého regionu, která měla svou historii. Znamenala pro své návštěvníky a turisty hostýnských hor hodně vzpomínek,“ zmínil starosta sousední obce Chvalčov Antonín Stodůlka.

Padají první návrhy 

Neštěstí zajímalo i ostatní lidi, ti vyjadřují svou podporu například na sociálních sítích. Padly první návrhy na uspořádání sbírky. „Předpokládám, že bude nějaká sbírka zahájena, první návrhy se již začínají objevovat. Pokud by byla v souvislosti s požárem Chaty Tesák vyhlášená sbírka, připojili bychom se,“ doplnil starosta Chvalčova.

„Nyní čekáme na zprávu hasičů a jednání s pojišťovnou. Pak bude jasné, jaká částka na obnovu Chaty Tesák bude potřeba. V každém případě podpora a účast lidí je něco neskutečného. Dojalo nás to a zvedlo nás to ze dna,“ ocenil snahu všech Miroslav Nakládal, spolumajitel Chaty Tesák.

Synagoga na snímku z roku 1942.
OBRAZEM: Synagoga v Polné o vlásek unikla demolici. Dnes ji vyhledávají turisté

Chata Tesák začala hořet kolem půl druhé v noci na sobotu. Požár likvidovalo 80 hasičů ze 16 jednotek, na místo byla povolána i záchranářská hasičská jednotka z Hlučína se svou těžkou technikou.

U události zasahovali i krajští policisté. „V současnosti spolupracují s vyšetřovateli hasičů na vyšetření okolností a příčin požáru. Naše hlídky také koordinovaly dopravu a zajišťovaly místo požářiště,“ sdělil za krajskou policii mluvčí Petr Jaroš.