Po více než dvouletém vyšetřování a sledování toku peněz nyní policie zdržela a obvinila šest mužů ve věku 31 až 64 let. Obviněna je i právnická osoba. Policie se podvody začala zabývat na základě podnětu finanční správy. „Na případu spolupracovali kriminalisté s pracovníky Finančního úřadu pro Moravskoslezský kraj metodou Kobra,“ uvedl šéf odboru hospodářské kriminality moravskoslezské policie Martin Válek s tím, že kriminalisté zasahovali v Opavě, Ostravě, Frýdku-Místku a Zlínu.

Tisková konference v MS kraji, 17. července 2020 v Ostravě. Zleva Ivo Vondrák (hejtman MS kraje), Lubomír Zaorálek (ministr kultury ČR) a Tomáš Macura (primátor města Ostravy).
Ostravské faux pas! Nevědomky málem otevřeli nové muzeum

Všichni obvinění jsou z Opavska a Bruntálska. Policisté během domovních prohlídek zajistili účetní doklady, faktury, firemní razítka, mobilní telefony, výpočetní techniku a hotovost ve výši 4,2 milionu korun. Kriminalisté zabavili i vozidla za 5,4 milionu korun a loď v hodnotě šest milionů korun. „Státní zástupkyni jsme pak dali návrh na zajištění nemovitostí z majetku obviněných v celkové hodnotě jedenáct milionů korun. Nemovitosti jsou již zajištěné,“ uvedl Válek.

Otec a syn

Vše řídili dva hlavní obvinění – otec a syn. „Dva z obviněných, otec a syn, se jako jednatelé stíhané právnické osoby domluvili s třetím obviněným. Ten jim opatřil fiktivní účetní doklady na jména tří právnických osob, které nevykonávaly žádnou podnikatelskou činnost,“ řekl Válek. V čele těchto firem stanuli naoko další tři obvinění. „Bylo jim řečeno, aby pouze převzali jednatelství, založili bankovní účty a o další chod společností se nezajímali. A tak se i stalo,“ dodal Válek. Pokud již došlo k situaci, že nastrčení jednatelé byli předvoláni na finanční úřad k vysvětlení svých aktivit, organizátoři jim předem napsali, co mají říkat. „Oni se to naučili a na finančním úřadu nějak odříkali,“ uvedl Válek.

Záběr z videa k zásahu policie v Ostravě-Zábřehu..
Noční drama v Ostravě: pivaři se vzbouřili proti „covidové“ zavírací hodině


Podle kriminalistů k poskytování reklamních služeb prakticky vůbec nedošlo. Téměř vše bylo jen fiktivní. „Na základě fiktivních dokladů byly u finančního úřadu v účetním období 2016 a 2017 neoprávněně deklarovány nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty na vstupu. Tím došlo ke zkrácení této daně ve výši nejméně třiatřicet milionů korun,“ uvedl Válek.

Na dva z obviněných soud uvalil vazbu. Všem hrozí pět až deset let vězení.