Narvané chodby a laboratoře plné studentů. Tak by to teď vypadalo na Přírodovědecké fakultě Univerzity J. E. Purkyně (UJEP), kdyby pandemie koronaviru a nouzový stav neusekl rozběhnutý letní semestr už po třech týdnech. Chodby v UJEP jsou tak prázdné. V jedné z laboratoří to ale v pátek 20. březno žilo. Tým odborných asistentů tady míchal dezinfekci pro záchranáře.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Rektorovi UJEP Martinovi Balejovi se už v úterý ozvali z krajského úřadu, že akutně potřebují dezinfekci pro záchrannou službu. „Byla to akce opravdu z hodiny na hodinu,“ popsala cvrkot, který na UJEP po telefonátu nastal, Litoměřičanka Michaela Liegertová. V Ústí působí jako proděkanka pro rozvoj a kvalitu přírodovědecké fakulty a odborná asistentka katedry biologie.

„Z toho, co jsme našli v laboratořích, jsme do dvou hodin namíchali dezinfekci a poskytli jí aspoň nějakých 20-25 litrů,“ dodala Liegertová. Kdo měl ruce nohy, pomáhal, včetně vedoucího katedry chemie Jana Čermáka.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto.
Další uzdravený! Vyléčená pacientka byla v péči ústecké nemocnice

K výrobě posloužily zásoby laboratoří biologie, chemie, fyziky a Ústeckého materiálového centra. Když měli akademici hotovo, otřeli si orosená čela a rozhodli se prohlédnout ještě laboratorní sklady. Zjistili, že můžou namíchat další dezinfekci ještě ve stejném objemu. K tomu přistoupili v pátek.

„To už jsou ale naše poslední zásoby, už jsme se do sucha vyčerpali,“ poznamenala Liegertová. Na univerzitě teď doufají, že se jim podaří od firem nebo i individuálních dárců získat další alkohol, aby mohli nedostatkovou dezinfekci vyrábět dál.

Shánějí materiál na výrobu dezinfekce

Vědečtí pracovníci shánějí izopropanol nebo etylalkohol v neotevřených lahvích. Poptávají i čisté barely, do kterých je mohou míchat. „Denaturovaný alkohol mají lidé běžně i doma. Pozor, nesmí být denaturovaný benzenem,“ upozornil vědecký pracovník a doktorand katedry fyziky Petr Ryšánek s tím, že přivítají třeba i jenom litr lihu. Z univerzity by si pro tekutinu přijeli. Máte-li, ozvěte se prosím na e-mail michaela.liegertova@ujep.cz.

Na UJEP vyrobili dezinfekci podle receptu Světové zdravotnické organizace. Podobně si ji můžete namíchat i doma. „Čistý líh koupíte v lékárně, stejně tak peroxid. Glycerol by zase měli mít v drogerii,“ popsala Liegertová. Pokud se v nadcházejících dnech záchranářům podaří umořit nedostatek dezinfekce z jiných zdrojů, pro tým z UJEP zůstává ještě široké pole dalších možných odběratelů. Především organizací sociální práce, jejichž zaměstnanci patří mezi ty nejvíc ohrožené kontaktem s lidmi.

 #interaktivni-infografika|7b97f5fa-3988-450d-8387-dc19fb57d066#

Univerzitě poděkoval za dar mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník. Použijí ho v terénu na dezinfekci rukou. Další dezinfekci záchranáři dostali prostřednictvím krajského úřadu také od jednoho chemického závodu. „V tuto chvíli máme dezinfekce v uvozovkách dostatek, ale určitě to není na měsíce. Je to pro následující dny a týdny,“ podotkl Voleník. V případě, že by někdo chtěl záchranářům darovat další dezinfekci, má se obrátit na vedení Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje.

Pro Liegertovou mícháním dezinfekce její činnost na univerzitě nekončí. Studentům zadává práci na dálku, komunikuje s nimi e-mailem a ve speciální facebookové skupině. „Učím metody molekulární biologie. Koronavirus je téma, na kterém se dají velmi dobře demonstrovat. Studenty nechávám zpracovávat referáty na témata jako diagnostika přítomnosti koronaviru v populaci, vývoj vakcín nebo antivirotik. Ráda bych, aby se z nich stali odborníci a mohli efektivně komunikovat s veřejnosti a tím i lidi uklidnit,“ vysvětlila proděkanka.

Dětská lékařka. Ilustrační foto.
Lékařská pohotovost na Ústecku funguje. Pacienty čeká přísnější režim

Na UJEP kvůli přerušené výuce museli posunout všechny původní termíny zkoušek, odevzdání prací a podobně. „Spousta studentů odešla z laboratoří ze dne na den od rozdělané práce,“ popsal vědecký pracovník a studentský senátor Pavel Kaule z Krupky. Vše, co je potřeba domlouvat, teď řeší univerzita elektronicky. Krizové porady probíhají on-line. „Každý sedí ve vlastní kanceláři a povídáme si přes monitor. Na něm vidím všechny v kostičkách,“ přiblížila Liegertová.

Dezinfekce je potřeba

Dezinfekce je teď daleko víc než normálně potřeba nejen pro osobní hygienu. Je potřeba i obrovské množství chlornanu sodného na úklid nemocnic nebo vozů MHD i složek integrovaného záchranného systému. Pomoc s tím kraji nabídla ústecká Spolchemie, momentálně jediný výrobce chloru v ČR.

„Jsme rádi, že můžeme pomoct. Dokládá to, že firma jako naše je potřebná jak ve městě, tak v celém kraji. Konečně si nás lidé spojí s něčím jiným než s potenciálním zdrojem nebezpečí,“ řekl mluvčí Spolchemie Jan Charvát.  

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník